Handeln på den nordiska ETF-marknaden december 2024 uppgick till cirka 8,3 mdkr (9,1 mdkr i november 2024) varav knappt 8 mdkr omsattes på den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACTs marknadsandel närmare 97,5%. Av den totala börsomsättningen i Sverige under december svarade ETF-handeln för 2,37%.
Den nordiska ETF-marknaden december 2024
Statistik för den nordiska ETF-marknaden för perioden: 2024-12-02 – 2024-12-30
Antal handelsdagar: 18
Den mest omsatta börshandlade fonden under december 2024 var den traditionella XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF). Marknadsandelen var 28,73 procent, vilket betyder att mer än en fjärdedel av omsättningen på den nordiska ETF-marknaden gick till denna börshandlade fond.
På andra plats hittar vi den börshandlade fonden Xact Norden (UCITS), som alltså är en helt annan ETF än den som heter Xact Norden Högutdelande.
Den tredje mest omsatta börshandlade fonden under december 2024 var den traditionella XACT BEAR 2 (ETF). Marknadsandelen var 12,17procent. Det är en hävstångsfond som tillsammans med Xact BULL x 2 (ETF), vars marknadsandel var 10,52 procent, handlas frekvent, och på kort sikt, vanligt förekommande i till exempel daytrading.
På femte plats hittade vi XACT Obligation med en marknadsandel på 9,35 procent. Normalt sett hamnar inte denna ETF så pass högt.
På sjätte plats som vi hittar Xact Norden Högutdelande, en ETF som oftast ingår i varenda utdelningsjägares portfölj, just för att denna börshandlade fond delar ut varje kvartal. Marknadsandelen var november 2024 låg på cirka 6,37 procent, vilket en minskning sedan förra månaden då marknadsandelen låg på 7,33 procent. Denna ETF delade i november 2024. Nästa utdelning kommuniceras i månadsskiftet januari/februari 2025.
Som vanligt var det XACT som hade störst marknadsandel på den nordiska ETF-marknaden i november 2024, med en marknadsdel på 97,46 procent. Finska Seligson & Co hade en marknadsandel om drygt 2,01 procent, vilket gör att detta företag hade 100 procent av den finska ETF-marknaden. Resterande andel, 0,53procent, svarade norska DNB OBX för. DNB är, sedan XACT lagt ned sina norska ETFer, den enda aktören som är verksam i Norge.
Indonesien har ett överutbud. Elbilstillverkare byter till LFP-batterier. Efterfrågan på rostfritt stål stannar av. En fjärdedel av tillverkarna är nu under vatten efter att nickelpriset har kollapsat.
USA är på väg att betala 952 miljarder dollar i ränta i år – och över 1,1 biljoner dollar år 2026. Det är mer än försvar. Mer än Medicare. Och det är bara kostnaden för att stå still.
Detta svarta finanspolitiska hål tvingar fram ett globalt skifte:
Offentliga investeringar sinar. Industriell efterfrågan saktar ner. Infrastrukturprojekt läggs på is. Och skatterna kommer att stiga – inte för att finansiera tillväxt, utan för att tjäna det förflutna.
Så ja – efterfrågan är svag. Men prissättningsmekanismen är svagare.
Nickel prissätts i dollar. Och dollarn är alltmer en enhet för snedvridning, inte värde. När pengarna går sönder, fallerar prissignalerna.
Men nickel har inte förlorat sin relevans. Det är fortfarande viktigt för turbiner, flygplan, energinät, högdensitetsbatterier och försvar.
Det vi ser nu är inte en kollaps i användbarhet – det är en kollaps i förtroendet.
När illusionerna skingras, dyker verkliga tillgångar upp igen.
Tänk om nickel inte är i kris – bara felprissatt av ett system som inte längre är trovärdigt?
Handla OD7M ETC
WisdomTree Nickel (OD7M ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en exponering mot en total avkastningsinvestering i nickel genom att spåra Bloomberg Nickel Subindex (”indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Amundi MSCI World UCITSETFAcc (MWRE ETF) med ISIN IE000BI8OT95, försöker följa MSCI World-indexet. MSCI World-indexet spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Amundi MSCI World UCITSETFAcc är en mycket stor ETF med tillgångar på 1 666 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Amundi MSCI World UCITSETFAcc försöker replikera, så nära som möjligt, utvecklingen av MSCI World Index (”Indexet”), oavsett om trenden är stigande eller fallande. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte kommer att överstiga 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Fidelity Europe Quality Income UCITSETF (FEUI ETF) med ISIN IE00BYSX4176, syftar till att följa Fidelity Europe Quality Income-indexet. Fidelity Europe Quality Income-indexet följer utdelningsbetalande stora och medelstora företag från Europa som har högkvalitativa fundamentala egenskaper.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,30 % per år. Fidelity Europe Quality Income UCITSETF är den billigaste och största ETFen som följer Fidelity Europe Quality Income-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets resultat genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).
Fidelity Europe Quality Income UCITSETF är en liten ETF med 22 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 9 september 2019 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Fondens mål är att ge investerare en totalavkastning, med hänsyn till både kapital- och inkomstavkastning, vilket återspeglar, före avgifter och kostnader, avkastningen på Fidelity Europe Quality Income Index. För fullständig information om målen, se faktabladet (KID) och prospektet.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.