Följ oss

Nyheter

Hur fungerar en investeringsplattform?

Publicerad

den

Investeringsplattform eller fondmarknad kan fungera som en one-stop-shop för gör-det-själv-investerare. En investeringsplattform, ibland kallad fondmarknad, gör det möjligt för investerare att köpa och hålla en rad investeringar på ett ställe. Investeringsplattformar tillhandahåller ofta omfattande analys och information, såsom investeringsnyheter, historiska och senaste resultat och analys av de investeringsstilar som har använts av fondförvaltare. Vissa plattformar låter dig också investera via telefon.

Du fattar egna beslut utan rådgivning

Den avgörande punkten är att investeringsplattformar är utformade för människor som tar egna investeringsbeslut. Detta kallas ”endast utförande” eller ”execution only”. I dag finns det ett stort urval av leverantörer, samtliga med låga avgifter och utmärkt kundfeedback.

På finansmarknaden beskrivs ”endast exekvering” som en ”transaktion som utförs av ett företag enligt specifika instruktioner från en klient där företaget inte ger råd om investeringar i samband med transaktionens fördelar och som reglerna för bedömning lämplighet gäller inte. ’ Enkelt uttryckt betyder det att du är helt ansvarig för att välja och köpa investeringsprodukter, och att en investeringsmäklare bara placerar dina pengar i de produkter du väljer, snarare än att berätta vilka investeringar du ska välja. En mäklare rekommenderar inte produkter baserat på dina personliga förhållanden och kommer bara att ge dig information som kan hjälpa dig att informera ditt beslut.

Vilka investeringsprodukter kan jag köpa på en fondmarknad?

Vissa investeringsplattformar erbjuder endast aktiefonder. Men många andra erbjuder också tillgång till börsnoterade investeringar, såsom aktier, placeringsfonder och börshandlade fonder. Tänk på att vissa plattformar som Vanguard erbjuder ett mer begränsat utbud av investeringar. Se till att du vet vad som erbjuds innan du öppnar ett konto.

Vilka produkter kan jag använda på en investeringsplattform?

Förutom att erbjuda tillgång till fonder och andra investeringar, låter investeringsplattformar dig placera dina investeringar i ett skatteeffektivt omslag som ett Investeringssparkonto. Inom dessa skatteeffektiva förpackningar är utdelningsintäkterna och reavinsterna obeskattade.

Vilka är de olika typerna av plattformar?

Låga kostnader, ”utan krusiduller” investeringsplattformar Det finns mer än tio olika investeringsplattformar i Sverige, och även om alla erbjuder DIY-investerare ”endast utförande” -tjänster utan rådgivning, erbjuder vissa mer än andra när det gäller klockor och visselpipor som kan hjälper dig att fatta välgrundade beslut.

Amerikanska Vanguard är ett ledande exempel på den enkla metoden. Det erbjuder ett begränsat utbud av fonder, mycket lite råd, med alla investeringar som förvaltas online. I utbyte tar det extremt låga avgifter.

Andra lågprismäklare, som erbjuder såväl aktiehandel som fonder, inkluderar Halifax Share Dealing och Charles Stanley Direct. Premiumplattformar som Alternatively erbjuder många mäklare investeringsundersökningar och analytiska verktyg som hjälper dig att fatta beslut om vilka fonder du ska köpa.

AJ Bell Youinvest, Hargreaves Lansdown, Interactive Investor och Fidelity Personal Investing faller inom denna kategori. Var och en erbjuder en webbplats rik på investeringsdata och smarta forskningsverktyg. Andra funktioner som premiuminvesteringsplattformar erbjuder inkluderar exempelvis portföljer, fondförslagslistor och verktyg för portföljanalys. Dessa plattformar kan fortfarande ha markant olika kostnader och ge utmärkt värde, så det är värt att jämföra dem.

Roboadvisers

Dessa erbjuder en blandning mellan investeringsplattformar och traditionell ekonomisk rådgivning. De flesta ber dig om dina investeringsmål och bedömer din inställning till risk för att rekommendera en skräddarsydd portfölj med fonder och obligationer. Även om du i allmänhet inte kan ange de exakta investeringarna du vill ha, erbjuder många plattformar temaportföljer, till exempel etiska investeringar eller investeringar i teknik.

Etablerade leverantörer inkluderar Nutmeg, Wealthify och Wealthsimple, medan Barclays nyligen har lanserat sin egen ”Plan and Invest” -tjänst. Vissa vanliga investeringsplattformar erbjuder blandade fonder för specifika riskaptiter, men du måste först förstå din egen inställning till risk.

Vad är kostnaderna för en Investeringsplattform?

När du investerar via en investeringsplattform är de avgifter som en förvaltare visar inte de enda som ska övervägas. Regelverket innebär att investeringsplattformar nu måste ta ut en separat avgift för sina tjänster.

Dessa finns i två former: fasta avgifter och procentuella avgifter.

Procentavgifter

Detta är en procentandel av värdet på de investeringar du innehar. Många plattformar minskar avgiften när din portfölj blir större. Så du kan debiteras 0,5% för de första 100 000 kronorna, därefter 0,3% för nästa 150 000 kronorna. Andra kommer att sänka avgiften helt och hållet när du når ett högre investeringsnivå.

Fasta avgifter

Vissa mäklare tar ut fasta årliga avgifter i kronor och ören. De flesta aspekterna av att använda tjänsterna på dessa plattformar kommer att debiteras – så du betalar en avgift för att handla fonder och aktier, ta ut pengar och kan komma att få andra kontoavgifter.

Exempel på olika investeringsplattformar

SAVR

Fondo

Avanza

Nordnet

DEGIRO

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.