Följ oss

Nyheter

Hur man köper en ETF: Vanliga frågor

Publicerad

den

Hur man köper en ETF: Vanliga frågor

Att köpa en ETF, eller en börshandlad fond som det också heter, är enkelt. Allt du behöver är ett konto hos en online-mäklare eller fondplattform. Hur du kommer igång och vad du bör tänka på besvaras av våra vanliga frågor om att köpa en ETF.

Var köper jag börshandlade fonder?

Börshandlade fonder (ETF:er) är aktier eller andelar i fonder som handlas på världens största aktiemarknader. De köps och säljs precis som alla andra aktier. Du kan därför köpa dem var du än brukar köpa aktier. För de flesta betyder det via en kostnadseffektiv online-mäklare eller fondplattform. Du kan också köpa ETF genom en traditionell börsmäklare.

Hur köper jag en ETF?

Du behöver ett förfinansierat konto hos en online-mäklare eller fondplattform. För att köpa en specifik ETF måste du känna till dess namn eller kortnamn, samt hur mycket du vill köpa i termer av andelar eller totala investerade kronor. Hela köpprocessen tar bara några minuter, men detaljerna varierar med olika företag, så kontakta din valda mäklare om du har frågor om just deras hantering.

Hur mycket kostar det att köpa en ETF?

Kostnaden för att köpa en ETF varierar med olika mäklare och plattformar. Det är vanligtvis standardcourtaget för aktier som gäller. Det går ofta att köpa en ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Hur säljer jag en ETF?

Via handelstjänsten där du köpte och innehar din börshandlade fond.

Kan jag köpa en ETF direkt från ETF-leverantören?

Till skillnad från fonder är det inte möjligt att köpa ETF direkt från ETF-leverantören (även känd som emittenten). Eftersom handelsavgifterna är låga är det dock ett litet pris att betala för ETFens flexibilitet och likviditet.

Finns det spread på börshandlade fonder?

Ja, ETF: er kostar lite mer när du köper dem än vad du får för dem när du säljer dem. Denna skillnad kallas spread och är vanligtvis runt 0,2% till 0,5%. (Vissa illikvida ETF:er kan ha högre spreadar). Denna kostnad betyder dock att det finns lägre interna transaktionskostnader, jämfört med traditionella fonder, eftersom investerare betalar sitt eget sätt att köpa och sälja ETF. Däremot skulle en traditionell fondförvaltare behöva sälja innehav för att samla in pengar för att återbetala en spännande investerare.

Finns det en likvid marknad för ETF?

Ja, ETF:er från de stora emittenterna som spårar huvudmarknaderna är mycket likvida (lätt att handla). Det finns sektorbaserade ETF:er som kanske mindre likvida. Det skulle återspeglas i en större spread. Kontrollera innan du köper.

Finns det några extra avgifter jag borde veta om?

Liksom andra fonder tar ETF: er en årlig löpande avgift, som dras av från den börshandlade fondens avkastning (snarare än att vara en uttrycklig separat avgift som du betalar). Dessa årliga avgifter kan vara så låga som 0,03-0,5 procent.

När kan jag köpa mina ETF:er?

Eftersom ETF:er är aktier som handlas på aktiemarknaden köps och säljs de under normala öppettider. I Sverige är dessa timmar från 09:00 till 17:30.

När ska jag köpa mina ETF:er?

Du bör anpassa din handel till öppettiderna för hemmamarknaden för ETF:s underliggande innehav. Det ger bättre likviditet och spread. Exempelvis handlar ETFer som håller amerikanska aktier på eftermiddagen och ETF:er som har japanska aktier på morgonen.

Kan jag köpa via limiterade order?

Ja, förutsatt att din online-mäklare stöder sådana order för aktiehandel.

Kan jag köpa vilken ETF jag vill ha?

