Följ oss

Nyheter

Faktorerna som kan driva Global X Central Asia & Mongolia Index ETF

Publicerad

den

Faktorerna som kan driva Global X Central Asia & Mongolia Index ETF

Faktorerna som kan driva Global X Central Asia & Mongolia Index ETF

  • Under 2013 hade Mongoliet en BNP-tillväxt på 14 procent
  • Kazakhstan, som står för en stor del av innehaven i denna ETF har varit en modell för regional utveckling
  • Kyrgyzstan, ett annat land med står vikt i denna börshandlade fond, är en hotspot för guld och silver. Med ökande efterfrågan och investeringar kommer exporten av mineraler att öka, något som har en positiv effekt på landets bruttonationalprodukt och ekonomiska tillväxt.

Under det senaste kvartalet har världen sett med oro och förundran sett hur oljepriset har rasat från över 100 USD per fat till under 60 USD. Nedgången är nu så pass stor att marknadspriset understiger marginalkostnaderna för många producenter, speciellt de som arbetar med så kallad shale oil. På sikt kommer detta att skapa en urblåsningseffekt som också kommer leda till en konsolidering av oljeproduktionen. Det kommer även leda till att vi ser färre incitament till att prospektera efter nya fyndigheter eftersom det kommer att vara svårt att få lönsamhet i ny produktion med dagens låga oljepriser.

Det är därför klokt att välja att investera i de större energiproducenter som har tillräckligt med kapital för att överleva stormen. Det finns emellertid några mindre producenter som bör hållas i åtanke av flera skäl. Vad vi tänker på en är en region som många investerare inte tänker på direkt, nämligen Mongoliet och Centralasien. Denna region har en högre potential än de utvecklade marknaderna på lång sikt. På grund av sitt energiberoende av många av ekonomierna i denna region är hårt påverkade av nedgångarna i energipriserna. Detta i kombination med att många investerare sålt ut sina innehav inför årsskiftet av skattemässiga skäl så är denna regions aktiemarknad just nu mycket billig.

Beskrivning

Global X Central Asia & Mongolia Index ETF (NYSEArca: AZIA) har som mål att replikera utvecklingen, före kostnader, av Solactive Central Asia & Mongolia Index. Detta index speglar utvecklingen av aktiemarknaderna i Centralasien och Mongoliet. De företag som ingår i detta index är sådana som har sin hemvist i, handlas huvudsakligen i eller vars intäkter är främst från Mongoliet, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Det är viktigt att notera denna skillnad. Ett stort antal innehav är faktiskt företag från Sverige, Storbritannien, eller andra stabila och utvecklade marknader

Denna ETF har allokerat strax under 36 procent av sitt kapital till energisektorn och en något högre andel till råvarusektorn. Detta gör att denna ETF är beroende av utvecklingen på råvarumarknaden, men också att den kommer att gynnas av en urblåsning inom denna sektor och av en ökad tillväxt i Kina.

Value drivers

Det är inte allmänt känt, men Kina är den största konsumenten av all den olja, koppar, uran, silver, kol och bomull som produceras i denna region. BNP-tillväxten i Centralasien uppgick under 2013 till 5,5 procent, medan den i Mongoliet kom att uppgå till 14 procent, den näst högsta något enskilt land kunde redovisa under detta år. Sydsudan rapporterade samma år en tillväxt på över 24 procent. Tillväxten drivs av export till Kina och av växande investeringar i regionen. Under 2000 uppgick de utländska direktinvesteringarna i regionen till 1,56 miljarder USD, en siffra som kom att stiga till 23,24 miljarder dollar under 2011.

De nettoexporten i Centralasien och Mongoliet 2000-2003 var cirka 75 miljarder USD, mellan 2008-2011, förstärktes dessa siffror till cirka 425 miljarder USD. Denna exponentielal ökning har också lett till en exponentiell ökning av den regionala BNP, en tillväxt på infrastruktur, och investeringar i andra sektorer av ekonomin, som jordbruk och telekommunikation.

Värdering

AZIA har en book-to-value värdering på 0,83, att jämföra med 0,85 2013. Denna börshandlade fond har ett RSI på under 30 och en stark koppling till energi och material i en hög tillväxtregion med starka band till en växande Kina. Dessutom replikerar den utvecklingen för Solactive Central Asia & Mongolia Index mycket väl och ger sina innehavare en direktavkastning på 4,5 procent. Det gör att sammantaget så är detta en ETF som lämpar sig väl för yngre placerare, eller i alla fall sådana med en längre placeringshorisont som kan låta investeringen växa med tiden.

