Publicerad
5 månader sedanden
Av
RedaktionenAtt köpa en ETF är enkelt. Allt du behöver är ett konto hos en bank, en onlinemäklare till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza eller fondplattform. Hur du kommer igång och vad du bör tänka på besvaras av våra vanliga frågor om att köpa en börshandlad fond.
Exchange Traded Funds (ETF) är andelar som handlas på världens största aktiemarknader. De köps och säljs precis som alla andra aktier. Du kan därför köpa dem där du normalt köper aktier. För de flesta betyder det via en kostnadseffektiv nätmäklare eller fondplattform. Du kan också köpa ETFer genom en traditionell börsmäklare eller en förmögenhetsförvaltningstjänst.
Du behöver vanligen ett förfinansierat konto hos en onlinemäklare eller fondplattform. För att köpa en specifik ETF måste du känna till dess namn eller börssymbol, samt hur mycket du vill köpa i form av enheter eller totalt investerat belopp. Hela köpprocessen tar bara några minuter, men detaljerna varierar med olika företag, så vänligen konsultera din valda mäklare eller plattforms litteratur.
Kostnaden för att köpa en ETF varierar med olika mäklare och plattformar. Det kommer vanligtvis att vara standardhandelsavgiften för aktier. Rådfråga din leverantör.
Nej. Detta förekommer inte alls i Sverige. På de flesta aktieköp i Storbritannien tillkommer en transaktionsavgift som heter Stamp Duty som debiteras med 0,5 procent. Stämpelskatt ska dock inte betalas på utomlands hemmahörande ETFer som handlas på London Stock Exchange. ETFer från de största emittenterna har alla hemvist i Irland, Luxemburg och Frankrike. Stämpelskatten på ETFer med hemvist i Storbritannien avskaffades i april 2014.
Via handelstjänsten där du köpte och innehar ETFen. Konsultera din mäklare eller plattforms litteratur för specifik information.
Till skillnad från fonder går det inte att köpa ETFer, direkt från ETF-leverantören (även känd som emittenten). Avgifterna i ETF-handel är dock låga, så extrakostnaderna hålls inom rimliga gränser.
Ja, ETFer kostar något mer när du köper dem än vad du får för att sälja dem (tänk att byta semestervaluta på flygplatsen som en analogi). Denna skillnad kallas ”spread”, och den är vanligtvis runt 0,1 procent till 0,5 procent. (Vissa illikvida ETFer kan ha högre spreadar). Denna förskottskostnad betyder dock att det finns lägre interna transaktionskostnader jämfört med traditionella fonder, eftersom investerare betalar på sitt eget sätt för att köpa och sälja den börshandlade fonden. Däremot kan en traditionell fondförvaltare behöva sälja innehav för att samla in pengar för att betala tillbaka en investerare. Ju större likviditet en ETF har, desto lägre är köp- och säljspreaden.
Ja, ETFer från de stora emittenterna som spårar huvudmarknaderna är mycket likvida (lätthandlade). Vissa tillväxtmarknader eller sektorbaserade ETFer kan dock vara mindre likvida. Det skulle återspeglas i en större spread. Kontrollera innan du köper.
Liksom andra fonder tar ETFer ut en årlig löpande avgift, som dras av från ETFens avkastning (istället för att vara en explicit separat avgift som du betalar). Det kallas Total Expense Ratio (TER) och dras av från avkastningen av din ETF. Dessa årliga avgifter kan vara så låga som 0,04 upp till 0,95 procent. Dessutom kommer din onlinemäklare eller fondplattform att ta ut en avgift också. Hitta det bästa erbjudandet för dig. Tänk på att de faktiska kostnaderna för en ETF kan skilja sig från Total Expense Ratio.
Eftersom ETFer är aktier som handlas på börsen, köps och säljs de under normala marknadstider. I Sverige sträcker sig dessa timmar från 9.00 till 17.30. Vissa handelsplattformar erbjuder till och med ETF-handel från 08.00 till 22.00.
Du bör anpassa din handel till öppettiderna på hemmamarknaden för ETFens underliggande innehav. Det ger bättre likviditet och spread. Till exempel, handla ETFer som har amerikanska aktier på eftermiddagen och ETFer som har japanska aktier på morgonen.
Ja, förutsatt att din onlinemäklare stöder sådana order för aktiehandel.
De flesta ETFer handlas fritt. Vissa ETFer, till exempel de med hävstång, anses vara mer komplexa investeringar och därför endast lämpliga för mer sofistikerade investerare eller de som kan bekräfta att de har läst stödlitteraturen.
Nej, ETFer handlas kontinuerligt som andra aktier, så du kan hålla så länge du vill. Det finns ingen minsta innehavstid.
Mainstream ETF:er noterade på Stockholmsbörsen, tyska Xetra och London-marknaden kan ägas i ett investeringssparkonto. ISK-regler innebär att du inte kan överföra ETFer eller andra aktier du äger till en ISK, så du måste köpa dem inom en befintlig ISK. Innehav utanför ett investeringssparkonto kommer att behöva säljas och pengarna flyttas till en ISK där ETFerna sedan kan återköpas.
HSXU ETF investerar i hållbara företag från hela Europa utom UK
VGUE ETF är brittiska statsobligationer som hedgas i Euro
Minskat intresse för börshandlad platina i juli
JUKE ETF en aktivt förvaltad portfölj av brittiska företag
Sammanfattning av Freetrade
DXS1 ETF investerar i statsobligationer utan durationsrisk