De flesta ETF: er handlas fritt. Vissa ETF:er anses vara mer komplexa investeringar och är därför endast lämpliga för mer sofistikerade investerare eller de som kan bekräfta att de har läst den stödjande litteraturen. De börshandlade fonder som är utgivna av nordamerikanska emittenter är vanligen inte möjliga för européer att köpa på grund av MIFID II.

Är jag låst i min investering när jag köper en ETF?

Nej, ETF:er handlas kontinuerligt som andra aktier så att du kan hålla så länge du vill. Det finns ingen minsta innehavstid.

Hur vet jag vilken ETF jag ska köpa?

Olika dataleverantörer som som till exempel vår sida kan hjälpa dig att undersöka och välja bland det breda utbudet av tillgängliga ETF:er. Aktiemarknadsindex eller sektor som spåras bör vanligtvis vara tydlig från namnet på ETF, men det är bara första steget i din analys.

Kan jag köpa och hålla mina ETF:er i en ISK?

Vanliga ETF:er noterade på börsen kan innehas i en ISK. ISK-regler betyder att du inte kan överföra ETF:er eller andra aktier som du äger till en ISK, så du måste köpa dem inom en befintlig ISK. Innehav utanför ISK måste säljas och pengarna flyttas till en ISK (där ETF:erna kan återköpas. I allmänhet anses ett lågt ränteläge missgynna räntebärande fonder och ETFer eftersom den avgift som betalas för ett investeringssparkonto ibland kan komma att överstiga den ränta som fonden eller ETFen betalar.

Fortsätt läsa
Annons
6 Kommentarer

1 kommentar

  1. Pingback: Kan man handla ETFer hos Avanza? - ETF-marknaden

  2. Pingback: Vad är fördelarna med ETFer? - ETF-marknaden

  3. Pingback: Har du testat att handla ETFer genom Degiro? - ETF-marknaden

  4. Pingback: Handla ETFer hos Skandiabanken - ETF-marknaden

  5. Pingback: Har du precis börjat handla ETFer? - ETF-marknaden

  6. Pingback: Handla ETFer hos Nordea - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Franklin Templeton lanserar US Mega Cap 100 ETF för europeiska investerare

Publicerad

den

Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.

Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.

ETFen noterades på Deutsche Börse Xetra (XETRA) den 8 maj 2025, London Stock Exchange (LSE), Euronext Paris och Borsa Italiana den 9 maj 2025. Dessutom är den registrerad i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Den nya ETFen kommer att följa Solactive US Mega Cap 100 Select Index, som i sin tur följer utvecklingen för de 100 största företagen inom Solactive GBS United States 500 Index. Urvalet baseras på totalt börsvärde. Företag involverade i kontroversiella vapen exkluderas. Genom att vikta komponenter enligt deras fritt flytande börsvärde syftar indexet till att säkerställa bred marknadsrepresentation samtidigt som diversifieringen bibehålls.

Caroline Baron, chef för ETF-distribution, EMEA, Franklin Templeton, kommenterade: ”Om man ser tillbaka 30 år har de 100 största värdepapperen i amerikanska aktier uppnått större marknadsuppsida än ett bredare index som S&P 500. Denna ETF kan användas av investerare som ett smidigt verktyg för att öka exponeringen mot den amerikanska aktiemarknaden eller snabbt genomföra en riskbaserad handel, vilket erbjuder en tydlig risk-avkastningsprofil.”

