Följ oss

Nyheter

Nu börjar företagen återköpa sina egna aktier

Publicerad

den

Nu börjar företagen återköpa sina egna aktier

Nu börjar företagen återköpa sina egna aktier, det är den tiden på året när de flesta aktieåterköp sker. Av den anledningen kan det vara värt att titta närmare på de börshandlade fonder som fokuserar på aktieåterköp, så kallade Buyback ETFs. Det är värt att titta på dessa börshandlade fonder nu, innan återköpen sätter fart på allvar. November månad är den månad då det sker flest aktieåterköp av företagen som ingår i S&P 500. Inte mindre än 13 procent av alla aktieåterköp sker denna månad enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Kan driva S&P 500 till plus i år

David Kostin som är aktiestrateg hos Goldman Sachs hävdar att volymerna för företagen aktieåterköp under de kommande månaderna kan vara tillräckligt för att driva S&P 500 till plus i år. Han pekar på att det fjärde kvartalet av tradition är det kvartal som det sker flest aktieåterköp i, totalt cirka 30 procent av alla aktieåterköp sker då. Däremot är det endast 18 procent av alla aktieåterköp som sker under årets första kvartal, medan det sker cirka 25 respektive 26 procent av alla aktieåterköp under årets andra respektive tredje kvartal. Kostin säger också att aktieåterköp är den enskilt största källan till efterfrågan på amerikanska aktier just nu. Han förväntar sig att de företag som ingår i S&P 500 indexet kommer att lägga 600 miljarder dollar på aktieåterköp under Q4 2015.

Flera börshandlade fonder fokuserar på aktieåterköp

Investerare som är intresserade av aktieåterköp och ser det som ett sätt att erhålla ett alfa i sin portfölj har flera alternativ att välja mellan då det finns flera börshandlade fonder som fokuserar på aktieåterköp. Det finns till exempel PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW), en börshandlad fond som köper aktier i amerikanska företag som minskat sin aktiestock med fem (5) procent eller mer under den senaste tolvmånadersperioden. Under 2015 har PKW backat med åtta (8) procent.

Dessutom finns Trimplan Float Shrink ETF (NYSEArca: TTFS) och Cambria Shareholder Yield ETF (NYSEArca: SYLD) som båda arbetar med företag som återför kapital till sina aktieägare genom aktieåterköp. Year-to-date har TTFS backat med 5,0 % och SYLD med 5,2 %. Det finns emellertid möjlighet att dessa ETFer kan komma att utvecklas väl om företagen fortsätter att återköpa sina egna aktier.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.