Följ oss

Nyheter

Så kan du handla amerikanska ETFer

Publicerad

den

Så kan du handla amerikanska ETFer

För ett par år sedan kom regelverket MIFIDII att stänga ute europeiska investerare från att kunna handla amerikanska ETFer. Beskeder kom som en chock för många investerare, och det var gott om förstå sig påare som spådde att handeln med börshandlade fonder skulle upphöra helt.

Fler och fler traders har emellertid fått upp ögonen för ett helt nytt sätt att handla med amerikanska ETFer. Detta låter sig göra med CFDer, till exempel hos IG. Börshandlade fonder ger en bredare exponering än vad enskilda aktier gör. Genom en ETF går det att köpa index som Nasdaq eller S&P 500. Dessa finns numera att handla även i Europa, där flera amerikanska emittenter valt att lista sina börshandlade fonder. Även flera europeiska emittenter erbjuder sådana produkter.

CFDer erbjuder mer nischade börshandlade produkter

Hos IG Markets går det till exempel att handla med mer nischade produkter, och inte bara handla amerikanska ETFer. Tesla är populärt hos många av de traditionella nätmäklarna. Vad dessa emellertid inte kan erbjuda är så kallade single stock ETPs. På London Stock Exchange finns till exempel hävstångsprodukter på denna aktie. Både GraniteShares och Leverage Shares erbjuder i dag hävstångsprodukter på denna aktie. Det finns till och med inverterade sådana, vilket gör att det går att ta en position och tjäna pengar på en eventuell nedgång för Tesla.

KortnamnNamnValutaBörs
3STSGraniteShares 3x Short Tesla Daily ETPUSDLondon Stock Exchange
3LTSGraniteShares 3x Long Tesla Daily ETPUSDLondon Stock Exchange
TSL2Leverage Shares 2x Tesla ETCUSDLondon Stock Exchange
TSLSLeverage Shares -1x Tesla ETCUSDLondon Stock Exchange

Med en CFD går det också att handla sektorer och specifika branscher. Tror du till exempel att vi inom kort kommer att få se en uppgång i resandet igen är kanske JETS valet för dig. JETS ETF är en börshandlad fond som investerar i flygbolag och kan vara ett alternativ till att köpa en aktie som SAS eller Norwegian.

Batterisektorn erbjuder flera alternativ

För den som tror på batterisektorn finns det flera olika alternativ, till exempel Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT), ETFS Battery Tech and Lithium (ACDC) eller Amplify Lithium & Battery Technology ETF (BATT).

Vad gäller e-commerce så finns The Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF (EMQQ) både som den europeiska och den amerikanska varianten. Det går även att handla Amplify Online Retail ETF (IBUY), en börshandlad fond som inriktar sig på denna sektor. Under 2020 ökade värdet på denna börshandlade fond med mer än 100 procent mätt i USD.

Det är inte tänkt att det skall tolkas som köprekommendationer, men det visar vilken mångfald som finns när det gäller börshandlade fonder. Med tusentals ETFer att välja mellan kan du som trader investera i stora och små sektorer. I USA är marknaden större, och att handla amerikanska ETFer ger ett bredare utbud än att bara handla i Europa.

Dra fördel av din egen kunskap

Är du kunnig inom en specifik bransch är det en möjlighet. Den som kan biotech, flygbolag eller e-commerce kan med hjälp av en ETF. Tror du på till exempel 5G är det kanske First Trust Index NextG ETF (NXTG) som du skall titta närmare på. Är det å andra sidan biotech som är ditt område är Ishares Nasdaq Biotechnology en ETF som kanske lockar. Utdelningsjägaren kan glädja sig åt SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF, en börshandlad fond som investerar i så kallade utdelningsaristokrater. Som sagt, utbudet av börshandlade fonder är stort. CFDer gör att du kan handla amerikanska ETFer, något som inte går att göra genom en nätmäklare. Hos IG hittar du rätt med deras ETF Screener.

Läs mer om ETFer från IG Market

CFDer är komplexa finansiella instrument och att investera i dem innebär en stor risk att snabbt förlorar pengar på grund av hävstången. 75 procent av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med dessa produkter. Du bör överväga om du förstår hur CFDer fungerar och om du har råd att ta risken att förlora dina pengar.