Följ oss

Nyheter

Vilken är bästa dagen att köpa aktier på?

Publicerad

den

Vilken är bästa dagen att köpa aktier på?

Till skillnad från traditionella investeringar har trading ett kortsiktigt fokus. En daytrader köper en aktie, men inte för att äga den långsiktigt. Han köper den för en snabb vinst, ofta inom en förutbestämd tidsperiod: några dagar, en vecka, månad eller kvartal. Och självklart har dagshandel, som namnet antyder, den kortaste tidsramen för alla. Analys kan brytas ner till dagar, timmar och till och med minuter, och den tid då en handel görs kan vara en viktig faktor att överväga. Så, Vilken är bästa dagen att köpa aktier på?

Finns det en bästa dag i veckan för att köpa aktier? Eller en bästa dag att sälja dessa aktier (eller börshandlade fonder)? Finns det en bra tid på året att köpa aktier? Vad sägs om en bästa månad för att köpa aktier eller att sälja dem? I den här artikeln visar vi hur du tar tid för handelbeslut enligt dagliga, veckovisa och månatliga trender.

Bästa tiden på dagen för att köpa aktier (eller sälja dem)

Första på morgonen kan marknadsvolymer och priser vara vilda. Öppettiderna representerar fönstret där marknadsfaktorerna är i alla nyhetsmeddelanden sedan föregående stängnings, vilket bidrar till prisvolatiliteten. En skicklig trader kan känna igen lämpliga mönster och göra en snabb vinst, men en mindre kompetent trader kan drabbas av allvarliga förluster som följd. Så om du är en nybörjare, kanske du vill undvika handel under dessa flyktiga timmar – eller åtminstone inom den första timmen.

Men för skickliga daghandlare är de första 15 minuterna efter öppningscallen prime tid, som oftast erbjuder några av dagens största affärer på de första trenderna. 9:00 till 10:00 ET-perioden är ofta en av de bästa timmarna för dagen för dagens handel, och erbjuder de största rörelserna på kortast möjliga tid – en effektiv kombination. Många professionella daghandlare slutar handla eter detta, då det är när volatiliteten och volymen tenderar att avta. När det händer blir affärerna längre och rörelserna är mindre med mindre volym.

Om dagens handelsindexindexterminer som S & P 500 E-Minis eller en aktivt handlat index ETF, som S&P 500 SPDR SPY ETF, kan du börja handla så tidigt som 08:30 (pre-market) och sedan minska runt 10:30 AM. Som med aktier kan handel fortsätta fram till kl. 11.30, men endast om marknaden fortfarande erbjuder möjligheter.

Mitten av dagen

Mitten av dagen tenderar att vara den mest lugna och stabila perioden för de flesta handelsdagar. Nej, det är inte det som handlar om lunch. Det är att det här är dags när människor väntar på att ytterligare nyheter ska meddelas. Eftersom de flesta av dagens pressmeddelanden redan har blivit föremål för aktiekurser, tittar många på att se var marknaden kan gå under resten av dagen. Eftersom priserna är relativt stabila under den här perioden är det en bra tid för en nybörjare att placera affärer, eftersom åtgärden är långsammare och avkastningen kan vara mer förutsägbar.

Under handelsdagens sista timmar ökar volatiliteten och volymen igen. Faktum är att gemensamma dagliga aktiemarknadsmönster visar att den sista timmen kan vara som den första: skarpa kast och stora drag, särskilt under de senaste flera minuter av handel. Från 16:30 till 17:30 PM försöker dagshandlare ofta att stänga sina positioner, eller de kan försöka bli med i ett senat rally i hopp om att momentumet kommer att fortsätta till nästa handelsdag.

Bästa dagen att köpa aktier på: måndag

Det finns vissa som tror att vissa dagar systematiskt ger bättre avkastning än andra, men det finns mycket lite bevis för en sådan marknadsövergripande effekt på lång sikt. Fortfarande tror folk att den första dagen i arbetsveckan är bäst. Det kallas måndagseffekten. I årtionden har aktiemarknaden haft en tendens att sjunka på måndagar i genomsnitt. Vissa studier har medfört detta till en betydande mängd dåliga nyheter som ofta släpps över helgen.

