Följ oss

Nyheter

Vilken är bästa dagen att köpa aktier på?

Publicerad

den

Vilken är bästa dagen att köpa aktier på?

Till skillnad från traditionella investeringar har trading ett kortsiktigt fokus. En daytrader köper en aktie, men inte för att äga den långsiktigt. Han köper den för en snabb vinst, ofta inom en förutbestämd tidsperiod: några dagar, en vecka, månad eller kvartal. Och självklart har dagshandel, som namnet antyder, den kortaste tidsramen för alla. Analys kan brytas ner till dagar, timmar och till och med minuter, och den tid då en handel görs kan vara en viktig faktor att överväga. Så, Vilken är bästa dagen att köpa aktier på?

Finns det en bästa dag i veckan för att köpa aktier? Eller en bästa dag att sälja dessa aktier (eller börshandlade fonder)? Finns det en bra tid på året att köpa aktier? Vad sägs om en bästa månad för att köpa aktier eller att sälja dem? I den här artikeln visar vi hur du tar tid för handelbeslut enligt dagliga, veckovisa och månatliga trender.

Bästa tiden på dagen för att köpa aktier (eller sälja dem)

Första på morgonen kan marknadsvolymer och priser vara vilda. Öppettiderna representerar fönstret där marknadsfaktorerna är i alla nyhetsmeddelanden sedan föregående stängnings, vilket bidrar till prisvolatiliteten. En skicklig trader kan känna igen lämpliga mönster och göra en snabb vinst, men en mindre kompetent trader kan drabbas av allvarliga förluster som följd. Så om du är en nybörjare, kanske du vill undvika handel under dessa flyktiga timmar – eller åtminstone inom den första timmen.

Men för skickliga daghandlare är de första 15 minuterna efter öppningscallen prime tid, som oftast erbjuder några av dagens största affärer på de första trenderna. 9:00 till 10:00 ET-perioden är ofta en av de bästa timmarna för dagen för dagens handel, och erbjuder de största rörelserna på kortast möjliga tid – en effektiv kombination. Många professionella daghandlare slutar handla eter detta, då det är när volatiliteten och volymen tenderar att avta. När det händer blir affärerna längre och rörelserna är mindre med mindre volym.

Om dagens handelsindexindexterminer som S & P 500 E-Minis eller en aktivt handlat index ETF, som S&P 500 SPDR SPY ETF, kan du börja handla så tidigt som 08:30 (pre-market) och sedan minska runt 10:30 AM. Som med aktier kan handel fortsätta fram till kl. 11.30, men endast om marknaden fortfarande erbjuder möjligheter.

Mitten av dagen

Mitten av dagen tenderar att vara den mest lugna och stabila perioden för de flesta handelsdagar. Nej, det är inte det som handlar om lunch. Det är att det här är dags när människor väntar på att ytterligare nyheter ska meddelas. Eftersom de flesta av dagens pressmeddelanden redan har blivit föremål för aktiekurser, tittar många på att se var marknaden kan gå under resten av dagen. Eftersom priserna är relativt stabila under den här perioden är det en bra tid för en nybörjare att placera affärer, eftersom åtgärden är långsammare och avkastningen kan vara mer förutsägbar.

Under handelsdagens sista timmar ökar volatiliteten och volymen igen. Faktum är att gemensamma dagliga aktiemarknadsmönster visar att den sista timmen kan vara som den första: skarpa kast och stora drag, särskilt under de senaste flera minuter av handel. Från 16:30 till 17:30 PM försöker dagshandlare ofta att stänga sina positioner, eller de kan försöka bli med i ett senat rally i hopp om att momentumet kommer att fortsätta till nästa handelsdag.

Bästa dagen att köpa aktier på: måndag

Det finns vissa som tror att vissa dagar systematiskt ger bättre avkastning än andra, men det finns mycket lite bevis för en sådan marknadsövergripande effekt på lång sikt. Fortfarande tror folk att den första dagen i arbetsveckan är bäst. Det kallas måndagseffekten. I årtionden har aktiemarknaden haft en tendens att sjunka på måndagar i genomsnitt. Vissa studier har medfört detta till en betydande mängd dåliga nyheter som ofta släpps över helgen.

Andra pekar på investerarnas dystra humör när de måste gå tillbaka till jobbet, vilket är särskilt tydligt under de tidiga timmarna på måndagshandeln. Sedan måndagseffekten har gjorts offentligt och informationen har spridd genom marknaden om den, har effekten i stor utsträckning försvunnit. Diagrammet nedan visar att det genomsnittliga antalet mått på S & P 500 år 2018 är mycket liten.

Om du planerar att köpa aktier, kanske du är bättre att göra det på en måndag än någon annan dag i veckan, och eventuellt knyta upp några fynd i processen.

Bästa dagen att sälja aktier på: fredag

Om måndag är den bästa dagen i veckan för att köpa aktier, är fredagen den bästa dagen att sälja aktier på – innan aktiekurserna dyker på måndag. Om du är intresserad av att sälja, kan fredag vara den bästa dagen för att ta en kort position (eftersom aktier tenderar att bli prissättas högre på en fredag), och måndag skulle vara den bästa dagen för att täcka din blankning. I USA är det fredagen som ligger på tröskeln till tre dagar veckoslut tenderar att vara särskilt bra. På grund av generellt positiva känslor före en långhelg i helgen tenderar aktiemarknaderna att stiga före dessa observerade helgdagar.

Bästa tiden på året att köpa aktier

Marknadstiming baseras på kortsiktiga prismönster och försöker välja marknadstoppar och bottnar under en enda dag. Däremot handlar säsongsbetoningen om att förutse hur marknaden kommer att verka under en viss tid på året och ta ställning inför förändringen. Till exempel, om en daytrader vet att december och januari är vanligtvis starka, då kan han eller hon investera i november för att se till att positionerna är låsta in för följande månader.

Vad är den bästa månaden att köpa aktier?

Marknaderna tenderar att leverera starka avkastningar runt årsskiftet och under sommarmånaderna, medan september traditionellt är en nedåtgående månad. Den genomsnittliga avkastningen i oktober är positiv historiskt trots att rekordminskningarna var 19,7% och 21,5% 1929 och 1987. Tabellen nedan visar månatlig genomsnittlig avkastning för S & P 500 under perioden 1928 till 2017.

Så, en daytrader kan överväga att komma in på aktiemarknaden på ett stort sätt i september, när priserna tenderar att falla, för att vara redo för oktobers börsrusning.

Det finns också något som kallas januarieffekten. I början av det nya året återgår investerare till aktiemarknaderna och driver upp priserna – särskilt small caps- och value stocks, enligt ” Stocks for the Long Run: The Definitive Guide to Financial Market Returns and Long-Term Investment Strategies” av Jeremy J. Siegel. Men igen, eftersom information om sådana potentiella anomalier går igenom marknaden, tenderar effekterna att försvinna.

Så när det gäller säsongsmässigt har slutet av december visat sig vara en bra tid att köpa small caps eller value stocks, för att vara redo för ökningen tidigt nästa månad. Det finns en annan fördel: många investerare börjar sälja aktier massivt vid årets slut, särskilt de som har minskat i värde för att kunna göra anspråk på kapitalförluster på sina avkastningar. Så igen, årets sista handelsdagar kan erbjuda några fynd.

Den bästa dagen i månaden att investera

Det finns ingen enskild dag i varje månad som alltid är idealisk för köp eller försäljning. Det finns dock en tendens att aktierna stiger vid månadsskiftet. Denna tendens är mest relaterad till periodiska nya penningflöden riktade mot fonder i början av varje månad. Dessutom försöker fondförvaltare att snygga till sina balansräkningar snygga i av kvartalet genom att köpa aktier som har gjort bra under det aktuella kvartalet. Aktiekurserna tenderar att falla i mitten av månaden.

Så, en daytrader kan dra nytta av att timing och köper aktier mitt i månaden – den 10 till 15, till exempel. Den bästa dagen att sälja aktier skulle troligen vara inom fem dagar runt månadsskiftet.

Sammanfattning

Dessa förslag om den bästa tiden på dagen för handel med aktier, den bästa veckodagen för att köpa eller sälja aktier, och den bästa månaden att köpa eller sälja aktier är generaliseringar, förstås. Undantag och avvikelser överflödar beroende på nyheter och förändrade marknadsförhållanden. Det närmaste med en hård och snabb regel är att den första och sista timmen på en handelsdag är den mest affärsmässiga och erbjuder de flesta möjligheter – men även så många traders är lönsamma även i tiden. Ändå tyder akademiska bevis på att alla mönster i marknadstiden där man kan konsekvent generera onormala avkastningar är generellt kortlivade, eftersom dessa möjligheter snabbt skiljas bort och marknaderna blir effektivare när handlare och investerare alltmer lär sig om mönstren.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.