Viktiga funktioner hos Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF

  • Förbättrad avkastningspotential: Den nya ETFen kommer att fokusera på de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, som historiskt sett har överpresterat bredare index.
  • Riktad exponering: Den kommer att ge ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtnamnen på den amerikanska marknaden.
  • Kostnadseffektiv: Den nya ETF:en erbjuder en kostnadseffektiv lösning för att få tillgång till de största amerikanska mega-cap-aktierna med en total kostnadskvot (TER) på 0,09 %4

De nya ETFerna kommer att förvaltas av Dina Ting, chef för Global Index Portfolio Management, och Lorenzo Crosato, ETF-portföljförvaltare, som har mer än tre decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier. Matt Harrison, chef för Amerika (ex USA), Europa och Storbritannien, tillade: ”Franklin Templeton är dedikerade till att bygga ut sitt ETF-utbud för att ge investerare en mängd olika verktyg för att uppnå sina investeringsmål. Lanseringen av Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF exemplifierar detta engagemang. Denna nya ETF erbjuder inte bara attraktiv avkastningspotential utan fungerar också som ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtföretagen på den amerikanska marknaden.”

Rafaelle Lennox, chef för UCITS ETF-produktstrategi, Franklin Templeton, påpekade: ”Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande ett kraftpaket inom globala investeringar, driven av kontinuerlig innovation och stark vinsttillväxt. Genom att fokusera på de 100 ledande företagen sett till börsvärde kommer denna exponering att anpassas och utvecklas för att representera den underliggande amerikanska aktiemarknaden allt eftersom den förändras över tid.”

Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade investeringsresultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 38 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 30 april 2025.

  Xetra TickerLSE TickersBorsa Italiana TickerEuronext Paris Ticker
NamnISINEURUSDGBPEUREUR
Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETFIE0008M1R3N4USMCUSMCU100US100US100

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför tar det så lång tid att köpa traditionella fonder?

Publicerad

den

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

Ärligt talat så har nog inte ens finansproffs fullständig koll på vad de får för kurs när de köper fondandelar. Undantaget torde vara de som arbetar med just fondhandel, något som är en hel vetenskap. Visste du till exempel att traditionella fonder inte har köp- eller säljkurser som du har på en vanlig aktie?

Istället är det något som heter NAV-kursen som styr priset som du får betala för din fond. Det är det sammanlagda värdet på allt vad fonden äger, minus avgifterna, vilket sedan delas med antalet andelar. Kalla det för fondens substansvärde i brist på bättre, men det är en bra beskrivning. Nu blir det emellertid komplicerat eftersom olika fondbolag räknar fram sitt NAV-värde vid olika tillfällen.

Nästa ord som vi måste lära oss är brytttid, vilket utgör den sista tidpunkten på dagen som det går att lägga en order. Bryttiden skall framgå av fondens informationsblad. Är bryttiden 10,00 är det en större chans att det pris du får betala överensstämmer med NAV-värdet än om bryttiden är klockan 16,00. Så är det i alla fall i teorin. Vad händer om du väljer att köpa en fond som investerar i amerikanska aktier? Vad händer när du köper en fond som investerar i Sydkorea? Ja Du förstår själv, att handla med traditionella fonder är en hel vetenskap.

Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden. Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då det sker handel.

Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det om det är ett utländskt fondbolag.

Förvaltningsavgiften dras dagligen

När vi skrev om NAV-värdet skrev vi att det var värdet på alla fondens innehav, minus avgifterna. Alla fonder tar varje dag ut 1/365-del av sin förvaltningsavgift. Om vi antar att denna är på en procent, blir det en daglig kostnad på 2,74 kronor för ett innehav om 100 000 kronor.

Det finns emellertid att alternativ, ETFer, eller börshandlade fonder. Med hjälp av dessa är du bara begränsad till börsens öppettider. Du köper dina andelar på börsen, genom din vanliga mäklare eller bank, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza. I vissa fall tillkommer en växlingsavgift. Detta då utbudet av börshandlade fonder på den svenska börsen är ganska lågt. I Tyskland finns Xetra, Europas största marknadsplats för ETFer. I och med att denna börs finns i Tyskland sker handeln i euro.

Fortsätt läsa

Nyheter

BJLA ETF investerar i med tech över hela världen

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla BJLA ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDMTUSD
SIX Swiss ExchangeUSDMTUSD
XETRAUSDBJLA

Fortsätt läsa

Populära