Andra pekar på investerarnas dystra humör när de måste gå tillbaka till jobbet, vilket är särskilt tydligt under de tidiga timmarna på måndagshandeln. Sedan måndagseffekten har gjorts offentligt och informationen har spridd genom marknaden om den, har effekten i stor utsträckning försvunnit. Diagrammet nedan visar att det genomsnittliga antalet mått på S & P 500 år 2018 är mycket liten.

Om du planerar att köpa aktier, kanske du är bättre att göra det på en måndag än någon annan dag i veckan, och eventuellt knyta upp några fynd i processen.

Bästa dagen att sälja aktier på: fredag

Om måndag är den bästa dagen i veckan för att köpa aktier, är fredagen den bästa dagen att sälja aktier på – innan aktiekurserna dyker på måndag. Om du är intresserad av att sälja, kan fredag vara den bästa dagen för att ta en kort position (eftersom aktier tenderar att bli prissättas högre på en fredag), och måndag skulle vara den bästa dagen för att täcka din blankning. I USA är det fredagen som ligger på tröskeln till tre dagar veckoslut tenderar att vara särskilt bra. På grund av generellt positiva känslor före en långhelg i helgen tenderar aktiemarknaderna att stiga före dessa observerade helgdagar.

Bästa tiden på året att köpa aktier

Marknadstiming baseras på kortsiktiga prismönster och försöker välja marknadstoppar och bottnar under en enda dag. Däremot handlar säsongsbetoningen om att förutse hur marknaden kommer att verka under en viss tid på året och ta ställning inför förändringen. Till exempel, om en daytrader vet att december och januari är vanligtvis starka, då kan han eller hon investera i november för att se till att positionerna är låsta in för följande månader.

Vad är den bästa månaden att köpa aktier?

Marknaderna tenderar att leverera starka avkastningar runt årsskiftet och under sommarmånaderna, medan september traditionellt är en nedåtgående månad. Den genomsnittliga avkastningen i oktober är positiv historiskt trots att rekordminskningarna var 19,7% och 21,5% 1929 och 1987. Tabellen nedan visar månatlig genomsnittlig avkastning för S & P 500 under perioden 1928 till 2017.

Så, en daytrader kan överväga att komma in på aktiemarknaden på ett stort sätt i september, när priserna tenderar att falla, för att vara redo för oktobers börsrusning.

Det finns också något som kallas januarieffekten. I början av det nya året återgår investerare till aktiemarknaderna och driver upp priserna – särskilt small caps- och value stocks, enligt ” Stocks for the Long Run: The Definitive Guide to Financial Market Returns and Long-Term Investment Strategies” av Jeremy J. Siegel. Men igen, eftersom information om sådana potentiella anomalier går igenom marknaden, tenderar effekterna att försvinna.

Så när det gäller säsongsmässigt har slutet av december visat sig vara en bra tid att köpa small caps eller value stocks, för att vara redo för ökningen tidigt nästa månad. Det finns en annan fördel: många investerare börjar sälja aktier massivt vid årets slut, särskilt de som har minskat i värde för att kunna göra anspråk på kapitalförluster på sina avkastningar. Så igen, årets sista handelsdagar kan erbjuda några fynd.

Den bästa dagen i månaden att investera

Det finns ingen enskild dag i varje månad som alltid är idealisk för köp eller försäljning. Det finns dock en tendens att aktierna stiger vid månadsskiftet. Denna tendens är mest relaterad till periodiska nya penningflöden riktade mot fonder i början av varje månad. Dessutom försöker fondförvaltare att snygga till sina balansräkningar snygga i av kvartalet genom att köpa aktier som har gjort bra under det aktuella kvartalet. Aktiekurserna tenderar att falla i mitten av månaden.

Så, en daytrader kan dra nytta av att timing och köper aktier mitt i månaden – den 10 till 15, till exempel. Den bästa dagen att sälja aktier skulle troligen vara inom fem dagar runt månadsskiftet.

Sammanfattning

Dessa förslag om den bästa tiden på dagen för handel med aktier, den bästa veckodagen för att köpa eller sälja aktier, och den bästa månaden att köpa eller sälja aktier är generaliseringar, förstås. Undantag och avvikelser överflödar beroende på nyheter och förändrade marknadsförhållanden. Det närmaste med en hård och snabb regel är att den första och sista timmen på en handelsdag är den mest affärsmässiga och erbjuder de flesta möjligheter – men även så många traders är lönsamma även i tiden. Ändå tyder akademiska bevis på att alla mönster i marknadstiden där man kan konsekvent generera onormala avkastningar är generellt kortlivade, eftersom dessa möjligheter snabbt skiljas bort och marknaderna blir effektivare när handlare och investerare alltmer lär sig om mönstren.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera sin första UCITS ETF

Publicerad

den

Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera en global aktie-ETF. Harwood är en brittisk kapitalförvaltare som vill använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att skapa betydande avkastning för investerare.
 • Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera en global aktie-ETF. Harwood är en brittisk kapitalförvaltare som vill använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att skapa betydande avkastning för investerare.
 • Detta kommer att vara Harwoods första ETF och kommer att drivas av dess senaste satsning, Goshawk Asset Management. HANetfs white-label-plattform tillåter kapitalförvaltare från hela världen att lansera UCITS-ETFer och krypto- och råvaru-ETCer i Europa med minimala inträdesbarriärer.

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada över att tillkännage sitt partnerskap med Harwood Capital Management för att gemensamt utveckla en ny UCITS ETF i Europa.

Harwood Capital Management är en brittisk baserad kapitalförvaltare etablerad 2003, som syftar till att använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att ge betydande avkastning för investerare. Detta partnerskap lägger grunden för en aktiv UCITS ETF-lansering för att säkerställa att Goshawks strategier är tillgängliga för ETF-investerare.

HANetf är en white-label ETP-leverantör som arbetar med kapitalförvaltare och entreprenöriella företag för att erbjuda differentierade moderna och innovativa produkter till europeiska investerare. HANetf har utfärdat produkter för partners från hela världen, inklusive USA, Kanada, Storbritannien, Europa och Mexiko. HANetf tillhandahåller en komplett operativ regulatorisk distributions- och marknadsföringslösning för att lansera och hantera UCITS ETFer och ETCer kostnadseffektivt och med kortare tid till marknad.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Det är fantastiskt att samarbeta med Harwood Capital Management för att lansera en ny UCITS ETF i Europa. På HANetf är vi stolta över vår förmåga att göra det möjligt för kapitalförvaltare från hela världen att lansera nya och innovativa produkter i Europa, med minimala hinder för inträde.

”Europeiska ETF-inflöden nådde 169 miljarder USD 2023, en ökning med 88 procent jämfört med 2022. Medan den amerikanska ETF-marknaden fortfarande är den största, kommer Europa snabbt ikapp, och kapitalförvaltare inser detta. White-label-förfrågningar på HANetf har ökat med 40 procent i år hittills och vi förväntar oss att siffran kommer att fortsätta växa.”

Fortsätt läsa

Nyheter

JPVE ETF en valutasäkrad fond som köper amerikanska värdeaktier

Publicerad

den

JPM Active US Value UCITS ETF - EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) med ISIN IE000CQQ22C8 är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska värdeaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Value-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Valutasäkrad till euro (EUR).

JPM Active US Value UCITS ETF – EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) med ISIN IE000CQQ22C8 är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska värdeaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Value-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Valutasäkrad till euro (EUR).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,49 % p.a. JPMorgan Active US Value UCITS ETF EUR Hedged (acc) är den enda ETF som följer JPMorgan Active US Value (EUR Hedged)-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

JPMorgan Active US Value UCITS ETF EUR Hedged (acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 18 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Erfaret portföljförvaltningsteam med i genomsnitt 30 års branscherfarenhet

Utnyttja de bästa idéerna från JPMorgans dedikerade tillväxtforskningsteam, förutom grundläggande insikter från över 20 amerikanska aktiekarriäranalytiker, alla med i genomsnitt 20+ års branscherfarenhet

Portfölj

Kombinerar två av JPMorgans beprövade aktiva amerikanska aktiestrategier (tillväxt med stora bolag och tillväxtfördelar), som kombineras för att leverera en diversifierad portfölj av amerikanska tillväxtaktier med underskattad tillväxtpotential över sektorer.

Resultat

Aktivt förvaltad investeringsstrategi som strävar efter att leverera en stilren tillväxtaktieportfölj med en viss grad av marknadskapitalflexibilitet

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger Russell 1000 Growth Index (Netto Total Return of 30% källskatt på utdelning) (”riktmärket”) genom att aktivt investera främst i en tillväxtstilsorienterad portfölj av amerikanska företag .

Handla JPVE ETF

JPM Active US Value UCITS ETF – EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURJAVE
SIX Swiss ExchangeEURJAVE
XETRAEURJPVE

Största innehav

NamnISINVikt %
BANK OF AMERICA CORPUS06050510463.49%
Cash and Cash Equivalent3.27%
CHEVRON CORPUS16676410052.84%
BERKSHIRE HATHAWAY INC-CL BUS08467070262.80%
ABBVIE INCUS00287Y10912.07%
EXXON MOBIL CORPUS30231G10222.03%
WELLS FARGO & COUS94974610152.02%
NXP SEMICONDUCTORS NVNL00095387841.82%
CSX CORPUS12640810351.69%
CONOCOPHILLIPSUS20825C10451.69%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin Survives Bear Trap

Publicerad

den

Bitcoin has witnessed some heavy price turbulence after breaking the $71K mark in early June. Since then, it lost almost 21% in value scraping the key level of $55K in the first week of July.

Bitcoin has witnessed some heavy price turbulence after breaking the $71K mark in early June. Since then, it lost almost 21% in value scraping the key level of $55K in the first week of July.

Figure 1 – Bitcoin Price

Source: Glassnode

However, since last Friday, Bitcoin has gained $7K and is now trading around the $64K mark. But why has it been such a turbulent time for Bitcoin?

Factors Contributing to the Selling Pressure

• Bitcoin Miner Activity

• German Government Sell-Offs

• Mt. Gox Repayment Program & Bitcoin Exchange Liquidity

Bitcoin Miner Activity

The BTC selling pressure was earmarked by miner activity, after selling 30K BTC in June. This sell-off marked miners’ BTC reserves at the lowest in a decade, just over 1.8K BTC.

Figure 2 – Bitcoin Miner Balance’

Source: Glassnode

Miners have however reduced their activity on-exchange, which should calm fears further. In June, miners were moving an average of around 50 BTC or just under $3M per day to exchanges, which has now slowed down, as shown below.

Figure 3 – Bitcoin Transfer Volume from Miners to Exchanges

Source: Glassnode

On top of that, on-chain data shows the 30-day moving average of Bitcoin’s hash rate is starting to close the gap with the 60-day moving average, for the first time since May. This indicates miners are experiencing lower income stress, which typically signals a market bottom.

Figure 4 – Bitcoin’s Hash Ribbon Indicator

Source: Glassnode

As a result, miner reserves have slowly started to pick back up, as shown in the first figure. This could indicate that the miner sell-offs post-halving, due to reduced profitability, have tapered off which is another reason to be cautiously positive.

German Government Sell-Offs

The German Goverment had been in the process of completing the sale of 50K BTC seized from a pirating website, Movie2k, which was worth approximately $3B when the sell-offs started.

Figure 5 – German Government Holdings

Source: @obchakevich on Dune Analytics

Bitcoin had a shaky June and July. However, in the week Germany sold almost 80% of their holdings, 40K BTC or $2.2B worth, Bitcoin’s price remained fairly resilient, a testament to its strength in adverse market conditions. That being said, according to data from Arkham Intelligence, the German Government engaged via OTC trades, to minimize potential slippage and market impact.

Figure 6 – Bitcoin Price (7 July – 14 July)

Source: Glassnode

Nevertheless, the conclusion of these sell-offs is positive for Bitcoin, as it removes a significant dark cloud from the market, and demonstrates the asset’s resilience.

Mt. Gox Repayment Program

However, Bitcoin faces selling pressure due to the upcoming Mt. Gox repayment program. Starting in July 2024, Mt. Gox began repaying approximately $9B worth of assets to its creditors, who have been waiting for over a decade since the exchange’s collapse in 2014.

Figure 7 – Mt. Gox Holdings

Source: @21co on Dune Analytics

Of the approximate 142K BTC held by Mt. Gox, 139K BTC is left to be reimbursed, equating to approximately 2% being paid back as of today, indicating a slow sale rate. However, yesterday Mt. Gox shuffled almost 96K BTC between their wallets, which contributed to the renewed FUD, as they prepare to distribute the reimbursements. While the repayment sum is very large, it is unlikely that these creditors will sell off their BTC immediately, given their long-term belief in the crypto industry given their involvement a decade ago, and the potential capital gains tax implications associated with the asset. The selling pressure is further diluted by the fact that reimbursements will likely occur on different days across different exchanges.

Bitcoin Exchange Liquidity

Despite, Bitcoin’s apparent survival. Let’s take a closer look at how the remaining BTC could affect the market. 139K BTC or $8.93B worth remains for Mt. Gox to restore to creditors, who may end up selling their assets. To gauge the market impact of this, it may help to look at Bitcoin’s liquidity on exchange. Presuming they aim to sell their BTC, the sell-offs will likely occur by trading with a fiat pair (BTC/USD) or a stablecoin pair (BTC/USDT or BTC/USDC). The top 5 most liquid exchanges are listed below, with their respective liquidity depths in dollar and BTC terms (assuming July’s average price of $59K).

Figure 8 – Centralized Exchange % Depth

Source: Coingecko

As to not mitigate the market impact, the sell-offs are likely to occur across several exchanges. The five most liquid exchanges need around $72M outflows, on a given day to have a 2% downward price swing. The potential sell-offs are contingent on creditors finally receiving their assets from Mt. Gox, which is happening very slowly. Furthermore, it is doubtful that once received, they will sell all their BTC immediately, and as such any price action is largely resulting from the negative market sentiment associated with this event.

On-Chain Metrics

Despite the negativity surrounding the market, looking on-chain could help uncover dynamics that might make investors feel positive, and we propose 3 different indicators to look at.

The Market Value to Realized Value Ratio (MVRV) is a metric that assesses Bitcoin’s market valuation relative to its realized value, helping identify market tops and bottoms.

  A high MVRV indicates overvaluation and a potential market top, while a low score indicates undervaluation and a potential market bottom.

  Figure 9 – Bitcoin MVRV Score

  Source: Glassnode

  The current MVRV is around levels seen at the end of December 2020, just before Bitcoin rallied from $11K to around the $60K mark. This is also similar to the levels seen towards the end of last year, before the ETF craze which drove Bitcoin to a new all-time high of $75K in early March. Given these historical precedents, this MVRV level suggests a potential for significant upside, making it an opportune time for investors to consider entering the market.

  Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) indicates the difference between investors’ unrealized profits and losses to assess market sentiment, with positive values suggesting profit-dominant sentiment and negative values indicating loss-dominant sentiment.

   This metric is another reason for positivity. Currently, Bitcoin’s NUPL is in the optimism/denial phase, indicating moderate unrealized profits among investors. This suggests that market sentiment is cautiously optimistic, after recent price stagnations led NUPL to drop, and belief to be wiped away. That being said, this is a healthy consolidation for the asset and potentially allows it to spur on.

   Figure 10 – Bitcoin Net Unrealized Profit/Loss

   Source: Glassnode

   1. Fear and Greed Index measures market sentiment, with values ranging from 0 (extreme fear) to 100 (extreme greed). It helps investors gauge whether the market is overly bearish or bullish, indicating potential buying or selling opportunities.

   Figure 11 – Bitcoin Fear and Greed Index

   Source: Glassnode

   The Bitcoin Fear and Greed Index was often in the ‘Fear’ region during June and early July. However, this was a positive sign, as it was near levels we had not seen since September 2023, when the asset was trading at $26K, which preceded a historical price rally. Over the weekend, the Fear and Greed Index sprung to Greed levels, suggesting we might be on track for another parabolic run.

   Conclusions

   • Bitcoin’s turbulence has stemmed from significant selling pressures, particularly the Mt. Gox repayment program.

   o The impact of these sell-offs is moderated by Bitcoin’s strong exchange liquidity and potential ETF inflows.
   • The dark cloud of the German Government sell-offs is out of the way.

   • On-chain metrics suggest the potential for a bullish reversal, indicating now might be an opportune time for investors to consider entering the market.

   For investors looking to invest in Bitcoin via a regulated investment vehicle, the following ETPs are available on the European market:

   Figure 12 – Top 10 European Bitcoin Products by Assets Under Management Product Ticker

   Source: Bloomberg, Data as of July 16th, 2024.

   Avg. Daily Spread 20D (bps): refers to the best daily average bid/ask spread over the last 20 days across European exchanges.

   This Week’s Calendar

   Source: Forex Factory, 21Shares

   Research Newsletter

   Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

   Disclaimer

   The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

   Fortsätt läsa

   21Shares

   Prenumerera på nyheter om ETFer

   * indicates required

   Populära