Följ oss

Nyheter

Vad är ett likaviktat index?

Publicerad

den

Ett likaviktat index kan överträffa det marknadsviktade indexet på en tjurmarknad, säger analytiker. Frågan är då, vad är ett likaviktat index?

Ett likaviktat index kan överträffa det marknadsviktade indexet på en tjurmarknad, säger analytiker. Frågan är då, vad är ett likaviktat index?

Jämförelse av viktade indexfonder

Investerare som satsar på sannolikheter tenderar att investera i passivt förvaltade indexfonder och ökar sin förmögenhet tålmodigt tillsammans med de expanderande amerikanska och globala ekonomierna.

En passivt förvaltad fond är när investeringar inte väljs av en portföljförvaltare och väljs automatiskt för att matcha ett index eller en del av marknaden.

Fram till för 15 år sedan var marknadsviktade indexfonder det enda sättet att investera med detta passiva tillvägagångssätt.

En marknadsviktade indexfond investerar i samma aktier som finns i ett oövervakat index, till exempel S&P 500, och äger en andel relaterad till börsvärdet eller antalet aktier multiplicerat med dess pris. Så de största aktierna ägs i större andel än mindre och medelstora företag.

Indexfonderna S&P 500 Equal Weight (ticker: INDEX) ökade indexfondsindustrin med detta nya sätt att investera i januari 2003. Ett likaviktat index fördelningar av varje aktie i portföljen lika. Så Apple (AAPL) och mindre Stericycle (SRCL) ägs i samma andel i ett likaviktat index.

Indexfonder med likavikt stöder små företag

Medan båda tillvägagångssätten ger investerare en diversifiering, ”kommer ett marknadsvägt tillvägagångssätt att ge en annan avkastning än ett likviktat tillvägagångssätt eftersom de underliggande innehaven hålls i olika proportioner”, säger Kirsty Peev, portföljförvaltare på Halpern Financial i norra Virginia.

Marknadsviktade indexfonder gynnar outperformande och större aktier, medan indexfonder med lika vikt ger medelstora och mindre företag större exponering.

Peev säger: ”Prestationsresultat åt sidan, vi tror inte att någon av metoderna i sig är bättre eller sämre – de fungerar bara annorlunda.”

Båda typerna av fonder har sina fördelar och nackdelar, säger experter.

Shawn Johnson, före detta ordförande för investeringskommittén på State Street Global Advisors, en av de största indexförvaltarna i världen, erkänner att marknadsvärdet i indexen gynnar större företag. Anledningen till detta tillvägagångssätt, säger han, är att marknadsvärdet fungerar som en proxy för likviditet, vilket gör det lättare att handla större företags aktier än mindre företags aktier.

Likviditetsproblemet är mindre viktigt idag, eftersom de flesta aktier i endera indextypen är likvida, säger han.

”Likavikt tar helt enkelt bort big-cap bias”, säger Johnson, som nu är grundare av Guidon Global, ett Boston-baserat värdepappersföretag. ”Detta resulterar i allmänhet i en lägre vägd genomsnittlig marknadsvärde.”

Även om det finns perioder då varje stil överträffar, föredrar analytiker vanligtvis mindre, snabbare växande företag än de större, gynnade i ett marknadsviktat index.

En nackdel med marknadsviktade portföljer är att på grund av den överdrivna koncentrationen i de största företagen är den här typen av indexfonder mer riskfyllda, säger Vijay Vaidyanathan, VD på Optimal Asset Management i Kalifornien. ”En fördel med indexfonder med lika vikt är att lika vikt är ett enkelt och snabbt sätt att få en bättre diversifiering av belönad risk och minska på obetalda risker”, säger Vaidyanathan.

När de investerar i aktier förväntar sig investerare en högre avkastning för riskfyllda tillgångar, säger Vaidyanathan. Med mer av investerarnas pengar fördelade på färre aktier är marknadsviktade indexfonder i sig mer riskfyllda.

Marknadsviktade indexfonder kan ha nackdelar

Marknadsvägda indexfonder är överviktade i företag som för närvarande överträffar marknaden och är mer koncentrerade till färre sektorer, säger investerarexperter. Detta tillvägagångssätt är bra när de stora företagen går bra. Men på lång sikt finns det betydande nackdelar med marknadsviktade indexfonder.

