Följ oss

Nyheter

Sigmastocks får tillstånd av Finansinspektionen

Publicerad

den

Sigmastocks får tillstånd av Finansinspektionen

Sigmastocks får tillstånd av Finansinspektionen. Bolaget lanserar samtidigt en robotrådgivningstjänst där kundernas kapital investeras direkt i aktier istället för fonder som många konkurrerande plattformar använder sig av.

Bolaget startades 2014 av dåvarande chalmersstudenterna Mai Thai och Nanna Stranne. I starten erbjöd Sigmastocks en tjänst där personer fick råd om vilka bolag de ska investera i utifrån vilka aktier denne vill äga. Utifrån ens preferenser använde Sigmastocks algoritmer som tar fram förslag på en rad bolag.

Under åren som gått sedan starten inledde Sigmastocks samarbeten med en rad banker däribland Skandiabanken, Nordea och Nordnet vilket gjorde det möjligt för bolaget att effektivt erbjuda sina tjänster till bankernas kunder. Det här har fått bolaget att växa. Det har också gjort att bolaget kunnat få stöd av namnkunniga investerare som till exempel Chalmers Ventures, NFT Ventures, Rytu Invest, Lena Apler, Stena Finans och Bo Mattsson.

Tog in 14 Mkr under 2020

I början av 2020 tog Sigmastocks in 14 miljoner kronor från befintliga och nya investerare. Sigmastocks affärsidé ligger i att bolagets grundare ifrågasätter fondavgifter och arbetar för att demokratisera aktiesparande. Med tillståndet från Finansinspektionen hoppas nu grundarna få ännu fler att börja investera i aktier genom att automatisera aktiesparandet helt och hållet.

– I dag finns det ingen annan aktör som erbjuder digital portföljförvaltning direkt i aktier, vad vi kan se är vi först även globalt, säger Nanna Stranne, vd på Sigmastocks. Hon fortsätter med att poängtera att priset alltid varit en viktig parameter för Sigmastocks eftersom det i långa loppet inte spelar någon roll om förvaltningen håller en hög kvalitet om avgifterna äter upp resultatet.

Inga fondavgifter

Då kapitalet investeras direkt i aktier blir det heller inga fondavgifter, vilket gör att det totala priset för tjänsten hamnar på konkurrenskraftiga 0,35 procent – 0,39 procent av förvaltat kapital per år inklusive moms, växlingsavgifter, ISK och handelsavgifter, vilket är bland det lägsta på marknaden.

Fördelarna med förvaltning direkt i aktier istället för fonder är många, enligt Sigmastocks som framför allt pekar på kundens valmöjligheter och transparensen när alla innehav blir synliga. Sigmastocks ambition är att generera bättre avkastning än index över tid. Kundernas portföljer innehåller vanligtvis mellan 40-50 olika bolag på olika marknader och kombineras med ränteinvesteringar för de kunder som valt en lägre riskprofil.

–Tjänsten bygger på avancerad teknik men ska för den sakens skull inte vara svår att använda. Vi har jobbat väldigt mycket med användarvänligheten och skapat en tjänst som ska vara såväl enkel som tilltalande att använda. Att aktiespara behöver inte vara tungt och trist och det är väldigt viktigt att det återspeglas i tjänsten, säger Mai Thai, medgrundare och tillväxtansvarig på Sigmastocks.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *