Följ oss

Nyheter

Betydligt mer att hämta på transportsidan

Publicerad

den

Betydligt mer att hämta på transportsidan

Betydligt mer att hämta på transportsidan. En av de börshandlade fonder som vi tittat närmare på under julhelgerna är Guggenheim Shipping ETF (NYSEArca: SEA), som under 2013 steg med nästan 30 procent. Vi tror emellertid att det finns betydligt mer att hämta på transportsidan efter att ha titta närmare på BDI, Baltic Dry Index, vilket syns på nedanstående graf. Observera att för drygt ett år sedan köptes förvaltaren Claymore upp av sin branschkollega Guggenheim, vissa banker och kommissionärer väljer fortfarande att benämna denna börshandlade fond som Claymore Shipping ETF (NYSEArca: SEA).

Under 2013 steg Guggenheim Shipping ETF (NYSEArca: SEA) med cirka 28 procent, en ganska betydande värdeökning för andelsägarna, men det räckte inte till för att denna börshandlade fond skulle klara av att uppnå samma avkastning som S & P 500. Utvecklingen var emellertid betydligt bättre än de 11,8 procent som samma ETF gav under 2012. Både den senaste tidens utveckling av denna börshandlade fond och utvecklingen av Baltic Dry Index under de senaste veckorna har väckt vårt intresse och det finns anledning att tro att det kan vara värt att ta en närmare titt på denna ETF under 2014.

Under december månad steg SEA med cirka 6,3 procent, något som kan beror på uppgången i Baltic Dry Index. Observera, Baltic Dry Index är inte ett aktieindex, det är ett index som omfattar priser på olika fraktrater på vissa transportsträckor. Priserna avser spotpriset för att transportera råvaror som kol, spannmål och liknande frakter varför det ofta är ett sätt att skapa en grov uppfattning om vart i konjunkturutvecklingen den globala ekonomin befinner sig.

BDIjan2014

Källa: Stockletter.se

Grafen nedanför visar att SEA befinner sig i ett intressant läge eftersom den senaste tidens kursuppgång har skett till ökade volymer och baserat på tekniska indikatorer som vi emellertid inte låter styra i detta fall, kan Guggenheim Shipping ETF (NYSEArca: SEA) vara redo för en uppgång som gör att denna ETF är redo att handlas upp under det första halvåret 2014. Den som väljer att handla på tekniska indikatorer bör hålla ögonen öppna på nivån kring 22 USD som kan indikera ett utbrott.

SEAs uppgång beror emellertid i huvudsak på fundamentala orsaker. Grafen ovan visar hur Baltic Dry Index har utvecklats, och det är framförallt de dagliga charter priser för Suzemax fartyg som har skjutit i höjden upp till cirka 60 000 USD per dygn. Denna prisnivå är en räddning för många av de redare som under de senaste åren haft det svårt att få lönsamhet i sina verksamheter. Nackdelen är att dessa redare ofta är högt belånade, de stora låneskulderna inom denna bransch är ett betaspel som gör rederinäringen till en vinnare när priserna väl rusar. Å andra sidan är svärdet tveeggat och gör att denna sektor skall undvikas under de perioder då fraktpriserna faller.

SEA omfattar i dag 27 olika innehav, varav de flesta har en betydligt lägre belåningsgrad än branschsnittet. Till exempel ingår danska AP Moller – Maersk, som egentligen är ett konglomerat och inte bara är verksamt inom sjöfart. Bland övriga innehav kan nämnas Teekay LNG Partners (NYSE: TGP), som arbetar med att transportera flytande naturgas och Teekay Offshore Partners (NYSE: TOO), en leverantör av offshore oljelager. Den genomsnittliga direktavkastningen på dessa aktier är 6,4 procent.

Guggenheim Shipping ETF

Guggenheim Shipping ETF

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.