Följ oss

Nyheter

QQQ, en av de mer handlade ETFerna i världen

Publicerad

den

Vad är en omvänd ETF?

Powershares QQQ är en börshandlad fond som replikerar utvecklingen på Nasdaq-100 index. Det är en tech-tung ETF som innehåller företag som till exempel Microsoft, Google, Apple, Cisco och andra IT-aktier. I denna ETF finns också aktier som Starbucks, Expeida, Joy Global, Steel Dynamics och andra aktier. QQQ, en av de mer handlade ETFerna i världen

NASDAQ-100 Trust Series 1 ETF, sponsras och övervakas sedan den 21 mars 2007 av Invesco genom Powershares och handlas under kortnamnet NASDAQ: QQQ, men de brukar också kallas för ”cubes”. Denna ETF handlades fram till den 1 december 2004 på American Stock Exchange, där den hade symbolen QQQ. Därefter kom den att handlas på Nasdaq där den fick ett nytt kortnamn, QQQQ, vilket gjorde att denna ETF kom att kallas för ”quad Qs” av handlarna. Den 23 november 2011 kom denna ETF att byta tillbaka till sin ursprungliga tickerkod, QQQ.

År 2000, innan den så kallade ”IT-kraschen” var QQQ det mest omsatta värdepappret i USA, och noterade en all-time-high den 24 mars 2000. Därefter har denna börshandlade fonds popularitet fallit, men den är fortfarande är QQQ, en av de mer handlade ETFerna i världen.

Källa: Stockletter.se

ProShares erbjuder även andra börshandlade fonder på Nasdaq-100, till exempel Nasdaq-100 2x (NYSE Arca: QLD) och Nasdaq-100 Inverse 2x (NYSE Arca: QID), som är hävstångsprodukter som har som mål att replikera en dubbel utveckling av utvecklingen på Nasdaq-100, både uppåt och nedåt.

Utöver detta finns en variant som ger tre gånger utvecklingen, TQQQ, och för den inverterade utvecklingen SQQQ. ProFunds erbjuder även en baisseartad strategi för indexet genom PSQ.

Vad är Nasdaq-100?

NASDAQ-100 är ett börsindex som består av 102 aktier utgivna av 100 av de största icke-finansiella företag noterade på NASDAQ (Google har till exempel två aktieslag). Det är ett modifierad kapitalviktat index där aktiernas vikt i indexet baseras på deras börsvärde, med vissa regler med begränsningar för påverkan av de största komponenterna.

Indexet innehåller inte finansiella företag men inkluderar bolag som har sitt säte utanför USAs gränser. Båda dessa kriterier skilja den från Dow Jones Industrial Average, och uteslutandet av finansiella företag skiljer indexet från S & P 500.

Skillnader jämfört med Nasdaq Composite index

NASDAQ-100 förväxlas ofta med Nasdaq Composite Index; det senare indexet brukar oftast kallas enbart ”Nasdaq” och omfattar samtliga de mer än 3 000 aktier som noteras på Nasdaq, och refereras till mer frekvent i press än vad NASDAQ-100.

NASDAQ-100 är ett modifierat kapitalviktat index. Denna speciella metod skapades 1998 i god tid före skapelsen NASDAQ-100 Index Trust, som omfattar alla NASDAQ-100 företag. Den nya metoden tillåter NASDAQ för att minska påverkan av de största företagen och att möjliggöra en diversifiering.

Den enda gången indexet balanseras om är om

Ett företag kommer upp i en vikt om 24 procent av det totala indexet, eller

Om de företag som har en vikt på minst 4,5 procent tillsammans kommer att utgöra 48 procent av indexet.