Följ oss

Nyheter

ARK och deras innehav i Apple

Publicerad

den

Cathie Woods ARK Invest äger en del Apple-aktier, men inte mycket. Här är vad VD tycker om Cupertino-företagets aktier, och när hon kan tänkas öka sitt innehav i Apple. En av de skarpast lysande investeringsförvaltarna under de senaste 12 till 18 månaderna

Cathie Woods ARK Invest äger en del Apple-aktier, men inte mycket. Här är vad VD tycker om Cupertino-företagets aktier, och när hon kan tänkas öka sitt innehav i Apple. En av de skarpast lysande investeringsförvaltarna under de senaste 12 till 18 månaderna har varit ARK Invests VD och CIO Cathie Wood. Hennes företag är vanligtvis förknippat med aktiesatsningar på tekniska störningar som har hög tillväxtpotential: från autonoma system till genomik till energilagring.

Få vet dock att ARK också investerar i Apple-aktier (kortnamn AAPL) – ett mega-cap-namn som är mycket mer skalat än de flesta tekniska företag som Cathie Woods team investerar i.

ARKs positioner i Apple

ARK Invest driver tio investeringsstrategier, från nästa generations internet till kryptovalutor, förpackade som olika produkttyper som inkluderar fonder och förvaltade konton. Åtta av de tio är tillgängliga för allmänheten som ETF i USA. Bland dem äger man Apple-aktier i portföljen.

ARK Fintech Innovation är en ETF som innehar 4,2 miljarder dollar i nettotillgångar och har Square (Kortnamn: SQ) som sitt största innehav, med en allokeringsstorlek på 10%. Apple ingår förmodligen här för sin digitala plånbok och mobila betalningsplattform.

Apple-aktien är dock bara den 24:e största positionen i portföljen. Det står för mindre än 2% av fondens marknadsvärde.

Varför ARK kan köpa fler Apple-aktier

ARK fick en fråga på Twitter om de såg Apple som en agent för störande innovation, ett märke som skulle kunna ge aktien en framträdande plats i en eller flera av ARK:s ETF:er. Svaren har viktning mot ”ja”. Apple-aktier är dock för närvarande bara en liten del av värdepappersföretagets portföljer.

Cathie Wood själv förklarade varför hennes fonder vanligtvis inte gynnar FAAMG-aktier. ”Vi säger inte att de alls är dåliga aktier, och de var en del av våra portföljer i början. Men eftersom de var på väg in i miljarddollar-kategorin trodde vi att vår analys skulle fokuseras bättre på ”nästa uppsättning FAAMGs”

Med andra ord kan aktier som Apple och till och med peer Amazon (ticker AMZN) vara för stora och för etablerade för att Cathie Wood och hennes team ska kunna betrakta dem som ett kärninnehav i ARK Invests fonder. Men detta behöver inte nödvändigtvis vara fallet framöver.

Wood ser ett sätt på vilket Apple-aktier och andra liknande det kan bli en större del av hennes företags strategi. Resonemanget var dock lite oväntat:

”Det som skulle uppmuntra oss att flytta tillbaka [till FAAMG] är en fortsättning på det vi ser nu, så att en del av våra värderingar sträcker sig bortom vår minsta avkastning. Vi skulle flytta tillbaka till några av FAAMG: erna eftersom vi i huvudsak skulle behandla dem som kontantliknande instrument för vår strategi. ”

I enklare termer skulle Cathie Wood investera i liknande Apple om hennes kärninnehav blev för dyra, då skulle hon välja att lägga pengar på sidlinjen. Riktlinjer för ARK Invest skulle inte vara kontanter eller obligationer, utan mer etablerade och långsammare tekniska aktier.

Sedan Wood gav insikten ovan, i december 2020, såg Wood sin huvudfond ARK Innovation ETF (ticker $ ARKK) klättra till en topp i februari och tappade sedan smärtsamma 30% på mindre än tre månader. Logiskt sett, med priset på aktier med hög tillväxt som har återgått till slutet av 2020, är det mer troligt att Cathie Wood skulle hitta det bättre att hålla sig till sina aktieval än att köpa in FAAMG just nu.

Handla ARKK ETF

ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK). Till IGs ETF Screener.

Handla ARKF ETF

ARK Fintech Innovation ETF (NYSEArca: ARKF ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Fintech Innovation ETF (NYSEArca: ARKF ETF). Till IGs ETF Screener.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.