Det antas allmänt att det är Kazakstan som kommer att vara ledande i denna region i fråga om tillväxt, men historiskt sett har det varit Mongoliet som svarat för tillväxten. Med en energirekyl och växande infrastruktur och en bättre jordbrukssektor bör emellertid Kazakstan prestera bättre i det långa loppet. Oavsett i vilket land tillväxten kommer så är det sannolikt att anta att de företag som ingår i denna börshandlade fond kommer att kunna dra fördel av hela regionens tillväxt och av de ökade utländska investeringarna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sprott och HANetf lanserar Europas första artikel 8 ESG-kontrollerade kopparproducent ETF

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada över att tillkännage lanseringen av Europas första artikel 8 ESG-kontrollerade kopparproducent ETF, Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD).

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada över att tillkännage lanseringen av Europas första artikel 8 ESG-kontrollerade kopparproducent ETF, Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD).

ASWD är utformat för att erbjuda investerare renodlad och ESG-kontrollerad exponering mot koppargruvaktier. Investeringsmöjligheten är uteslutande fokuserad på uppströmsmöjligheten som erbjuds av kopparproducenter, som kommer att dra nytta av förväntade långsiktiga globala energiomställningstrender.

HANetf och Sprott Asset Management beslutade att lansera sin kopparproducent ETF efter samtal med en stor institutionell investerare i DACH-regionen som ansåg att det inte fanns en ETF för kopparproducenter som uppfyllde dess ESG-kriterier.

Koppar är redan den tredje största metallmarknaden i US-dollarvärde och efterfrågan förväntas öka på grund av dess viktiga roll i omställningen av ren energi. Koppars höga ledningsförmåga, draghållfasthet och korrosionsbeständighet gör den avgörande för eldistribution och överföring.

Koppar används också i stora mängder för elfordonsindustrin, som växer snabbt när länder lovar att minska koldioxidutsläppen i sina transportnät.

Gruvproducenter kan vara väl lämpade att dra nytta av den nuvarande obalansen mellan utbud och efterfrågan när det gäller koppar.

ASWD spårar Nasdaq Sprott Copper Miners ESG Screened Index och strävar efter att säkerställa efterlevnad av SFDR Artikel 8-kraven genom ESG-granskningar av Skarn Associates, kontroversiell granskning av Sustainalytics och ytterligare skärmar för efterlevnad av FN:s Global Compact.

ASWD är den tredje ETF som HANetf och Sprott Asset Management har lanserat tillsammans, efter Sprott Uranium Miners UCITS ETF (ticker: U3O8) och Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (ticker: M7ES).

U3O8lanserades 2022 och ger exponering för såväl uranproducenter som fysiskt uran. Fonden blev Europas snabbast växande uran-ETF i år och översteg 222 miljoner USD AUM. U3O8har en USA-noterad syster-ETF, Sprott Uranium Miners ETF, med 1,45 miljarder USD AUM, och investerar även i Sprott Physical Uranium Trust, som har CAD 5 miljarder AUM.

M7ES lanserades i mars i år och ger exponering för företag som tillhandahåller de kritiska materialen som behövs för den globala omställningen av ren energi, såsom sällsynta jordartsmetaller, silver, koppar, litium, nickel, mangan, kobolt och grafit.

John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management, kommenterar: ”Trots storleken på kopparmetallmarknaden och investerarnas växande intresse för metallen när energiomställningen tar fart, har det varit en utmaning för investerare att få en riktad exponering med hjälp av en kopparproducent ETF.

”Vi är glada över att kunna erbjuda en lösning genom vårt fortsatta arbete med HANetf. ASWD har utformats för att främst fokusera på koppargruvföretag som får majoriteten av sina intäkter och/eller tillgångar från koppar.”

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar:”Vi är mycket glada över att lansera Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF med Sprott Asset Management. ETFen är den första möjligheten för europeiska investerare att få ESG-screenad kopparexponering, och vi tror att detta är lägligt med tanke på den roll koppar kommer att spela i den globala energiomställningen.

Sprott är en fantastisk partner och experter inom metall- och gruvområdet. ASWD är en mycket innovativ ETF som liknar andra i HANetf-sortimentet ser ut att göra en brun industri grönare. Det är också ett bra exempel på att arbeta med en sofistikerad slutinvesterare för att utveckla och utfärda en mycket innovativ strategi i tid.”

Handla ASWD ETF

Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD) Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD).

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

J.P. Morgan Asset Management lanserar Global Equity Premium Income UCITS ETF

Publicerad

den

J.P. Morgan Asset Management (JPMAM) har idag lanserat JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.

J.P. Morgan Asset Management (JPMAM) har idag lanserat JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.

Hur kommer JEPG att uppnå sitt angivna resultat?

Enkelt uttryckt kombinerar JEPG aktier med optioner för att hitta en balans mellan avkastning, kapitaltillväxt och risk.

JEPGs långa enda aktieportfölj har byggts upp med hjälp av JPMAMs branschledande expertis inom aktiva aktiestrategier som sitter i skärningspunkten mellan aktiv och passiv investeringsförvaltning och försöker förbättra indexavkastningen genom att utnyttja djupet och bredden av JPMAMs fundamentala egenutvecklade forskning.

Piera Elisa Grassi och Nicolas Farserotu, JEPGs aktieportföljförvaltare, har tillgång till insikter från mer än 90 forskningsanalytiker, som täcker cirka 2 500 värdepapper globalt. Portföljförvaltarna använder dessa insikter för att ta små överviktspositioner i namn de finner attraktiva och små undervikter i namn de finner mindre attraktiva, i förhållande till ett index, för att bygga en portfölj med högre kvalitet och lägre beta, som är väl diversifierad över regioner och sektorer.

En optionsstrategi tillämpas sedan på JEPG där portföljförvaltarna Hamilton Reiner, Judy Jansen och Matthew Bensen kommer att sälja indexoptioner – en kombination av S&P500 och MSCI EAFE – mot JEPG:s långvariga aktieportfölj och använda premierna för att generera intäkter.

JPMAMs team för strukturerade aktielösningar, med Hamilton Reiner i spetsen, hanterar för närvarande några av de största optionsstrategierna i världen, inklusive JPMAMs Equity Premium Income-strategi med hemvist i USA, med tillgångar under förvaltning på 30 miljarder USD den 30 november 2023.

Genom att sälja köpoptioner varje vecka försöker JEPG anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden. Det betyder att när till exempel volatiliteten stiger, har JEPG potential att ge högre inkomster när investerare som mest behöver dämpningen mot fluktuerande priser.

Travis Spence, chef för ETF-distribution i EMEA, sa: ”Investerare fortsätter att söka höga inkomstnivåer, men de vill också ha exponering mot aktiemarknader med mindre volatilitet. Vi har sett den snabba tillväxten av våra aktiestrategier för optioner under de senaste åren, och vi är glada över att kunna erbjuda en global premieinkomstversion av vår marknadsledande Equity Premium Income-strategi med hemvist i USA till UCITS ETF-marknaden.”

Spence beskriver tre sätt på vilka JEPG kan hjälpa till att möta investerarnas behov:

  1. Inkomstgenerering: JEPG erbjuder en konsekvent inkomstström från månatliga utbetalningar som kan komplettera eller ersätta befintliga utdelningsstrategier.
  2. En konservativ aktielösning: JEPGs underliggande aktieportfölj erbjuder en aktieportfölj med lägre beta och lägre volatilitet. JEPGs tillvägagångssätt för överskrivning av samtal innebär att den kommer att avstå från en viss uppsida på aktiemarknaden eftersom den försöker fortsätta generera sju till nio procents inkomst. Om du har en negativ makrosyn men ändå vill ha viss aktieexponering erbjuder JPEG konservativ exponering.
  3. En alternativ inkomstkälla till obligationer: JEPG erbjuder hög inkomst, jämförbar med högavkastande kreditstrategier, men gör det med aktiemarknadsrelaterade risker, inte durationsrisk.

JEPG, som idag är noterat på London Stock Exchange och Borsa Italiana, kommer att ha en Total Expense Ratio på 35 räntepunkter. ETFen kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra den 7 december och SIX den 20 december. JEPG erbjuder investerare tillgång till strategins distributionsandelsklass; JEGA erbjuder investerare tillgång till strategins ackumulerande andelsklass.

Fortsätt läsa

Nyheter

Deutsche Börse välkomnar CASE Invest som ny ETF-emittent på Xetra

Publicerad

den

Sedan i fredags har den första aktiva börshandlade fonden utgiven av CASE Invest kunnat handlas på Xetra och handelsplatsen Börse Frankfurt.

Sedan i fredags har den första aktiva börshandlade fonden utgiven av CASE Invest kunnat handlas på Xetra och handelsplatsen Börse Frankfurt.

CASE Invest – Sustainable Future UCITS ETF (CSE) driver en aktiv investeringsstrategi och investerar främst i stora och medelstora publika företag över hela världen. Fokus ligger på företag från Europa, Nordamerika och Asien. Vid val av värdepapper säkerställer fondförvaltningen efterlevnaden av FNs mål för hållbar utveckling. Portföljen är sammansatt uteslutande utifrån marknads- och företagsanalyser, utan referens till ett jämförelseindex. Därvid eftersträvar fondförvaltningen ett optimalt förhållande mellan risk och avkastning.

NamnTillgångsklassISINTERUtdelningspolicy
CASE Invest – Sustainable Future UCITS ETFActive Equity ETFLU25640077430.75 %Ackumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 121 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära