Följ oss

Nyheter

3D-printing, mer än bara Arcam

Publicerad

den

3D-printing, mer än bara Arcam

3D-printing, mer än bara Arcam. En av 2013 års hetaste aktier på den svenska aktiemarknaden har varit Arcam, ett bolag vars aktie under föregående år formligen exploderat och fått till och med det mest inbitna optimisterna att undra om det inte har gått för fort. Vi kommer inte att värdera Arcam, men har tittat litet mer på sektorn, 3D-printing, mer än bara Arcam. Nedan ger vi ett alternativ till denna aktie som dessutom ger placeraren en riskdiversifiering. Arcam ingår emellertid som en del i denna börshandlade fond.

Föga överraskande kännetecknas aktier i 3D-printsektorn av samma saker som alla aktier som befinner sig en kraftig tillväxtfas. Optimisterna säger att hela branschen är roten till en ny omvälvande teknik som kommer att skaka om världen som vi känner den i dag. Kritikerna pekar på de skyhöga värderingarna och risken för en kommande bubbla. En av branschens stjärnor, 3D Systems handlas i dag till ett p/e-tal på dryga 71 för 2014, och värderas till mer än 20 gånger den aktuella omsättningen.

Trots att sektorn under 2013 varit en av de hetaste av dem alla så finns det ännu ingen renodlad börshandlad fond för de investerare som önskar en exponering mot denna sektor. Indexet finns, Stoxx Global 3D Printing Ren Play Index, och vi har identifierat en ETF som ger exponering mot denna typ av aktier.

Kursutveckling Arcam

Arcam

Källa: Stockletter.se

Vi har hittat alternativet

Den nyligen lanserade Robo-Stox Global Robotics & Automation Index ETF (NasdaqGS: ROBO) är alternativet då det i denna börshandlade fond ges en betydande exponering mot aktier inom 3D-printsektorn. ROBO lanserades för drygt två månader sedan, och har på kort tid uppnått en förvaltad volym som överstiger 36 MUSD. Redan tre veckor efter det att denna ETF lanserades kunde förvaltaren ROBO-STOX LLC att den börshandlade fonden hade attraherat mer än 25 MUSD i förvaltat kapital.

ROBO är inte en ETF som är explicit fokuserat på 3D-print, egentligen är denna börshandlade fons inte ens i närheten av detta. Det är emellertid den ETF som är närmast att kunna erbjuda en sådan fokusering, något som snabbt har betalat sig. Sedan den 6 november har denna börshandlade fond stigit med 7,1 procent och lämnar därmed Nasdaq Composite i bakvattnet.

Innehav i ROBO ETF

Per den 27 december bestod ROBO, Robo-Stox Global Robotics & Automation Index ETF, av bland annat följande företag ExOne (NasdaqGM: XONE) 1,46 procent, Faro Technologies (NasdaqGM: FARO) 2,71 procent, Dassault Systems (OTCBB: DASTY), 0,88 procent, Arcam 1,33 procent, och tidigare nämna 3D Systems 3,46 procent enligt emittenten. 3D Systems och Faro Technologies är ROBO största och tredje största innehav. Allt som allt har ROBO en nästan tioprocentig vikt mot 3D print sektorn, vilket de facto gör detta till en sorts 3D-Print ETF.

Sedan lanseringen i oktober 2013 har det sagts att denna ETF är alltför nischad och saknar tillräcklig bredd för att kunna attrahera tillräckligt med kapital på egen hand. Faktum är emellertid att denna ETF äger aktier i ett stort antal välkända likvida storbolag, ibland annat Deere (NYSE: DE) och Intuitive Surgical (Nasdaq: ISRG). Dessa är bara några av de företag som har en hög grad av automatiseringar att erbjuda sina kunder.

RoboStox

Robo-Stox Global Robotics & Automation Index ETF

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

J.P. Morgan Asset Management lanserar Global Equity Premium Income UCITS ETF

Publicerad

den

J.P. Morgan Asset Management (JPMAM) har idag lanserat JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.

J.P. Morgan Asset Management (JPMAM) har idag lanserat JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.

Hur kommer JEPG att uppnå sitt angivna resultat?

Enkelt uttryckt kombinerar JEPG aktier med optioner för att hitta en balans mellan avkastning, kapitaltillväxt och risk.

JEPGs långa enda aktieportfölj har byggts upp med hjälp av JPMAMs branschledande expertis inom aktiva aktiestrategier som sitter i skärningspunkten mellan aktiv och passiv investeringsförvaltning och försöker förbättra indexavkastningen genom att utnyttja djupet och bredden av JPMAMs fundamentala egenutvecklade forskning.

Piera Elisa Grassi och Nicolas Farserotu, JEPGs aktieportföljförvaltare, har tillgång till insikter från mer än 90 forskningsanalytiker, som täcker cirka 2 500 värdepapper globalt. Portföljförvaltarna använder dessa insikter för att ta små överviktspositioner i namn de finner attraktiva och små undervikter i namn de finner mindre attraktiva, i förhållande till ett index, för att bygga en portfölj med högre kvalitet och lägre beta, som är väl diversifierad över regioner och sektorer.

En optionsstrategi tillämpas sedan på JEPG där portföljförvaltarna Hamilton Reiner, Judy Jansen och Matthew Bensen kommer att sälja indexoptioner – en kombination av S&P500 och MSCI EAFE – mot JEPG:s långvariga aktieportfölj och använda premierna för att generera intäkter.

JPMAMs team för strukturerade aktielösningar, med Hamilton Reiner i spetsen, hanterar för närvarande några av de största optionsstrategierna i världen, inklusive JPMAMs Equity Premium Income-strategi med hemvist i USA, med tillgångar under förvaltning på 30 miljarder USD den 30 november 2023.

Genom att sälja köpoptioner varje vecka försöker JEPG anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden. Det betyder att när till exempel volatiliteten stiger, har JEPG potential att ge högre inkomster när investerare som mest behöver dämpningen mot fluktuerande priser.

Travis Spence, chef för ETF-distribution i EMEA, sa: ”Investerare fortsätter att söka höga inkomstnivåer, men de vill också ha exponering mot aktiemarknader med mindre volatilitet. Vi har sett den snabba tillväxten av våra aktiestrategier för optioner under de senaste åren, och vi är glada över att kunna erbjuda en global premieinkomstversion av vår marknadsledande Equity Premium Income-strategi med hemvist i USA till UCITS ETF-marknaden.”

Spence beskriver tre sätt på vilka JEPG kan hjälpa till att möta investerarnas behov:

  1. Inkomstgenerering: JEPG erbjuder en konsekvent inkomstström från månatliga utbetalningar som kan komplettera eller ersätta befintliga utdelningsstrategier.
  2. En konservativ aktielösning: JEPGs underliggande aktieportfölj erbjuder en aktieportfölj med lägre beta och lägre volatilitet. JEPGs tillvägagångssätt för överskrivning av samtal innebär att den kommer att avstå från en viss uppsida på aktiemarknaden eftersom den försöker fortsätta generera sju till nio procents inkomst. Om du har en negativ makrosyn men ändå vill ha viss aktieexponering erbjuder JPEG konservativ exponering.
  3. En alternativ inkomstkälla till obligationer: JEPG erbjuder hög inkomst, jämförbar med högavkastande kreditstrategier, men gör det med aktiemarknadsrelaterade risker, inte durationsrisk.

JEPG, som idag är noterat på London Stock Exchange och Borsa Italiana, kommer att ha en Total Expense Ratio på 35 räntepunkter. ETFen kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra den 7 december och SIX den 20 december. JEPG erbjuder investerare tillgång till strategins distributionsandelsklass; JEGA erbjuder investerare tillgång till strategins ackumulerande andelsklass.

Fortsätt läsa

Nyheter

Deutsche Börse välkomnar CASE Invest som ny ETF-emittent på Xetra

Publicerad

den

Sedan i fredags har den första aktiva börshandlade fonden utgiven av CASE Invest kunnat handlas på Xetra och handelsplatsen Börse Frankfurt.

Sedan i fredags har den första aktiva börshandlade fonden utgiven av CASE Invest kunnat handlas på Xetra och handelsplatsen Börse Frankfurt.

CASE Invest – Sustainable Future UCITS ETF (CSE) driver en aktiv investeringsstrategi och investerar främst i stora och medelstora publika företag över hela världen. Fokus ligger på företag från Europa, Nordamerika och Asien. Vid val av värdepapper säkerställer fondförvaltningen efterlevnaden av FNs mål för hållbar utveckling. Portföljen är sammansatt uteslutande utifrån marknads- och företagsanalyser, utan referens till ett jämförelseindex. Därvid eftersträvar fondförvaltningen ett optimalt förhållande mellan risk och avkastning.

NamnTillgångsklassISINTERUtdelningspolicy
CASE Invest – Sustainable Future UCITS ETFActive Equity ETFLU25640077430.75 %Ackumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 121 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

V21A ETP spårar kryptovalutan Avalanche

Publicerad

den

21Shares Avalanche ETP (V21A ETP) med ISIN CH1135202088, spårar värdet på kryptovalutan Avalanche (AVAX).

21Shares Avalanche ETP (V21A ETP) med ISIN CH1135202088, spårar värdet på kryptovalutan Avalanche (AVAX).

Den börshandlade produktents TER (total cost ratio) uppgår till 2,50 % p.a. Certifikatet replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

21Shares Avalanche ETP är ett mycket litet certifikat med 3 miljoner euro under förvaltning. ETN lanserades den 18 november 2021 och har sin hemvist i Schweiz.

Översikt

Mål: V21Aär designat för att ge investerare det enklaste och säkraste sättet att investera i Avalanche, öppen källkodsplattform för decentraliserade ekonomiapplikationer och blockchain-distributioner för företag.

Fördelar

Värdepapperisering: 21Shares ETP är tillgänglig som aktier på en större börs utan att någon speciell inställning behövs.

Enkelhet: Vaniljstruktur med prestanda direkt kopplad till Avalanche utan hävstång.

Säkerhet

21Shares håller de underliggande kryptotillgångarna i kylförvaring lika med 100 procent av värdet på certifikaten hela tiden.

Säkerhet:

Institutionell säkerhets- och förvaringslösning som använder en mängd olika säkerhetsåtgärder, inklusive kylförvaring, flera privata nycklar, vitlistning och revisionsspår.

Handla V21A ETP

21Shares Avalanche ETP (V21A ETP) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Amsterdam.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDAVAX
Euronext ParisEURAVAX
SIX Swiss ExchangeUSDAVAX
XETRAEURV21A
gettexEURV21A
SIX Swiss ExchangeGBPAVAX
SIX Swiss ExchangeEURAVAX
SIX Swiss ExchangeCHFAVAX

Fortsätt läsa

Populära