Följ oss

Nyheter

ÅterköpsETFer kan gynnas av rekordstora aktieåterköp

Publicerad

den

ÅterköpsETFer kan gynnas av rekordstora aktieåterköp Att företag återköper aktier är inte fullt så vanligt i Sverige, men det är tillåtet. Oftast agerar svenska företag

ÅterköpsETFer kan gynnas av rekordstora aktieåterköp Att företag återköper aktier är inte fullt så vanligt i Sverige, men det är tillåtet. Oftast agerar svenska företag på ett annat sätt, de väljer att genomföra en splitt och delar upp sin aktie i en vanlig och en så kallad inlösenaktie. Inlösenaktierna löses därefter in med automatik. I USA är det däremot betydligt vanligare med aktieåterköp, och det finns ett par börshandlade fonder som fokuserar på att investera i de företag som återköper sina egna aktier. Dessa ETFer brukar ha en regel som säger att de endast köper aktier i företag som under den senaste tolvmånadersperioden har minskat sin utestående aktiestock med fem (5) procent eller mer.

De amerikanska företagen sitter på betydande mängder kontanter i sina välfyllda kassor. Allt fler av dessa företag kommunicerar att de har för avsikt att använda sina kassor till att återköpa det egna bolagets aktier. För enskilda investerare innebär det en möjlighet till en potentiellt förbättrad avkastning genom att köpa de återköpsrelaterade börshandlade fonder som finns på marknaden.

De investerare som har ett intresse av exponera sig mot bolag som återköper egna aktier, i syfte att erhålla en överavkastning, har genom börshandlade fonder har en rad olika alternativ att välja mellan, till exempel

PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW) som endast äger aktier i amerikanska företag som under den senaste tolvmånadersperioden har minskat sin aktiestock med fem procent eller mer. PKW har sedan årsskiftet stigit med cirka 3,6 procent.

Köper aktier i företag som återköper aktier

Trimplan Float Shrink ETF (NYSEArca: TTFS) och Cambria Shareholder Yield ETF (NYSEArca: SYLD) köper båda aktier i företag som återköper aktier. Från årsskiftet har TTFS stigit med 5,6 procent och SYLD med 3,4 procent.

Börshandlade fonder med fokus på företag som återköper sina egna aktier kan komma att utvecklas väl även i framtiden eftersom många bolag allokerar en stor del av sin överskottslikviditet till att återköpa sina egna aktier. Enligt analysföretaget Birinyi Associates återköpte de stora amerikanska företagen aktier rekordsumman 141 miljarder dollar under april 2015, den högsta summan genom tiderna.

Robert Leiphart, analytiker på Birinyi Associates, är delvis kritisk till företagens aktieåterköp. Han säger att för enskilda företag finns det en berättigad anledning till att bolaget köper sina egna aktier, men sammantaget anser han att detta sker på bekostnad av nyanställningar eller investeringar. Han säger också att amerikanska företag redan har aviserat 398 miljarder dollar i återköp, den starkaste starten på året någonsin.

Under 2014 spenderade de amerikanska företagen nästan 670 miljarder dollar på aktieåterköp, och om den nuvarande takten fortsätter bland företagen som ingår i S&P 500 kommer alla tidigare rekord att slås. Birinyi förväntar sig att dessa företag kommer att återköpa aktier för 1 200 miljarder dollar under 2015, en bra bit över det tidigare rekordet 863 miljarder dollar som noterades 2007.

Företagen i USA höll hårt i sina pengar under åren som följde den så kallade finanskrisen, och det är först nyligen detta har ändrats. Kapitalet används nu i olika former av aktieägarvänliga program, som utdelningar och återköp vilket har fungerat som bränsle för det fleråriga rally vi sett på börserna i USA. Detta har också bidragit till att stödja värderingarna på aktier genom att antalet utestående aktier har minskat.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Goldman Sach vill stoppa aktieåterköpen - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.