De finansiella marknaderna är cykliska när företagen går in och ut ur förmånen, säger Steven Jon Kaplan, VD för New York-baserade True Contrarian Investments. Eftersom det cap-vägda indexet köper fler large caps, lutar det mot trendigare företag och investerar mindre i de mindre populära företagen, säger han. På lång sikt kommer detta att göra att den underpresterar jämfört med en fond med samma aktier i lika storvikt. Det beror på att övervärderade företag någon gång kommer att återgå till sitt verkliga värde.

Investerare kan jämställa en indexfond med en marknadsvikt med strategin för momentuminvesteringar. Detta tillvägagångssätt investerar i aktier med ökande tillväxt och leder till att marknadskapitalvägda indexets 10 bästa innehav utgör över 20 procent av fondens värde. Det här är fantastiskt när vinnarna fortsätter att växa, men inte så mycket när de kraschar. Tänk på dot-com-bubblan i slutet av 1990-talet när de tekniska älsklingarna blev övervärderade och sedan föll tillbaka.

Däremot är index med lika vikt värdebaserade. Ett värdebaserat investeringssätt gynnar undervärderade aktier med potential att stiga i pris och återgå till verkligt värde. När aktier i Företag A växer och blir mer högt värderade kommer en del att säljas och distribueras till det lägre prissatta Företag B för att bibehålla alla företags lika vikt i indexen. Detta kommer att leda till mer försäljning och potentiella skattekonsekvenser, men prestandadata gynnar modellen med lika vikt.

Forskning stöder också den långsiktiga outperformationen av index över börsvärde. När man jämför SPDR S&P 500 ETF (SPY), en börsindexfond, med Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) under de senaste 15 åren vinner fonden med lika vikt. Trots en högre kostnadskvot var den kumulativa avkastningen från december 2003 till oktober 2018 för RSP 145,98 procent jämfört med 91,05 procent för SPY.

Långsiktiga studier av marknadsvärdevägda jämfört med lika viktade index visar liknande outperformance av indexen med lika vikt.

Slutsatsen i debatten om jämställdhet mot marknadsvikt är att det finns för- och nackdelar med varje tillvägagångssätt. Med större diversifiering och ett böjt värde överträffar indexet med lika vikt över lång sikt. Från 20 oktober till 22 november, en period strax före överflödig börsvolatilitet, förlorade SPY 4 procent medan RSP förlorade bara 0,9 procent. Men det högre förvaltningskostnadsförhållandet för fonder med lika vikt kan äta upp avkastning. För investerare som vill övervikta de bäst presterande företagen är den marknadsvägda indexfonden en bättre satsning.

Slutligen, på en tjurmarknad, när de största företagen överpresterar de mindre företagen, kan investerare förvänta sig att ett marknadsviktat sindex kommer att gå bättre.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nickelpriset har kollapsat och fallit från 48 000 dollar till 15 000 dollar per ton

Publicerad

den

Indonesien har ett överutbud. Elbilstillverkare byter till LFP-batterier. Efterfrågan på rostfritt stål stannar av. En fjärdedel av tillverkarna är nu under vatten efter att nickelpriset har kollapsat.

Indonesien har ett överutbud. Elbilstillverkare byter till LFP-batterier. Efterfrågan på rostfritt stål stannar av. En fjärdedel av tillverkarna är nu under vatten efter att nickelpriset har kollapsat.

Men här är illusionen:

Det här handlar inte bara om nickel.

Det handlar om systemet som prissätter det.

USA är på väg att betala 952 miljarder dollar i ränta i år – och över 1,1 biljoner dollar år 2026. Det är mer än försvar. Mer än Medicare. Och det är bara kostnaden för att stå still.

Detta svarta finanspolitiska hål tvingar fram ett globalt skifte:

Offentliga investeringar sinar. Industriell efterfrågan saktar ner. Infrastrukturprojekt läggs på is. Och skatterna kommer att stiga – inte för att finansiera tillväxt, utan för att tjäna det förflutna.

Så ja – efterfrågan är svag. Men prissättningsmekanismen är svagare.

Nickel prissätts i dollar. Och dollarn är alltmer en enhet för snedvridning, inte värde. När pengarna går sönder, fallerar prissignalerna.

