Följ oss

PowerShares QQQ ETF (NasdaqGM: QQQ)

Powershares QQQ är en börshandlad fond som replikerar utvecklingen på Nasdaq-100 index. Det är en tech-tung ETF som innehåller företag som till exempel Microsoft, Google, Apple, Cisco och andra IT-aktier. I denna ETF finns också aktier som Starbucks, Expeida, Joy Global, Steel Dynamics och andra aktier.

NASDAQ-100 Trust Series 1 ETF, sponsras och övervakas sedan den 21 mars 2007 av Invesco genom Powershares och brukar också kallas för ”cubes”. Denna ETF handlades fram till den 1 december 2004 på American Stock Exchange. Därefter kom den att handlas på Nasdaq där den fick ett nytt kortnamn, QQQQ, vilket gjorde att denna ETF kom att kallas för ”quad Qs” av handlarna. Den 23 november 2011 kom denna ETF att byta tillbaka till sin ursprungliga tickerkod, QQQ.

År 2000, innan den så kallade ”IT-kraschen” var QQQ det mest omsatta värdepappret i USA, och noterade en all-time-high den 24 mars 2000. Därefter har denna börshandlade fonds popularitet fallit, men den är fortfarande är QQQ, en av de mer handlade ETFerna i världen. Läs mer om QQQ här.