Följ oss

Nyheter

Kämpigt för många amerikanska börsintroduktioner men IPO ETF går bra

Publicerad

den

Kämpigt för många amerikanska börsintroduktioner men IPO ETF går bra

Kämpigt för många amerikanska börsintroduktioner men IPO ETF går bra Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba (NYSE: BABA) noterade en ny all time low i veckan. Aktiens fall på mer än 20 procent denna vecka är en symbol för de problem som många nyintroducerade företag i USA har ställts inför under 2015. Kämpigt för många amerikanska börsintroduktioner men IPO ETF går bra

Under måndagen publicerade Bespoke Investment Group sin syn på det kapitalvägda Bloomberg IPO Index. På grund av att detta index är kapitalvägt har Alibaba en mycket stor vikt i indexet. I och med årets nedgång för denna aktie har indexet därför drabbats hårt. Bespoke noterar emellertid att Alibaba inte är den enda aktien som dragit ned detta index. Per i måndags omfattade detta index mer än 37 företag vars aktiekurs backat med mer än tio (10) procent. Med detta i åtanke är det näst intill mirakulöst att en av våra favoriter, den börshandlade fonden som heter Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO) har stigit med mer än sex (6) procent under 2015. IPO har allokerat 7,1 procent av sitt kapital till investeringar i Alibaba. IPO var den andra börshandlade fonden som köpte Alibaba efter det att företaget börsnoterades på NYSE under september 2014.

Alibaba hade som mest en vikt på nästan tio (10) procent i IPO under hösten, men efter den senaste tidens negativa kursutveckling är läget i dag helt annorlunda. De börsintroduktioner som passerar Renaissance Capitals egenformulerade screening process viktas efter deras börsvärde och får ha en maximal kapitalvikt om tio (10) procent. IPO äger aktier i nyintroducerade företag i maximalt två år innan de måste säljas enligt placeringsreglementet.

Renaissance placeringsstrategi har fungerat väl under 2015, med undantag för just Alibaba. Övriga börsintroduktioner har utvecklats mycket bra eller i alla fall positivt och Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO) har lyckats med att undvika de värsta missdådarna. I den rapport som Bespoke publicerade i veckan fanns sju nyintroducerade företag som under 2015 har backat med mer än 30 procent. Ingen av dessa företag återfinns bland de 62 innehaven i Renaissance IPO ETF. Denna börshandlade fond har inte köpt några företag under 2015. Under Q4 2014 adderades Zayo Group (NasdaqGS: ZAYO) och Lending Club (NYSE: LC) som emellertid backat med 5,4 respektive 220,8 procent under 2015. Den goda nyheten är att dessa två företag inte har en sammanlagd kapitalvikt om en (1) procent i IPO. Det gör ett Lending Club är det enda av de sju nyintroducerade företag som backat med mellan 20 och 25 procent under 2015 som ingår i IPO.

På den positiva sidan finns Zoetis (NYSE: ZTS) och Twitter (NYSE: TWTR) som stigit med 8,25 respektive 33 procent i år. JD.com (NasdaqGS: JD), ett kinesiskt e-handelsföretag har stigit med cirka 20 procent. Tillsammans står dessa företag för nästan 24 procent av kapitalet i IPO. Utmaningen för IPO ligger således att kunna fortsätta leverera en överavkastning till sina ägare. Som nämnts tidigare så tillåter inte placeringsreglementet i denna ETF att aktierna ägs längre än två år efter det att företagen börsintroducerades. Det innebär att Zoetis snart måste säljas. Twitter kan som längst behållas till början av det första kvartalet 2016.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.