Men nickel har inte förlorat sin relevans. Det är fortfarande viktigt för turbiner, flygplan, energinät, högdensitetsbatterier och försvar.

Det vi ser nu är inte en kollaps i användbarhet – det är en kollaps i förtroendet.

När illusionerna skingras, dyker verkliga tillgångar upp igen.

Tänk om nickel inte är i kris – bara felprissatt av ett system som inte längre är trovärdigt?

Handla OD7M ETC

WisdomTree Nickel (OD7M ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en exponering mot en total avkastningsinvestering i nickel genom att spåra Bloomberg Nickel Subindex (”indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.

WisdomTree Nickel (OD7M ETC)  är en börshandlad råvara som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

MWRE ETF spårar MSCI World

Publicerad

den

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc (MWRD ETF) med ISIN IE000BI8OT95, försöker följa MSCI World-indexet. MSCI World-indexet spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen.

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc (MWRE ETF) med ISIN IE000BI8OT95, försöker följa MSCI World-indexet. MSCI World-indexet spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc är en mycket stor ETF med tillgångar på 1 666 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc försöker replikera, så nära som möjligt, utvecklingen av MSCI World Index (”Indexet”), oavsett om trenden är stigande eller fallande. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte kommer att överstiga 1 %.

Handla MWRE ETF

Amundi MSCI World UCITS ETF Acc (MWRE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnman
Borsa ItalianaEURMWRD
Bolsa Mexicana de ValoresMXNWRDUN
Euronext AmsterdamUSDWRDU
Euronext ParisEURMWRD
SIX Swiss ExchangeUSDMWRD
XETRAEURMWRE
XETRAGBPMWRD

Största innehav

Denna fond använder fysisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
APPLE INCUSD5.02 %Informationsteknologi
NVIDIA CORPUSD4.95 %Informationsteknologi
MICROSOFT CORPUSD4.83 %Informationsteknologi
AMAZON.COM INCUSD2.75 %Sällanköpsvaror
META PLATFORMS INC-CLASS AUSD1.72 %Kommunikationstjänster
ALPHABET INC CL AUSD1.65 %Kommunikationstjänster
ALPHABET INC CL CUSD1.44 %Kommunikationstjänster
BROADCOM INCUSD1.13 %Informationsteknologi
ELI LILLY & COUSD1.12 %Health Care
TESLA INCUSD1.11 %Sällanköpsvaror

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

FEUI ETF investerar i europeiska utdelningsaktier

Publicerad

den

Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF (FEUI ETF) med ISIN IE00BYSX4176, syftar till att följa Fidelity Europe Quality Income-indexet. Fidelity Europe Quality Income-indexet följer utdelningsbetalande stora och medelstora företag från Europa som har högkvalitativa fundamentala egenskaper.

Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF (FEUI ETF) med ISIN IE00BYSX4176, syftar till att följa Fidelity Europe Quality Income-indexet. Fidelity Europe Quality Income-indexet följer utdelningsbetalande stora och medelstora företag från Europa som har högkvalitativa fundamentala egenskaper.

Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,30 % per år. Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF är den billigaste och största ETFen som följer Fidelity Europe Quality Income-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets resultat genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF är en liten ETF med 22 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 9 september 2019 och har sitt säte i Irland.

Investeringsmål

Fondens mål är att ge investerare en totalavkastning, med hänsyn till både kapital- och inkomstavkastning, vilket återspeglar, före avgifter och kostnader, avkastningen på Fidelity Europe Quality Income Index. För fullständig information om målen, se faktabladet (KID) och prospektet.

Handla FEUI ETF

Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF (FEUI ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURFEUI
Borsa ItalianaEURFEUI
London Stock ExchangeGBPFEUI
SIX Swiss ExchangeCHFFEUI
XETRAEURFEUI

Största innehav

VÄRDEPAPPERVIKT %
ASML HOLDING3,1%
NESTLE (REGD)2,9%
HSBC HOLDINGS (UK)2,4%
ASTRAZENECA EQUITY (GB)2,3%
NOVO-NORDISK B (DK)2,2%
ROCHE HOLDINGS (GENUSSCHEINE) CHF2,1%
UNILEVER ORD2,0%
NOVARTIS (REGD)2,0%
BANCO BILBAO VIZ ARGENTARIA2,0%
IBERDROLA (FORMERLY IBERDUERO)1,9%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära