Följ oss

Nyheter

Goldman Sach vill stoppa aktieåterköpen

Publicerad

den

Goldman Sach vill stoppa aktieåterköpen I veckan gick Goldman Sachs ut och sade att företagen borde upphöra med att återköpa sina egna aktier. Istället vill

Goldman Sach vill stoppa aktieåterköpen I veckan gick Goldman Sachs ut och sade att företagen borde upphöra med att återköpa sina egna aktier. Istället vill den amerikanska investmentbanken att företagen skall använda sina välfyllda kassor till att förvärva andra verksamheter och företag.

David Kostin säger att företag sällan har en bra timing när de återköper sina egna aktier. Han pekar bland annat på den uppköpsvåg som sågs på aktiemarknaden under 2007, strax innan den så kallade ”Finanskraschen”. Han pekar också på den låga aktiviteten av aktieåterköp som skedde när aktiemarknaderna bottnade ur 2009.

Kostin säger att den amerikanska aktiemarknaden är dyr mätt med ett antal olika parametrar, och att det därför är oklokt av företagen att återköpa sina egna, överprissatta aktier år 2015. Istället anser Kostin att bolagen skall använda sina högt värderade aktier som betalningsmedel och göra förvärv av andra företag och verksamheter.

Även om marknaden för aktieåterköp verkar frodas så är marknaden för M&A inte död, långt ifrån. Under de första fem månaderna nådde denna verksamhet en rekordnivå och har ökat med 57 procent sedan samma period 2014.

Bland de börshandlade fonder som fokuserar på att investera i företag som genomför återköp av sina egna aktier finns bland annat ETFer som PKW, SYLD, SPYB.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.