Vad är ett smart beta? Om finans var high fashion, skulle ”smarta beta ETFer” vara motsvarigheten till modebranschen presentationen av årets vårkollektion i Paris. Dessa börshandlade fonder har internationellt fått en hel del medial uppmärksamhet, och flera undersökningar visar att institutionella investerare planerar att öka användandet av smarta beta ETFer. Vad är smart beta ETFer och vilka tillgångar lämpar sig för detta? Vi anser att frågan är av stor vikt för både privata och institutionella investerare.
Vad är ett traditionellt beta?
För att kunna definiera smarta beta ETFer måste vi först definiera de tradionella beta ETFerna. I sin renaste form är en ETF som erbjuder en traditionell betaexponering en ETF som följer och replikerar ett kapitalvägt brett index som till exempel S&P 500 eller OMXS30. Så, om detta är ett traditionellt beta, vad är då ett smart beta och hur ser en börshandlad fond ut som bygger på ett sådant beta?
En teoretiker eller en akademiker skulle kunna definiera det som en ETF som ger en indexbaserade exponering för alla sorters investeringar utöver den breda marknadsrisken. Genom denna snäva måttstock, kan en ETF som spårar S & P Small Cap 600 kan anses omfatta ett ”smart beta” eftersom det ger placeraren en riktad exponering mot storleksrisken. Med den ursprungliga bokstavliga beskrivningen är inte en ETF som replikerar S & P 500 eller svenska OMXS30 vara en ren betaexponering eftersom dessa två index inte omfattar alla aktierna på marknaden och det dessutom finns krav på storlek, omsättning i de underliggande aktierna, historik etcetera.
Vi har inget emot vare sig teoretiker eller akademiker, men i detta läge är vi mer intresserade av den praktiska definitionen av ett smart beta. Nedan följer en sådan definition.
En ETF som replikerar ett regelbaserat index som ger exponering mot en specifik riskfaktor, annat än börsvärdets vikt och storlek, (tillväxt/värde) eller bransch.
De olika huvudkomponenterna
Vi kan bryta ner denna definition i sina huvudkomponenter:
Indexbaserat, det gör att de aktivt förvaltade ETFerna inte räknas in i detta eftersom dessa börshandlade fonder inte följer ett index. I huvudsak är smartbeta-ETF: er indexföljande, och vi ser att skillnaden mellan aktiv och passiv investering håller på att suddas ut.
Specifik riskfaktor: Dessa ETF: er bör ge tillgång till en målinriktad definierbar risk eller strategi såsom låg volatilitet, fart etc. Vi utesluter kvantitativa strategiska ETFs även om de är indexbaserade om inte deras risk eller strategi är inte noga definierad.
Exkludera marknadsstorlek, typ och sektor: Det här är helt klart en bedömningsfråga, men en nyttig och viktig. Bruket att indexbaserade investeringar i börsviktad storlek (till exempel småbolag), typ (till exempel värde) och industrisektorer har varit väl etablerat i flera år. Genom begreppet ”smarta beta” försöker investerarna identifiera de strategier som investerarna inte hade tillgång till genom indexbaserade lågkostnadsprodukter till nyligen.
En exponering mot den amerikanska aktiemarknaden
Tabellen nedan visar tillgångarna för de listade ETFer i USA som erbjöd placerarna en exponering mot den amerikanska aktiemarknaden. Dessa har delats upp i kategorierna traditionellt beta, smart beta och övrigt baserat på ovanstående definitioner från First Bridge ETF database.
Som vi kan se så svarar ”Smarta Beta” för så pass mycket som 75 miljarder USD i tillgångar, eller cirka nio procent av det de tillgångar som finns hos de ETFer som listas i USA, med en exponering mot den amerikanska aktiemarknaden. Med tanke på intresset kan vi förvänta oss att denna andel kommer att växa. Vid något tillfälle kommer emellertid smart beta att slå i taket eftersom de stora institutionerna har ett behov av att hålla en marknadsportfölj, men eftersom ETF: er som en kategori är fortfarande en minoritet av tillgångar i förhållande till fonder och värdepappersinnehav, teoretiskt finns det fortfarande tillräckligt utrymme för tillväxt.
Alla fonder är inte smartare än vanliga fonder
Smart beta är ett bra marknadsföringsfras, men det kan vara missvisande att investera i dessa börshandlade fonder och tror att de är ”smartare” än vanliga fonder eller traditionella, marknadsviktade ETFer som finns på marknaden. I själva verket kommer de olika riskfaktorerna att reagera på olika sätt i marknadscyklerna. Till exempel:
Volatilitet kontra Hög Beta: S & P High Beta index har presterat mycket bra de senaste fem åren (28 procent årlig totalavkastning till och med mitten av mars 2014) att jämföra med 19,5 procent för S & P Low Volatility Index. Detta resultat var väntat eftersom S & P 500 sedan mars 2009 har haft en årlig totalavkastning på 21,6 procent. Läget är emellertid annorlunda nu, den nuvarande krisen i Ukraina, avmattningen i Kina och de relativt höga aktievärderingarna i USA tynger marknaden, och en rotation tillbaka till lägre volatilitet är troligt.
