Följ oss

Nyheter

Kan flygbolagen vinna höjd nästa år?

Publicerad

den

Kan flygbolagen vinna höjd nästa år?

En ökad popularitet för Norwegian Air Shuttle och SAS i Sverige är inget unikt. Samma sak har vi sett i de flesta andra länder. Det finns till och med en ETF för det, U.S. Global Jets ETF (NYSEArca: JETS). JETS har också blivit ett populärt verktyg för många detaljhandelsinvesterare. Med denna ETF kan de få diversifierad exponering för flygindustrin i motsats till att satsa på enskilda flygbolag. Kan flygbolagen vinna höjd nästa år är det antagligen det bästa sättet att en bra exponering.

Denna ETF för flygbolag har sett betydande inflöden från allt från privatpersoner, värdefulla investerare och institutionella investerare till hedgefondförvaltare. Dessa inflöden har accelererat och nått rekordhöga nivåer eftersom utsikterna för ett effektivt COVID-19-vaccin har blivit mer lovande och pressat flygbolagens aktiekurser högre.

Många har vänt sig till JETS som ett sätt att satsa på den breda återhämtningen inom flygindustrin. Flygbolagen till en av de hårdast drabbade sektorerna av Coronaviruspandemin. Att flera regeringar valt att stänga gränserna i ett försök att kontrollera pandemin har inte heller hjälpt.

Spelet har också varit ett sätt för investerare att satsa mot Warren Buffett, Berkshire Hathaway Incs vd, som sålde större andelar i de fyra största amerikanska lufttrafikföretagen tidigare i år, vilket kan ha kostat honom 2,7 miljarder dollar. Flygbolagens aktiekurser har stigit 63 procent sedan Buffett meddelade att han dumpade flygbolagen.

Är flygbolagen tillbaka?

Investerare kan likna vad som händer nu med vad som hände under tidigare globala krishändelser. Till exempel återhämtade sig flygbolagens lager de följande sex månaderna efter krisen 9/11 och ökade mer än 80%. Branschen klättrade mer än 120% under sex månader efter SARS-krisen. Sektorn återhämtade sig också mer än 80% efter finanskrisen 2009. Till skillnad från tidigare händelser har Vita huset specifikt tillhandahållit målinriktat ekonomiskt stöd till flygindustrin genom CARES Act. En av 15 jobb i USA är flygrelaterade.

Flygbolagens aktiekurser återhämtar sig också efter planerna på att öka flygningarna. Detta sker i takt med att rädslan för Coronaviruspandemin avtar. Antalet dagliga kommersiella flygpassagerare i USA ökade till högst cirka 1,18 miljoner i slutet av november, jämfört med 87 500 i mitten av april. Flygradardata har avslöjat att fler plan tar upp till himlen. Under tiden lägger flygbolagen till fler flyglinjer.

Traders kan ha sett U.S. Global Jets ETF som ett lättanvänt sätt att komma in på en översåld marknad. Flygbolagsaktier har inte varit så här översålda sedan 9/11 när ökande rädsla för terroristhot tyngde reseaktierna. Det amerikanska globala JETS-indexet, som fungerar som det underliggande riktmärket för JETS, handlades fortfarande till 12,4 pris-till-resultat vid utgången av september, jämfört med 31,9 P / E-förhållandet för det bredare S&P 500 Industrials Index.

JETS följer U.S. Global Jets Index, som använder grundläggande screening för att välja flygbolag, med tonvikt på inhemska flygbolag, tillsammans med globala flygplanstillverkare och flygplatsföretag.

JETS-portföljen följer en typ av smart beta-indexeringsmetodik där de fyra största nordamerikanska inhemska flygbolagen baserade på en rangordning av börsvärde och belastningsfaktor får en vikt på 10% vardera. De kommande fem nordamerikanska flygbolagen baserade på en rangordning av marknadsvärde och belastningsfaktor får en vikt på 4% vardera. En sammansatt grundläggande rang beräknas för de återstående nordamerikanska flygbranschföretagen, screening för kassaflöde, försäljningstillväxt, bruttomarginal, försäljningsavkastning och avkastning på kapital där de fem bästa värdepapperen baserat på denna rang får en vikt på 3% vardera. Slutligen beräknas en sammansatt grundläggande rang för utländska flygbranschföretag, screening för kassaflöde, försäljningstillväxt, bruttomarginal, försäljningsavkastning och kapitalavkastning där de 25 bästa värdepapperen får en vikt på 1% vardera.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *