Följ oss

Nyheter

Juni, den värsta månaden för aktier

Publicerad

den

Juni, den värsta månaden för aktier

Juni, den värsta månaden för aktier Vi skriver nu juni, den första sommarmånaden, och i Sverige är vi vana vid att detta innebär ett kommande sommarrally, men i andra länder, till exempel USA är juni, den värsta månaden för aktier, och därmed också de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av aktier, på hela året.

Många investerare har hört begreppet Köp till färskpotatisen och sälj till kräftorna. I USA har investerarna en annan uppfattning, där heter det “sell in May and go away”, något som historiskt sett har visat sig stämma mycket väl eftersom både aktier och börshandlade fonder vanligtvis har sin sämsta utveckling på året under juni månad. Under det senaste decenniet har juli varit den sämsta månaden på hela året för de aktier som ingår i det breda börsindexet S&P 500. I genomsnitt har aktiekurserna fallit med 1,32 procent under denna månad under den senaste tioårsperioden.

En sättning är inte osannolik

Det är således inte osannolikt att vi kommer att få se en viss sättning på den amerikanska aktiemarknaden denna månad, men det behöver inte vara av ondo. En sättning ger istället en rad olika möjligheter i form av köptillfällen men också för den som väljer att arbeta med inverterade ETFer eller säljoptioner. De så kallade inverterade ETFerna är börshandlade fonder som ger investerarna en möjlighet att kapitalisera på en kursnedgång. Dessa ETFer brukar även kallas för omvända ETFer, och de förekommer både med och utan hävstång. För S&P 500 finns det en rad olika ETFer, till exempel ProShares Short S & P500 (NYSEArca: SH) som ger investerarna 100 procent av den omvända utvecklingen på S&P 500 indexet.

Den som har en mer aggressiv inställning till en eventuellt kommande nedgång kan istället titta på ett hävstångsalternativ, till exempel ProShares UltraShort S&P500 ETF (NYSEArca: SDS) som ger investerarna 200 procent av den omvända utvecklingen på S&P 500 indexet eller Direxion Daily S & P 500 Bear 3x Shares (NYSEArca : SPXS) eller ProShares UltraPro Short S&P 500 ETF (NYSEArca: SPXU) som ger investerarna 300 procent av den omvända utvecklingen på S&P 500 indexet

Även Dow Jones erbjuder alternativ

Det går också att utnyttja en eventuell nedgång genom att positioner i börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på Dow Jones Industrial Average Index. Även här finns en rad olika alternativ, till exempel ProShares Short Dow30 ETF (NYSEArca: DOG) som ger investerarna 100 procent av den omvända utvecklingen på Dow Jones indexets utveckling. Mer aggressiva handlare kan till exempel välja ProShares UltraShort Dow 30 ETF (NYSEArca: DXD) som ger investerarna 200 procent av den omvända utvecklingen på Dow Jones indexets utveckling eller ProShares UltraPro Short Dow30 (NYSEArca: SDOW) som ger investerarna 300 procent av den omvända utvecklingen på Dow Jones indexets utveckling.

Omvända ETFer för Nasdaq

Det finns även möjligheter att dra fördel av nedgångar på den amerikanska aktiemarknaden genom att gå kort på Nasdaq, till exempel ProShares Short QQQ ETF (NYSEArca: PSQ) som ger investerarna 100 procent av den omvända utvecklingen på Nasdaqs utveckling. Mer aggressiva handlare kan till exempel välja ProShares UltraShort QQQ ETF (NYSEArca: QID) som ger investerarna 200 procent av den omvända utvecklingen på Nasdaq eller ProShares UltraPro Short QQQ ETF (NasdaqGM: SQQQ) ger investerarna 300 procent av den omvända utvecklingen på Nasdaq-100.

Observera, att den amerikanska aktiemarknaden tenderar att gå bra under juli månad, i genomsnitt har de amerikanska börserna stigit med 1,68 procent under denna månad under det senaste decenniet. Även här finns det hävstångsalternativ, börshandlade fonder som ger sina innehavare en ökad exponering mot aktiemarknaderna. Det kan till exempel nämnas ProShares Ultra S&P 500 ETF (NYSEArca: SSO) som ger investerarna 200 procent av den dagliga utvecklingen på S&P 500, ProShares UltraPro S&P500 (NYSEArca: UPRO) som ger investerarna 300 procent av den dagliga utvecklingen på S&P 500 eller Direxion Daily S&P 500 Bull 3X Shares (NYSEArca: SPXL) som också ger investerarna 300 procent av den dagliga utvecklingen på S&P 500.

