Följ oss

Nyheter

Därför är Nasdaq ett bättre index än S&P 500

Publicerad

den

Därför är Nasdaq ett bättre index än S&P 500 I en artikel som publicerades tidigare denna månad i Wall Street Journal skriver tidningen att Nasdaq-100 (NDX) är ett bättre index än S&P 500. Artikeln citerar en analys från Goldman Sachs som skriver att det tekniktunga indexet Nasdaq-100, som ligger till grund för den börshandlade fond som heter QQQ, har utrymme att stiga ytterligare, baserat på försäljningstillväxt och vinstutveckling. Av denna anledning anser Goldman Sachs att Nasdaq-100 har bättre förutsättningar att utvecklas väl än vad S&P 500 har.

Artikeln fortsätter ”Det tekniktunga indexet har stigit med 19 procent under de senaste tolv månaderna, i spåren av Apples uppgång om 68 procent. Nasdaq-100 närmar sig nu sin all-time-high nivå på 4 705 i mars 2000, strax innan den så kallade ”dot com bubblan” kraschade. S&P 500 har under samma period stigit med elva (11) procent. Apple står för sexton procent av vikten i Nasaq-100 och för fyra procent i S&P 500.
Även om Apple exkluderas så har bolagen i Nasdaq-100 uppvisat en fenomenal försäljningstillväxt och vinstutveckling. P/e talet ligger emellertid högre för den genomsnittliga aktien på Nasdaq än bland dem som ingår i S&P 500. Historiskt sett har Nasdaq-100 handlats till ett p/e-tal som ligger cirka 30 procent högre än det för aktierna i S&P 500. I dag handlas aktierna i Nasdaq-100 till ett premium om åtta (8) procent.
Det är intressant att den genomsnittliga prognosen för utvecklingen av de olika indexen skiljer sig åt bland analytikerna. Nasdaq-100 spås stiga med femton (15) procent de kommande fem månaderna, medan analytikerna endast tror att large cap indexet S&P 500 kommer att ge sina ägare en avkastning om fem (5) procent. Avslutningsvis tror Goldman Sachs att det är bättre att köpa Nasdaq-100 än S&P 500 och att den som gör det får tillväxt till ett resonabelt pris. Det bör betyda att Goldman Sachs anser att det är bättre att köpa den börshandlade fond som heter QQQ än den som heter SPY och replikerar utvecklingen av S&P 500.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.