Följ oss

Nyheter

Fondavgifter 101 – vad gäller?

Publicerad

den

Fondavgifter 101 – vad gäller?

Igår deltog jag i en paneldiskussion på Aktiespararnas Stora Fondkväll på Operaterassen tillsammans med Javiera Ragnartz, fondchef på Handelsbanken, och Tobias Schildfat författare till boken ”Vägen till din första miljon”. Flera intressanta frågor togs upp under denna debatt. En fråga som diskuterades var avgifter för sparande i fonder och ETF:er. Det framkom väldigt tydligt att det här med avgifter inte är så enkelt som man kan tro. Olika avgiftsbegrepp har olika kostnader inkluderade och begreppen har historiskt skiljt sig åt i till exempel Sverige, övriga Europa och USA. I detta inlägg tänkte jag reda ut begreppen. Därav den fyndiga rubriken på inlägget – Fondavgifter 101.

Nedan kostnadsbegrepp är de vanligast förekommande i fondvärlden idag:

Förvaltningsavgift / Management fee

Inkluderar kostnader för förvaltning, förvaring, administration, tillsyn, marknadsföring och distribution av fonden. Avgiften anges som en årlig procentsats och dras automatiskt med 1/365-del varje dag.

Total Expense Ratio (TER)

Ett internationellt vedertaget mått för att visa totalt erlagda avgifter i en fond. TER innehåller samtliga kostnader utom fondens courtage- och transaktionskostnader och eventuella resultatbaserade avgifter. Detta innebär att man kan jämföra olika fonders totalkostnad genom TER. Traditionella ETF:er tar inte ut några resultatbaserade avgifter. Avgifterna avser föregående års kostnader, om inget annat anges. TER har ersatts av det nya begreppet ”Årlig avgift”, se nedan.

Total kostnadsandel (TKA)

I detta begrepp ingår samtliga kostnader. Detta innebär att även courtage- och transaktionskostnader, skatter och eventuella resultatbaserade avgifter ingår. Detta begrepp användes tidigare bara i Sverige. TKA har ersatts av ”Årlig avgift”, se nedan.

Årlig avgift / Ongoing charges

Årlig avgift är ett standardiserat mått framtaget för att det ska gå att jämföra kostnader för fonder i hela Europa. Årlig avgift används bland annat i faktabladen och inkluderar förvaltningsavgift men inte courtage- och transaktionskostnader och eventuella resultatbaserade avgifter. Avgiften avser föregående års kostnader, om inget annat anges. Från och med augusti 2011 ersätts avgifterna TER och TKA med den årliga avgiften.

Rörigt? 

Ja, det kan jag hålla med om. Dessutom skiljer sig ETF:er och traditionella fonder sig åt gällande struktur. När du köper en ETF betalar du själv courtage och indirekt en spread (skillnad mellan köp- och säljkurs). När du köper en fond betalar fonden courtaget och spreaden. Detta innebär kortfattat att om andra fondandelsägare köper och säljer sina fondinnehav drabbas även de som har kvar sina fondinnehav av dessa transaktionskostnader. När det gäller ETF:er står man för sina egna courtagekostnader. Transaktions- eller courtagekostnader som uppkommer i samband med rebalansering / omviktning av innehaven i ETF:en belastar dock en innehavare av en ETF.

Finns det någon enkel lösning? 

Ja, det finns det. Genom att utvärdera olika fond och ETF-alternativ genom historisk totalavkastning (prisavkastning + utdelningar) i samma valuta gör du en fullständig och korrekt analys. Anledningen är enkel. Alla kostnader är medräknade i avkastningen. Det går inte att ljuga eller förvrida sanningen på avkastningsnivå. Avkastning är avkastning punkt slut.