ProShares Ultra Dow30 (NYSEArca: DDM) ger investerarna 200 procent av den dagliga utvecklingen på Dow Jones Industrial Average Index, ProShares UltraPro Dow30 (NYSEArca: UDOW) som ger investerarna 300 procent av den dagliga utvecklingen på samma index. Ultra QQQ ProShares (NYSEArca: QLD) ger investerarna 200 procent av den dagliga utvecklingen på Nasdaq-100 och ProShares UltraPro QQQ (NasdaqGM: TQQQ) som också ger investerarna 300 procent av den dagliga utvecklingen på Nasdaq-100.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En av världens största ETFer ordnar om sina innehav i Apple och Nvidia

Publicerad

den

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

Apples aktier steg med mer än 10% efter presentationen av sin plattform för artificiell intelligens. Detta ledde till att teknikföretaget blev, återigen, om än tillfälligt, det största företaget på planeten, med en värdering på 3,30 biljoner USD.

Nvidia har å sin sida stigit med 170 % hittills i år och nått 3,27 miljarder USD. Därmed kunde den placera sig på tredje plats bland de mest värdefulla företagen, till och med överträffa Alphabet och Amazon.

Som ett resultat är den börshandlade fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), som följer utvecklingen för de ledande teknikföretagen på den amerikanska marknaden, på väg att balansera om sin portfölj för att följa reglerna, vilket kan påverka aktiekurserna. Följ kursen här.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. Men snart måste Apples och Nvidias positioner bytas ut.

Flytten skulle innebära en försäljning på cirka 11,4 miljarder dollar för Apple, en total som representerar en hel dag med genomsnittlig handel, och köp på 10 miljarder dollar för Nvidia, ungefär en fjärdedel av den dagliga volymen.

Även om siffrorna bleknar i jämförelse med de två jättarnas börsvärden, är sanningen att de fortsätter att antyda ett flöde av pengar som kan ha en inverkan på priserna på deras aktier. Hur som helst kan de icke-professionella investerarnas frenesi dämpa effekterna av denna omstrukturering.

Fortsätt läsa

Nyheter

D6RE ETF investerar i gröna företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 2 augusti 2023 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel värdepappersfond som replikerar resultatet av iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select Index (prisindex). Hållbarhetskriterier beaktas vid sammansättningen av indexuniversum. Indexet består av företagsobligationer utgivna för att finansiera projekt som har en positiv inverkan på miljön.

Indexuniversum

Gröna obligationer som ingår i iBoxx EUR Green Bonds Select Index och klassificeras som sådana av Climate Bonds Initiative (CBI).

Inkluderar euro-denominerade obligationer från stora och medelstora företag baserade i euroområdet, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Schweiz

Lägsta obligationsrating på BBB-/Baa3 (Investment Grade Rating)

Handla D6RE ETF

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURD6RE

Fortsätt läsa

Nyheter

Spotlight Stock Market erbjuder handel med ETPer och godkänner första emittent samt två instrument

Publicerad

den

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

ETP (Exchange-Traded Products), eller börshandlade produkter, är ett samlingsnamn för olika typer av värdepapperiserade derivat som listas för handel på en marknadsplats. De första två instrumenten av denna typ som godkänts för handel är trackercertifikat på Core och HBAR (Hedera). Emittenten som ställer ut instrumenten är Valour Inc.

”Vår långsiktiga strategi är att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. Under en lång tid har flera olika aktörer approcherat oss med önskan om att få notera ETPer på vår marknadsplats. När vi under föregående år handlade upp ny leverantör av handelsystem var också denna möjlighet en del av beslutet att byta från NGM till Nasdaq. Därför är vi glada över att nu ha godkänt vår första emittent och de två första instrumenten för handel”, säger Spotlight Groups koncernchef Peter Gönczi.

Fortsätt läsa

Populära