Följ oss

Nyheter

Hur man köper en ETF: Vanliga frågor

Publicerad

den

Hur man köper en ETF: Vanliga frågor

Att köpa en ETF, eller en börshandlad fond som det också heter, är enkelt. Allt du behöver är ett konto hos en online-mäklare eller fondplattform. Hur du kommer igång och vad du bör tänka på besvaras av våra vanliga frågor om att köpa en ETF.

Var köper jag börshandlade fonder?

Börshandlade fonder (ETF:er) är aktier eller andelar i fonder som handlas på världens största aktiemarknader. De köps och säljs precis som alla andra aktier. Du kan därför köpa dem var du än brukar köpa aktier. För de flesta betyder det via en kostnadseffektiv online-mäklare eller fondplattform. Du kan också köpa ETF genom en traditionell börsmäklare.

Hur köper jag en ETF?

Du behöver ett förfinansierat konto hos en online-mäklare eller fondplattform. För att köpa en specifik ETF måste du känna till dess namn eller kortnamn, samt hur mycket du vill köpa i termer av andelar eller totala investerade kronor. Hela köpprocessen tar bara några minuter, men detaljerna varierar med olika företag, så kontakta din valda mäklare om du har frågor om just deras hantering.

Hur mycket kostar det att köpa en ETF?

Kostnaden för att köpa en ETF varierar med olika mäklare och plattformar. Det är vanligtvis standardcourtaget för aktier som gäller. Det går ofta att köpa en ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Hur säljer jag en ETF?

Via handelstjänsten där du köpte och innehar din börshandlade fond.

Kan jag köpa en ETF direkt från ETF-leverantören?

Till skillnad från fonder är det inte möjligt att köpa ETF direkt från ETF-leverantören (även känd som emittenten). Eftersom handelsavgifterna är låga är det dock ett litet pris att betala för ETFens flexibilitet och likviditet.

Finns det spread på börshandlade fonder?

Ja, ETF: er kostar lite mer när du köper dem än vad du får för dem när du säljer dem. Denna skillnad kallas ”spread” och är vanligtvis runt 0,2% till 0,5%. (Vissa illikvida ETF:er kan ha högre spreadar). Denna kostnad betyder dock att det finns lägre interna transaktionskostnader, jämfört med traditionella fonder, eftersom investerare betalar sitt eget sätt att köpa och sälja ETF. Däremot skulle en traditionell fondförvaltare behöva sälja innehav för att samla in pengar för att återbetala en spännande investerare.

Finns det en likvid marknad för ETF?

Ja, ETF:er från de stora emittenterna som spårar huvudmarknaderna är mycket likvida (lätt att handla). Det finns sektorbaserade ETF:er som kanske mindre likvida. Det skulle återspeglas i en större spread. Kontrollera innan du köper.

Finns det några extra avgifter jag borde veta om?

Liksom andra fonder tar ETF: er en årlig löpande avgift, som dras av från den börshandlade fondens avkastning (snarare än att vara en uttrycklig separat avgift som du betalar). Dessa årliga avgifter kan vara så låga som 0,03-0,5 procent.

När kan jag köpa mina ETF:er?

Eftersom ETF:er är aktier som handlas på aktiemarknaden köps och säljs de under normala öppettider. I Sverige är dessa timmar från 09:00 till 17:30.

När ska jag köpa mina ETF:er?

Du bör anpassa din handel till öppettiderna för hemmamarknaden för ETF:s underliggande innehav. Det ger bättre likviditet och spread. Exempelvis handlar ETFer som håller amerikanska aktier på eftermiddagen och ETF:er som har japanska aktier på morgonen.

Kan jag köpa via limiterade order?

Ja, förutsatt att din online-mäklare stöder sådana order för aktiehandel.

Kan jag köpa vilken ETF jag vill ha?

De flesta ETF: er handlas fritt. Vissa ETF:er anses vara mer komplexa investeringar och är därför endast lämpliga för mer sofistikerade investerare eller de som kan bekräfta att de har läst den stödjande litteraturen. De börshandlade fonder som är utgivna av nordamerikanska emittenter är vanligen inte möjliga för européer att köpa på grund av MIFID II.

Är jag låst i min investering när jag köper en ETF?

Nej, ETF:er handlas kontinuerligt som andra aktier så att du kan hålla så länge du vill. Det finns ingen minsta innehavstid.

Hur vet jag vilken ETF jag ska köpa?

Olika dataleverantörer som som till exempel vår sida kan hjälpa dig att undersöka och välja bland det breda utbudet av tillgängliga ETF:er. Aktiemarknadsindex eller sektor som spåras bör vanligtvis vara tydlig från namnet på ETF, men det är bara första steget i din analys.

Kan jag köpa och hålla mina ETF:er i en ISK?

Vanliga ETF:er noterade på börsen kan innehas i en ISK. ISK-regler betyder att du inte kan överföra ETF:er eller andra aktier som du äger till en ISK, så du måste köpa dem inom en befintlig ISK. Innehav utanför ISK måste säljas och pengarna flyttas till en ISK (där ETF:erna kan återköpas. I allmänhet anses ett lågt ränteläge missgynna räntebärande fonder och ETFer eftersom den avgift som betalas för ett investeringssparkonto ibland kan komma att överstiga den ränta som fonden eller ETFen betalar.