Följ oss

Nyheter

BEACH, nästa kortnamn för en ETF?

Publicerad

den

BEACH, nästa kortnamn för en ETF?

I samband med att Pfizer och BioNTech presenterade uppgifter om ett potentiellt Coronavirus-vaccin rusade flygbolagsaktierna, och även den börshandlade fond som heter U.S. Global Jets ETF (NYSEArca: JETS) och investerar i just flygbolag. Ett vaccin skulle hjälpa globala resenärer att gå ut igen. Det skulle kunna gynna en ETF med kortnamnet BEACH ETF.

Flygbolagens aktiekurser har visat en extrem känslighet för Coronavirusnyheter eftersom pandemin har hindrat många resenärer från att flyga. Branschen har varit bland de hårdast drabbade sektorerna på grund av COVID-19-pandemin. Resorna har förbättrats stadigt sedan april. Den senaste ökningen i nya fall utlöst nya blockeringar i hela Europa. Det har också drivit rädslan för liknande drag i USA.

”Ett Coronavirusvaccin är den positiva katalysatorn som vi letade efter för att verkligen starta en rymdåterhämtning. Även om några av rörelserna idag kan blekna med vinsttagande tror vi att den här nyheten i grunden är ett steg i rätt riktning”, sade analytikern Robert Stallard på Vertical Research Partners i en analys i november.

Efterfrågan på flygresor har stigit från den lägsta nivån på mer än fem decennier i april. Flygresandet är fortfarande långt under normala nivåer, rapporterar CNBC. Transportsäkerhetsverket visade att i genomsnitt flög 616 868 personer per dag sedan 1 mars till mitten av november. Detta skall jämföras med 2,4 miljoner per dag under samma period förra året.

Det internationella resandet har ökat långsamt

”Internationella resor har ökat långsamt, men inhemska flybolag i USA sätter in fler flygningar från norr till söder när människor i USA är på väg till varmare klimat där ekonomierna är mer öppna. Detta var motsatsen på sommaren eftersom fler amerikaner skulle komma ut ur städerna och åka till mindre befolkade områden i landet i norr, berättade Frank Holmes, U.S. Global Investors CEO och CIO.

Pfizer och BioNTech avslöjade i mitten av november att deras Coronavirusvaccin var mer än 90 procent effektivt. Det fungerar för att förhindra infektioner bland dem utan bevis för att de tidigare hade fått viruset.

Ytterligare ett tillskott i flygbolagen satsar också investerare på kongressen för att godkänna ett slags hjälppaket. Många förutspår att Joe Bidens seger, tillsammans med en splittrad kongress, skulle resultera i ett mindre stimulanspaket än om demokraterna vann hela kongressen. Senatens majoritetsledare Mitch McConnell sa förra månaden att ”vi behöver ett nytt räddningspaket”. Detta väcker förhoppningar om att kongressens lama andsession skulle kunna klara ett paket i slutet av året, rapporterar Barron.

Håll koll på BEACH

Samtidigt håller en ny akronym, eller kortnamn, på att etablera sig i de finansiella kretsarna vid sidan av förkortningar som BRIC, FAANG och PIIGS. Den senaste förkortningen är ”BEACH” som myntades när den amerikanska kapitalförvaltaren Baird. Firman slog fast att det är dags att hålla ögonen på ”B.E.A.C.H-aktierna”. Denna akronym omfattar bolag som i tur och ordning står för sektorerna Bookings, Entertainment, Airlines, Casino/Cruise lines och Hotels.

Alla dessa verksamheter kommer att gynnas när olika vaccin blir tillgängliga i världen. Ett vaccin i sin tur följs av att nedstängningarna runt om i olika länder successivt upphör och det återgår att resa igen. Med tanke på hur finansmarknaderna agerar är det bara en tidsfråga innan vi ser en börshandlad fond (ETF) med det kortnamnet som investerar i dessa sektorer.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Kan flygbolagen vinna höjd nästa år? - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.