Följ oss

Nyheter

Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer

Publicerad

den

Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer

En ”smart” etikett på allt-vatten, telefoner eller börshandlade fonder kan göra det verka mer tilltalande. ETF-marknaden kan bekräfta det. Tillgångar i smart-beta eller faktorvägda ETF-enheter har ökat med 30% varje år sedan 2012, mer än hela den passiva investeringsspiran ökade förra året, enligt Boston Consulting Group. Men den smarta etiketten kan förlora sitt värde. Några av de största ETF-butikerna tar bort smart-beta-fonder från sina utbud. Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer.

State Street Global Advisors, förvaltningsgruppen för State Street (STT), har till exempel nyligen ändrat de underliggande indexerna för sina SPDR ETFs för Kanada, Storbritannien, Tyskland och Japan. Ut försvann riktmärken från MSCI. In kom ersättningar från Solactive. Den största förändringen är emellertid inte indexkällan för de fyra enskilda fonderna, utan snarare hur de nya indexen viktas – genom grundskolans marknadsvärde, inte faktorer.

SPDR MSCI Canada StrategicFactors är nu SPDR Solactive Canada ETF (ZCAN). Före förändringen viktades indexet mot aktier med låg volatilitet, värde och kvalitetsfaktorer (åtminstone de senaste två) vilket inte alltid lätt att kvantifiera. Efter förändringen vägs indexet enklare till marknadsvärde, precis som S & P 500 är. För att återspegla detta sänktes avgifterna med mer än hälften till 0,14% från 0,30%. Avgifterna skars också vid övriga medel: SPDR Solactive United Kingdom (ZGBR), SPDR Solactive Germany (ZDEU) och SPDR Solactive Japan (ZJPN). Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer.

Förändringen inte är början på en utbredd trend

Matt Bartolini, chef för SPDR Americas Research på State Street Global Advisors, säger att förändringen inte är början på en utbredd trend. Istället säger han att det bara återspeglar verkligheten att många investerare använder börshandlade fonder på samma sätt som de placerar sektorns satsningar på inhemska aktier. Med hjälp av börskursvärde som mätplatta skärmar de efter de starkaste länderna (eller sektorerna), fördelar pengar till de bästa och balanserar sina portföljer kvartalsvis.

Dessutom använder vissa investerare sina egna kvantitativa metoder för att rotera i och av länder som de gör sektorer, oavsett om de arbetar med momentum eller värdering, säger Bartolini. ”Med en faktor kan ETF komplicera portföljförvaltarnas inställning till tillgångsallokering.”

De fyra SPDR landsspecifika ETF:erna hade tillsammans bara 75 miljoner dollar i tillgångar, en låg summa, särskilt med tanke på att de lanserades för fyra år sedan och de har varit ganska bra artister.

I dollar-denominerade termer sedan starten av juni 2014 till och med mitten av september, klarade alla fyra sina riktmärken, liksom deras iShares konkurrenter, enligt Bloomberg. Den mest framgångsrika var Japan-fonden, som returnerade 8,4% jämfört med MSCI Japan-indexets 7,5% och iShares MSCI Japan ETF (EWJ) 7,3%.

State Street har också nyligen introducerat kapitalviktad faktorfond för Kina-SPDR Solactive Hong Kong ETF (ZHOK). Smart beta var allt, nu försvinner några aktörer.

Växande intensiteten i tävlingen

Ett stort element i kampen för många faktor ETFs är den växande intensiteten i tävlingen. Medan det exakta antalet sådana medel är svårt att bestämma, finns det definitivt mer nu än för fem år sedan.

”Tänk att kasta spaghetti på väggen. Marknaden är mättad när det gäller produkter, och under de senaste åren har tillgångsförvaltare byggt nya produkter för att försöka särskilja sig. En del kommer att klara detta, men mycket fler kommer tvingas att stänga ”, säger Jason Teed, analyschef vid Flexible Plan Investments och innehavare av ETF Deathwatch-listan, en krönika av potentiellt dömda fonder där de fyra SPDR: erna nu uppträder.

Listan över de senaste nedläggningarna pekar på att marknaden för smart beta är avtagande. Av de 22 ETF: erna som stängde i augusti var nio iShares multifaktorsektorsfonder och fyra var volatilitetserbjudanden. Dussintals ETF-enheter med låg volym, från en lång lista av förvaltare, finns också på Deathwatch-listan. Det är inte en strategie, utan snarare en återspegling av investerarnas preferens för enklare produkter när de investerar i vissa tillgångsklasser. Men investerare som inte tittar på faktorfonder kan missa vissa vinnare.

