Följ oss

Nyheter

XACT Norden Högutdelande

Publicerad

den

XACT Norden Högutdelande

XACT Högutdelande följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien. XACT Norden Högutdelande lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag. Utdelningstillfällen sker normalt i maj och september. Detta är en börshandlad fond som placerar med särskilda hållbarhetskriterier.

XACT Högutdelande är ett ganska populärt innehav. Många utdelningsjägare köper denna ETF då den betalar ut kontant utdelning. Utdelning två gånger per år uppskattas också. Det är sannolikt så att det i framtiden kommer att bli fyra utdelningstillfällen per år från 2021.

En smart avvikelse mot index

XACT Norden Högutdelande är smart beta fond, vilket betyder att fonden har en smart avvikelse mot index, där tanken är att överavkasta mot indexet i fråga. I XACT Högutdelandes fall handlar det om att sålla ut de aktier med högst direktavkastning samt lägst volatilitet. Över tid har denna kombination överavkastat vanliga index.

Handelsbanken Fonder beskriver denna ETF enligt följande; “XACT Högutdelande följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien. Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag.”

XACT Högutdelande är alltså passivt förvaltad vilket gör avgiften är relativt låg, 0,30 procent.

Notera att denna ETF har utvecklats dåligt under 2020. Det är även värt att notera att denna fond har som mål att dela ut fyra procent av sitt fondvärde (NAV) per år. Det betyder att denna ETF är utdelande, men erhållen utdelning inte speglar detta. XACT Norden Högutdelande behöver inte förhålla sig till om innehaven betalat utdelningar. Fonden beslutar om den utdelning den vill och policyn är att dela ut just cirka 4%. Det märktes väldigt tydligt i kommunikationen för 2020 års utdelning. I tider när många aktier drog in sin utdelning så fortsatte Xact enligt policyn cirka 4%. Det betydde att denna ETF tvingades sälja andelar för att kunna finansiera den utdelning den betalade.

Fortsätt läsa
4 Kommentarer

4 Comments

  1. Pingback: Månadsspara i Xact högutdelande - ETF-marknaden

  2. Pingback: Genomgång av ETFen Xact Högutdelande - ETF-marknaden

  3. Pingback: ETF-handel juli 2021 - ETF-marknaden

  4. Pingback: Nordiska ETF-marknaden april 2017 - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *