Följ oss

Nyheter

Ännu en milstolpe passerad för återköps-ETF

Publicerad

den

Ännu en milstolpe passerad för återköps-ETF

Ännu en milstolpe passerad för återköps-ETF När det gäller börshandlade fonder som fokuserar på att investera i företag som återköper sina egna aktier brukar vi ofta nämna PowerShares Buyback Achievers ETF (NYSEArca: PKW). Det finns emellertid ett antal liknande ETFer, och en av dem förtjänar att uppmärksammas lite extra. Den börshandlade fonden vi tänker på är TrimTabs Float Shrink ETF (NYSEArca: TTFS) som även den är en riktig juvel bland de aktivt förvaltade ETFerna. Tidigare i veckan meddelade TTFS, som förvaltas av Kalifornien-baserade Trimplan Asset Management, att denna ETF nått en förvaltad volym på över 200 MUSD, en fördubbling i storlek på bara 14 månader. TTFS erhöll under förra månaden fem stjärnor hos Morningstar.

TTFS fokuserar inte enbart på företag som återköper sina egna aktier. TTFS, som är en ETF med likaviktad inriktning, köper aktier i sådana företag som minskar sin utestående aktiestock under de senaste 120 dagarna. Detta är emellertid endast ett av kriterierna för att en aktie skall få ingå i TTFS. De tre primära kriterierna är att ett bolag visar aktieägarvänlighet

  • genom att minska antalet utestående aktier
  • är lönsamt och har ett fritt kassaflöde
  • har en stark balansräkning mätt efter skuldsättningsgraden

Aktieåterköp för 2,1 triljoner dollar

Under perioden 2009 och 2014 genomförde de amerikanska företagen återköp av sina egna aktier till ett belopp som uppgick till 2,1 triljoner dollar. Under de nio första månaderna 2014 ökade aktieåterköpen med 27 procent till 567 miljarder dollar. Av detta belopp stod Apple för 17 miljarder.

Företagen har inte minskat på takten, tvärtom. Enligt Birinyi Associates uppgick mandaten för återköp av egna aktier till 118,32 miljarder dollar under februari 2015, den högsta siffran någonsin för en februari månad. Samtidigt placerade investerarna 10 miljarder dollar i aktiefonder i januari och februari 2015.

Hur företag finansierar sina återköp och minskar sin utestående aktiestock är också viktiga ingredienser i TTFS metodik för val av aktier. Denna ETF tycker om fria kassaflöden och försöker undvika att köpa aktier i företag som finansierar uppköp genom att öka sin skuldsättningsgrad.

Sektorvikten är viktig för den aggregerade utvecklingen av denna typ av börshandlad fond. Liksom sina konkurrenter är TTFS tungt viktad mot teknik och sällanköpsvaror, dessa sektorer står för tillsammans 42 procent av kapitalet i TTFS. Tekniksektorn har adderat mandat om aktieåterköp om 24,3 miljarder dollar sedan starten av 2015. Det är den näst högsta av alla sektorer. Flera av de riktigt stora företagen i denna sektor arbetar just nu aktivt med att minska sin utestående aktiestock när IT-företagen går från att vara snabbväxande företag i långsammare tillväxt till att bli mer mogna bolag som nu betalar utdelning och återköper egna aktier.