Följ oss

Nyheter

XACT lanserar en ny smart ETF med fokus på högutdelande bolag

Publicerad

den

XACT lanserar en ny smart ETF med fokus på högutdelande bolag

Nyligen lanserades XACT Högutdelande – en börshandlad fond (ETF), som följer 50 nordiska, utdelande och stabila bolag. XACT lanserar en ny smart ETF med fokus på högutdelande bolag

För cirka ett år sedan gjorde XACT en nystart och kom med tre nya ETFer till marknaden och nu är det dags igen. Denna gång väljer XACT Fonder att lansera XACT Högutdelande, Nordens första ”smart-beta” ETF. Denna ETF följer en strategi som bara investerar i nordiska utdelande bolag med stabil kursutveckling.

Så kallat ”smart-beta” är en branschterm som beskriver indexprodukter som inte är baserade på traditionella marknadsvärdesviktade index. Vid sammansättning av ett smart beta index används andra parametrar än marknadsvärdet på ett bolag för att bestämma ingående portföljvikt. Exempelvis väljs bara bolag med viss gemensam faktor eller karaktäristik ut.

Urvalet av bolag och respektive bolagsvikt i XACT Högutdelande bestäms av storleken på direktavkastning och den historiska risken i aktien. Bolag med högre utdelning och lägre risk väger mer indexet. Bland bolagen i fonden finns Hennes & Mauritz, SEB, Investor, Orkla, Danske bank, Carlsberg, Sampo, Fortum och den norska laxodlaren Marine Harvest Group.

I detta fall handlar det om två grundegenskaper som ska uppfyllas för att en aktie ska tas in i portföljen. Det första är förstås att det finns en hög utdelning. Men aktiens utveckling ska också vara stabil och volatiliteten inte alltför stor. Det innebär bland annat att en högutdelande aktie som Ericsson inte kommer att tas in i portföljen eftersom aktiekursen är alltför svängig. Förvaltningsavgiften beräknas hamna på 0,3 procent per år. Handeln kommer att äga rum på Nasdaq OMX Stockholm under kortnamnet XACTHDIV.

Den strategi som XACT Högutdelande följer har de senaste åren överträffat marknaden med i genomsnitt fyra (4) procentenheter per år samtidigt som det skett med lägre risk än ett motsvarande kapitalviktat index. Direktavkastningen för XACT Högutdelande beräknas till 4 procent per år, jämfört med det nordiska indexet VINX benchmark cap som är 3,2 procent.

Genom en investering i XACT Högutdelande kan du alltså enkelt och i kursutveckling i en och samma produkt, till låg kostnad, följa en strategi som vid urvalet av bolag söker kombinationen utdelning och stabil kursutveckling.

Fondens startdatum 2017-03-31

Innehav/Exponering

Industrivärden C

2,61%

Tele2 B

2,57%

ABB Ltd

2,46%

ISS

2,46%

Telia Company

2,43%

Investor B

2,42%

Orion B

2,41%

Tryg

2,38%

Danske Bank

2,34%

Axfood

2,32%

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.