Likaviktad vs Börsvärde: De senaste fem år har S & P Equal weight index utvecklats betydligt bättre än S & P 500 (27 årlig årlig TR versus 21,6 procent). Detta beror på att likaviktade ETFer i huvudsak ger en lutning mot relativt sett mindre och medelstora aktier vilka har utvecklats betydligt bättre än stora bolag under den här perioden. När vi går in i en marknad där investerare är mindre riskbenägna, kan vi förvänta oss denna prestandaskillnad kommer att minska. Vid likavikt (till skillnad från med låg volatilitet), kommer dess förespråkare hävdar att dess överlägsna prestanda kan kvarstå i förhållande till de större företagen på grund av dess ”storlekspremium”.
Uppgår till nio procent av de amerikanska ETF tillgångarna
Avslutningsvis, vi uppskattar att storleken på de smarta beta ETFerna för inhemska amerikanska aktieexponering är redan 75 miljarder USD eller 9 procent av de totala ETF tillgångar för inhemska amerikanska aktier. Men ”smarta beta” innebär inte att dessa produkter alltid kommer att överträffa traditionella marknadsviktade produkter. När vi går in i en mer instabil miljö, kommer investerarna roterar från hög beta in i låg volatilitets-ETFer och prestandaskillnaden mellan likaviktade och marknadsviktade ETFer kommer att minska.
Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITSETF 1C är den enda ETF som följer MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.
ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.
Indexbeskrivning
MSCI World Minimum Volatility Index (TRN) syftar till att spegla resultatet på följande marknad:
Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader
Optimerad för att uppnå portföljen med den lägsta totala risken, med hjälp av en uppskattad säkerhetskovariansmatris för att producera ett index som har den lägsta absoluta volatiliteten för en given uppsättning begränsningar
Granskas på halvårsbasis
Handla XWEB ETF
Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITSETF 1C (XWEB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.
Vi utforskar också hans intåg på den kinesiska marknaden och de viktigaste aspekterna av den erfarenheten, och betonar konsumentsektorns avgörande roll på tillväxtmarknader och tjusningen hos konsumentorienterade internetföretag.
Vi flyttar fokus till Indiens digitala landskap under utveckling, och utforskar hur nyckelspelare som Reliance Industries, med sitt Jio-initiativ, bidrar till rikstäckande 4G- och 5G-anslutning och hur andra företag, inklusive Zomato och Info Edge, revolutionerar Indiens digitala landskap. Vi avslutar med att Kevin berättar varför han tror att Indiens ekonomiska tillväxt kan överträffa nuvarande förutsägelser. Njut av!
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
iShares MSCI ACWI SRI UCITS ETF USD (Dist) (CBUQ ETF), med ISIN-nummer IE00013A2XD6, försöker spåra MSCI ACWI SRI Select Reduced Fossil Fuel-index. MSCI ACWI SRI Select Reduced Fossil Fuel-index spårar aktier från utvecklade och tillväxtmarknader, utvalda enligt ESG-kriterier och undviker företag som är inkompatibla med värderingar eller exponeras för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reservägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.
Denna börshandlade fonds TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. iShares MSCI ACWI SRIUCITSETF USD (Dist) är den billigaste och största ETF som följer MSCI ACWI SRI Select Reduced Fossil Fuel-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI ACWI SRIUCITSETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 15 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför CBUQ?
Exponering för en underuppsättning av aktierelaterade värdepapper inom MSCI ACWI Index (Moderindex) med högre miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina sektorskollegor inom Moderindex, baserat på en rad uteslutnings- och betygsbaserade kriterier.
Utesluter exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella/konventionella vapen, kärnvapen/kraft, civila skjutvapen, tobak, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, genetiskt modifierade organismer.
Tillämpar ytterligare miljöskydd på företag som är involverade i termiskt kol, oljesand, okonventionell/konventionell olje- och gasutvinning och olje- och gasbaserad kraftproduktion.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI ACWI SRI Select Reduced Fossil Fuel Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Pingback: Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer - ETF-marknaden
Pingback: XACT lanserar en ny smart ETF med fokus på högutdelande bolag - ETF-marknaden
Pingback: Ny ETF från IndexIQ med en twist - ETF-marknaden
Pingback: Ossiam lanserar ETF för biologisk mångfald - ETF-marknaden
Pingback: Nasdaq lanserar tre nya index - ETF-marknaden