Obligationer enligt specifika makrofaktorer

iShares Edge US Fixed Income Balanced Risk (FIBR), som syftar till att väga obligationer enligt specifika makrofaktorer. ”Vad FIBR gör är att ta ränterisk och kreditrisk och omorganisera dem så att det ser annorlunda ut än Agg [regate] Bondindex”, säger Steve Laipply, chef för amerikanska iShares ränteinkomster hos BlackRock. ”Agg har ca 90% ränterisk och 10% kreditrisk. Vi tar det och tar det närmare en 50/50 balans och därmed får en bättre riskjusterad avkastning. ”Under de senaste tre åren har den strategin fungerat bra och avkastat 2,5% jämfört med 1,6% för Bloomberg Barclays US Fixed Income Balanced Riskindex. Ännu har ETF lite mer än 100 miljoner dollar i tillgångar.

Det kanske inte är överraskande. Medan smart-beta-fonder av alla slag inte är kända för många investerare kan obligationsfonder vara minst bekant av alla. Säger Laipply: ”Vi ser en utveckling från att bygga en portföljobligation för att bygga en av ETF: er, och vi spenderar tid på att skapa övertygelsespositioner kring det. Nästa steg är att inse att även kärnens ETF är en samling faktorer. Alla investerare är faktorinvesterare; de vet bara inte det ännu, ”tillägger han. ”Just nu är vi fortfarande i utbildningsfasen.”

En magnet för tillgångar

Ett annat problem: Passiva räntefonder i allmänhet kämpar för att hålla fast vid aktivt hanterade i prestandakriget. Till exempel, under de 12 månaderna till och med juni, ökade 70% av de aktivt förvaltade mellanliggande obligationsfonderna sina passivt förvaltade kamrater, enligt Morningstars senaste aktiva / passiva barometer. Och bra prestanda är givetvis en magnet för tillgångar, medan efterföljande prestanda är deras Kryptonit.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf och REX-Shares lanserar tre ETFer i Europa

Publicerad

den

HANetf och REX-Shares lanserar REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index.

HANetf och REX-Shares lanserar REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index.

Solactive är glada att kunna tillkännage samarbetet med HANetf och REX-Shares kring lanseringen av U.S. Big Tech Premium Income ETF och U.S. Big Tech Income & Growth ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index. Produkterna syftar till att ge investerare tillgång till en dynamisk portfölj av de mest innovativa och inflytelserika amerikanska teknikdrivna företagen.

I över ett decennium har teknikjättar dominerat de amerikanska kapitalmarknaderna. Solactive US FANG Innovation Index fångar resultatet av 20 framstående, teknikfokuserade företag och kombinerar skalan och motståndskraften hos etablerade teknikjättar med styrkan och relevansen hos andra ledande innovatörer, vilket skapar en diversifierad korg som exemplifierar amerikanskt tekniskt ledarskap. Tillsammans formar dessa företag några av dagens mest transformerande områden, inklusive artificiell intelligens, molntjänster, digital underhållning, avancerade halvledare samt elektrisk och autonom mobilitet.

Solactive US FANG Innovation Index inkluderar ikoniska namn som Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Netflix och Tesla, tillsammans med ett urval av de näst största och mest likvida och effektfulla teknikföretagen på marknaden. Denna struktur syftar till att säkerställa att investerare får exponering mot en dynamisk portfölj i framkant av den digitala ekonomin.

REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF noterades den 2 juli på Londonbörsen under tickersymbolen ”FEPI” och ”FEGI”.

Timo Pfeiffer, Chief Markets Officer på Solactive, kommenterade: ”Vårt uppdrag är att göra det möjligt för våra kunder att snabbt och effektivt förverkliga sina indexbaserade produktidéer. REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF är kraftfulla exempel på hur vår flexibla infrastruktur och innovativa tänkesätt hjälper till att omsätta produktidéer till investeringsbara verkligheter. Vi är stolta över att stödja REX Shares och HANetf med denna lansering.”

”Vi är glada över att samarbeta med HANetf och Solactive för att lansera REX första börsnoterade ETF i Europa och utöka vår globala närvaro”, säger Kevin Gopaul, investeringschef på REX. ”Optionsbaserade inkomststrategier har varit ett av de snabbast växande segmenten i USA, och våra ETFer med täckta köpoptioner har varit starkt tilltalande bland investerare som söker avkastning utan att offra aktieexponering.

Med lanseringen av REX Tech Innovation Premium Income ETF är vi stolta över att erbjuda europeiska investerare en differentierad inkomstlösning byggd på en portfölj av ledande amerikanska teknikföretag.”

Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf, kommenterade: ”Vi är glada över att samarbeta med REX Shares för att lansera tre nya covered call-ETF:er i Europa. Tillgångsklassen har tagit fart i Europa nyligen, men vi tror att den bara har börjat. REX Shares tillvägagångssätt är beprövat i USA, och nu har europeiska investerare en chans att delta.

