Följ oss

Nyheter

3D-printing, mer än bara Arcam

Publicerad

den

3D-printing, mer än bara Arcam

3D-printing, mer än bara Arcam. En av 2013 års hetaste aktier på den svenska aktiemarknaden har varit Arcam, ett bolag vars aktie under föregående år formligen exploderat och fått till och med det mest inbitna optimisterna att undra om det inte har gått för fort. Vi kommer inte att värdera Arcam, men har tittat litet mer på sektorn, 3D-printing, mer än bara Arcam. Nedan ger vi ett alternativ till denna aktie som dessutom ger placeraren en riskdiversifiering. Arcam ingår emellertid som en del i denna börshandlade fond.

Föga överraskande kännetecknas aktier i 3D-printsektorn av samma saker som alla aktier som befinner sig en kraftig tillväxtfas. Optimisterna säger att hela branschen är roten till en ny omvälvande teknik som kommer att skaka om världen som vi känner den i dag. Kritikerna pekar på de skyhöga värderingarna och risken för en kommande bubbla. En av branschens stjärnor, 3D Systems handlas i dag till ett p/e-tal på dryga 71 för 2014, och värderas till mer än 20 gånger den aktuella omsättningen.

Trots att sektorn under 2013 varit en av de hetaste av dem alla så finns det ännu ingen renodlad börshandlad fond för de investerare som önskar en exponering mot denna sektor. Indexet finns, Stoxx Global 3D Printing Ren Play Index, och vi har identifierat en ETF som ger exponering mot denna typ av aktier.

Kursutveckling Arcam

Arcam

Källa: Stockletter.se

Vi har hittat alternativet

Den nyligen lanserade Robo-Stox Global Robotics & Automation Index ETF (NasdaqGS: ROBO) är alternativet då det i denna börshandlade fond ges en betydande exponering mot aktier inom 3D-printsektorn. ROBO lanserades för drygt två månader sedan, och har på kort tid uppnått en förvaltad volym som överstiger 36 MUSD. Redan tre veckor efter det att denna ETF lanserades kunde förvaltaren ROBO-STOX LLC att den börshandlade fonden hade attraherat mer än 25 MUSD i förvaltat kapital.

ROBO är inte en ETF som är explicit fokuserat på 3D-print, egentligen är denna börshandlade fons inte ens i närheten av detta. Det är emellertid den ETF som är närmast att kunna erbjuda en sådan fokusering, något som snabbt har betalat sig. Sedan den 6 november har denna börshandlade fond stigit med 7,1 procent och lämnar därmed Nasdaq Composite i bakvattnet.

Innehav i ROBO ETF

Per den 27 december bestod ROBO, Robo-Stox Global Robotics & Automation Index ETF, av bland annat följande företag ExOne (NasdaqGM: XONE) 1,46 procent, Faro Technologies (NasdaqGM: FARO) 2,71 procent, Dassault Systems (OTCBB: DASTY), 0,88 procent, Arcam 1,33 procent, och tidigare nämna 3D Systems 3,46 procent enligt emittenten. 3D Systems och Faro Technologies är ROBO största och tredje största innehav. Allt som allt har ROBO en nästan tioprocentig vikt mot 3D print sektorn, vilket de facto gör detta till en sorts 3D-Print ETF.

Sedan lanseringen i oktober 2013 har det sagts att denna ETF är alltför nischad och saknar tillräcklig bredd för att kunna attrahera tillräckligt med kapital på egen hand. Faktum är emellertid att denna ETF äger aktier i ett stort antal välkända likvida storbolag, ibland annat Deere (NYSE: DE) och Intuitive Surgical (Nasdaq: ISRG). Dessa är bara några av de företag som har en hög grad av automatiseringar att erbjuda sina kunder.

RoboStox

Robo-Stox Global Robotics & Automation Index ETF

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.