Fortsätt läsa
Annons
3 Kommentarer

3 Comments

  1. Pingback: Avgifter har betydelse, ETFer är Disruptiva - ETF-marknaden

  2. Pingback: Stopp för oskäliga fondavgifter - ETF-marknaden

  3. Pingback: Fondavgifterna fortsätter att minska - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XUS1 ETF investerar i korta amerikanska statsobligationer

Publicerad

den

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) med ISIN LU1920015523 försöker följa iBoxx® USD Treasuries 1-3-index. iBoxx® USD Treasuries 1-3-index följer amerikanska statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år.

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) med ISIN LU1920015523 försöker följa iBoxx® USD Treasuries 1-3-index. iBoxx® USD Treasuries 1-3-index följer amerikanska statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,06 % p.a. Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C är den billigaste ETF som följer iBoxx® USD Treasuries 1-3 index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 24 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 13 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

iBoxx® $ Treasuries 1-3 Index strävar efter att spegla utvecklingen på följande marknad:

  • USD-noterade obligationer emitterade av den amerikanska staten
  • Obligationer vars löptider är mellan 1 och 3 år
  • Minsta utestående belopp på 1 miljard USD per obligation

Handla XUS1 ETF

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXUS1

Största innehav

ISINNamnVikt%Land
US912828G385UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 11/241,57%United States
US912828J272UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 2/251,56%United States
US912828XB14UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 5/251,55%United States
US912828M565UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 11/251,55%United States
US912828K742UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 8/251,54%United States
US91282CBH34BBG00Z0G3YM4 TREASURY NOTE 1/261,48%United States
US912828P469UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 2/261,47%United States
US9128282A70UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 8/261,45%United States
US912828R366UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 5/261,44%United States
US91282CCF68BBG0115Q78T7 WI TREASURY NOTE 5/261,43%United States
US91282CBQ33BBG00ZCLW1Y7 TREASURY NOTE 2/261,42%United States
US91282CCW91BBG0127QL0Z7 WI TREASURY NOTE 8/261,41%United States
US91282CCZ23BBG012PP9F99 UNITED STATES TREAS 00875 26 9/261,39%United States
US91282CCP410.625 US TR NTS 261,39%United States
US91282CBC47BBG00YPGC5B5 TREASURY NOTE 12/251,39%United States

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bygga din Shariah-kompatibla portfölj med ETFer

Publicerad

den

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Handla HBKU ETF

HSBC Global Sukuk UCITS ETF (HBKU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptoföretaget Copper startar digital värdepappersmäklare i Abu Dhabi

Publicerad

den

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Copper Securities, den nya enheten som erbjuder exekutions- och förvaringstjänster, arbetar med emiratets Financial Services Regulatory Authority (FSRA) för att ha de nödvändiga godkännandena på plats i början av 2024.

Flytten har underlättats av Coppers nyligen förvärvade Securrency Capital, en Abu Dhabi-baserad division av Securrency-tokeniseringsplattformen som inte ingick i förvärvet av Securrency Inc. av Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) i oktober.

Kryptoföretaget Copper ansluter sig till en växande kohort av kryptoföretag som ser till Förenade Arabemiraten, som erbjuder större regleringstydlighet för digitala tillgångar än många andra jurisdiktioner. Coppers vd Dmitry Tokarev hänvisade till Abu Dhabi som ”kapitalets huvudstad”, och pekade på regionens ackumulering av institutionella tillgångar.

”Abu Dhabi är mer institutionellt och mer fokuserat kring kapitalförvaltning, och det är precis vad Copper är; vi har bara institutionella kunder”, sa Tokarev. ”Även om det inte finns en stor detaljhandelsmarknad här, hittar du alla stora institutioner, hedgefonder och statliga förmögenhetsfonder.”

En stadig konvergens mellan traditionella finansiella (TradFi) VVS och blockchain-teknik är på gång, när banker och kapitalförvaltare pressar på för att symbolisera traditionella finansiella tillgångar.

Copper Securities kommer att erbjuda saker som automatiserad behandling av företagsåtgärder, avvecklingar, påfyllningar och ombalanseringar, och det finns planer på att införa tillämpningar för värdepappersfinansiering, utlåning och betalningar under det kommande året.

Fortsätt läsa

Populära