Följ oss

Nyheter

Nasdaq nådde rekordnivå

Publicerad

den

Nasdaq nådde rekordnivå

Nasdaq nådde rekordnivå De amerikanska börsernas så kallade referensindex noterar nya rekordnivåer, Nasdaq-100 nådde vad vissa marknadsbedömare kallade för en episk nivå när indexet under torsdagen efter att ha stängt på 5 056,06, ett nytt all time high, den högsta nivån som Nasdaq-100 stängt till någonsin. Noteringen nåddes efter att Nasdaq stigit under både onsdagen och torsdagen.

Det finns nu anledning att titta närmare på detta index, och även på den börshandlade fond, PowerShares QQQ (NasdaqGM: QQQ) som replikerar utvecklingen av detta index. QQQ har under det innevarande året stigit med cirka 5,2 procent, men det finns bedömare som anser att det befinner sig i en position som gör att både Nasdaq och QQQ står inför ett stort tekniskt utbrott.

Under det senaste året, det senaste två åren och de senaste fem åren ser vi att Nasdaq-100 har gett sina investerare en bättre avkastning än både S&P 500 och Russell 2000, oavsett mätperiod. I grafen nedan visar Chris Kimble från Kimble Chart Solutions hur Nasdaq-100 försöker bryta genom de månadstopparna från 2000, något som representeras av linjen (1) och det motstånd (2) som är knutet till nivåer från 1990, 2002 och 2008. Dessa linjer möts i punkten (3).

Nasdaq100

Tittar vi på QQQ, den börshandlade fonden som replikerar utvecklingen av Nasdaq-100 ser vi att denna ETF just nu handlas endast cent från sin all-time-high nivå efter att ha gett sina andelsägare en utveckling på 24 procent under det senaste året. Att QQQ har laggat indexet något förklaras av de avgifter som förvaltaren Powershares tar ut. Dessa avgifter är bland de lägsta på marknaden, men de drar likväl ned utvecklingen något.

QQQ och Nasdaq-100 har med sin stora vikt mot teknikaktier varit förstahandsvalet för investerarkollektivet när dessa prefererat värdeaktier i denna sektor. När det gäller nytt kapital har de börshandlade fonderna som fokuserar på tillväxt gynnats under det första kvartalet 2015, under de första två månaderna i år såg dessa ETFer inflöden på 1,3 miljarder dollar, nästan dubbelt så mycket som har investerats i de ETFer som fokuserar på value stocks, enkelt förklarat de aktier som ingår i S&P 500. Detta kapital behöver investeras och har således bidragit till att driva upp kurserna på aktierna i de företag som ingår i Nasdaq-100.

En stor del av uppgången i Nasdaq förklaras av Apple (NasdaqGS: AAPL), en aktie som har 14,5 procents vikt i QQQ, men denna ETF har också kunnat dra fördel av stigande kurser inom bioteknik- och sjukvårdssektorn. Sjukvårdssektorn, också kallad health care sektorn, svarar för cirka 15,4 procent av kapitalet i QQQ och är den tredje största sektorn i denna börshandlade fond. QQQ äger även nio olika bioteknikaktier, varav två, Gilead Sciences (NasdaqGS: GILD) och Amgen (NasdaqGS: AMGN) utgör två av de tio största innehaven.

Ett utbrott i Nasdaq-100 är positivt för tekniksektorn, och kan komma att påverka andra börser, både i USA och Europa på ett positivt sätt. Nasdaq nådde rekordnivå

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.