Vi har nu 5 covered call-ETFer på HANetf-plattformen och 13 aktiva ETFer. Vi tror att båda dessa områden är redo för betydande tillväxt i Europa, och detta återspeglas i ökningen av förfrågningar vi har fått om att lansera aktiva och optionsbaserade ETFer. Vårt mål är alltid att bryta ner inträdesbarriärerna på den europeiska ETF-marknaden och låta kapitalförvaltare från hela världen lansera sina börshandlade strategier på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Vårt produktutbud blir alltmer mångsidigt i takt med att vi välkomnar fler partners till plattformen, vilket säkerställer att vi alltid är innovativa och erbjuder relevanta strategier till europeiska investerare.”

Fortsätt läsa

Nyheter

EDEF ETF är utdelande fond med fokus på Europas försvarsindustri

Publicerad

den

EDEF ETF är utdelande fond med fokus på Europas försvarsindustri BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist (EDEF ETF) med ISIN LU3047998979 försöker att följa Bloomberg Europe Defense Select-indexet. Bloomberg Europe Defense Select-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin. Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,18 % per år. BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist är den billigaste ETFen som följer Bloomberg Europe Defense Select-indexet. ETFen replikerar utvecklingen för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen). BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist är en mycket liten ETF med 0 miljoner euro i förvaltat kapital. Denna ETF lanserades den 19 maj 2025 och har sitt säte i Luxemburg. Börsnoteringar

BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist (EDEF ETF) med ISIN LU3047998979 försöker att följa Bloomberg Europe Defense Select-indexet. Bloomberg Europe Defense Select-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin.

Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,18 % per år. BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist är den billigaste ETFen som följer Bloomberg Europe Defense Select-indexet. ETFen replikerar utvecklingen för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen).

BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist är en mycket liten ETF med 0 miljoner euro i förvaltat kapital. Denna ETF lanserades den 19 maj 2025 och har sitt säte i Luxemburg.

Handla EDEF ETF

BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist (EDEF ETF) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUREDEF

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf lanserar Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF

Publicerad

den

Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.

Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.

HANetf har meddelat den planerade lanseringen av en ny Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, som utökar sitt utbud av tematiska investeringsprodukter som svar på ökande geopolitiska spänningar och regionala militära uppbyggnader. Den nya ETFen, som förväntas noteras i juli 2025, kommer att följa Indo-Stillahavs-noterade företag som är verksamma inom försvar, flyg- och rymdfart och säkerhet.

Denna lansering kommer att utöka HANetfs befintliga försvarsfokuserade utbud, vilket inkluderar Future of Defence UCITS ETF (ASWC) med mer än 2,6 miljarder dollar i förvaltat kapital, och Future of European Defence UCITS ETF (8RMY), som för närvarande förvaltar över 130 miljoner euro. Med detta drag strävar HANetf efter att ge investerare den bredaste tillgången till försvarsinvesteringsverktyg i Europa.

Regionala försvarsutgifter accelererar i Indo-Stillahavsområdet

Indo-Stillahavsområdet bevittnar en betydande förändring i försvarsställningen, vilket speglar utvecklingen i Europa. I ett tal vid Shangri-La-dialogen i Singapore uppmuntrade USA:s försvarsminister Pete Hegseth sina allierade i Asien att efterlikna Natos försvarsutgiftsstrategi. ”Nato-medlemmar lovar att spendera fem procent av sin BNP på försvar – till och med Tyskland”, sa han och underströk omfattningen av Europas upprustningstrend.

Mot bakgrund av ökande geopolitiska spänningar ökar länder som Indien, Japan, Sydkorea och Taiwan snabbt sina försvarsbudgetar och driver på för större självförsörjning inom vapentillverkning. Viktiga händelser inkluderar:

• Indien fördelar 75 procent av sin försvarskapitalbudget till inhemska företag.

• Japan planerar sin största militära uppbyggnad sedan 1950-talet, med målet att spendera 2 procent av BNP på försvar senast 2027.

• Sydkorea siktar på att erövra 5 procent av den globala vapenmarknaden senast 2027 genom utökad export.

• Taiwan ökar försvarsutgifterna med nästan 50 procent sedan 2015, inklusive investeringar i inhemska drönar- och motdrönarsystem.

Den kommande ETFen kommer att följa ett transparent, regelbaserat index och investera i företag med säte i Indo-Stillahavsområdet som genererar betydande intäkter från försvarsrelaterad verksamhet.

Indo-Stillahavsområdet håller snabbt på att bli det geopolitiska tyngdpunkten för 2000-talet. Från Taiwan till Indiska oceanen driver ökande spänningar och en förskjutning mot försvarssjälvförsörjning en historisk upprustningscykel. Precis som våra NATO- och europeiska försvars-ETFer har hjälpt investerare att få tillgång till den nya realiteterna inom global säkerhet, erbjuder denna strategi riktad exponering mot företag inom Indo-Stillahavsområdet” sade Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära