Följ oss

Nyheter

Fallna änglar för obligationsportföljen

Publicerad

den

Fallna änglar för obligationsportföljen är en bra strategi, i alla fall med en god riskallokering eftersom fallen angels ger investerarna en högre avkastning, möjlighet till kursuppgång

Investerare som investerar i så kallade högavkastande obligationer, eller junk bonds som de också brukar benämnas, rekommenderar att titta på så kallade fallna änglar, vilka kan köpas i en börshandlad fond. Fallna änglar för obligationsportföljen är en bra strategi, i alla fall med en god riskallokering eftersom fallen angels ger investerarna en högre avkastning, möjlighet till kursuppgång och lägre defaultrisk jämfört med junk bonds. Det finns en börshandlad fond, VanEck Fallen Angel High Yield Bond ETF (NYSEArca: ANGL), som har som strategi att investera i denna typ av tillgångar, vilken vi tittar närmar på i denna text.

VanEck Fallen Angel High Yield Bond ETF (NYSEArca: ANGL) är en börshandlad fond som investerar i fallna änglar, det vill säga obligationer utgivna av företag som tidigare haft ett högt kreditbetyg, investment grade, men som av olika anledningar nu har kreditbetyget spekulativa-grade. Fallen ängel emittenter tenderar att vara större och mer etablerade än många emittenter av junk bond obligationer.

Rodilosso, som arbetar som förvaltare på VanEck, säger att obligationer utgivna av fallna änglar, det vill säga de obligationer som finns i ANGL, har potentiell till värdeökningar som andra räntebärande placeringar i allmänhet saknar. Detta beror på att det ofta sker stora utförsäljningar av en obligation när företagets kreditbetyg nedgraderas, men de har en potential till en framtida uppvärdering eftersom de handlas under sitt nominella värda. Framöver sektor teman kan bidra till att stödja potentiella pris uppskattning. Dessutom kan denna grupp av företag, som ofta håller en högre snittkvalitet än traditionella junk bonds bidra till att minska svängningarna på marknaden

Håll koll på kreditspreadarna

Investerare har hållit ett öga på högavkastande obligationer eftersom kreditspreadarna just nu ligger kvar över nivån 615 punkter som är det historiska genomsnittet. Samtidigt handlas mer än 50 procent av de amerikanska skräpobligationerna under par, det vill säga nominellt värde. Råvaruprisernas kollaps, särskilt i råoljeprisets fall, har tyngt skräpobligationsmarknaden, men skadan kan sannolikt begränsas till lägre kreditkvalitet.

Lägre volatilitet med fallna änglar

Å andra sidan kan investerare som fokuserade på fallna ängeln obligationer glädja sig åt en lägre volatilitet. I förhållande till den bredare marknaden högavkastande, har fallna änglar historiskt uppvisat en större koncentration av högre kvalitet eller BB-rankade spekulativa-grade obligationer. Nackdelen är emellertid att även risken för default är lägre när det gäller fallna änglar så avspeglar detta sig i direktavkastningen. De fallna änglarna har en lägre genomsnittlig avkastning och en högre duration än traditionella junk bonds.

Rodilosso pekar på att under de senaste året har ett stort antal nya företag inom oljesektorn och råvarusegmentet tillkommit som nya fallna änglar, men att vi under året sett hur de utplanande råvarupriserna har stärkt energisektorn och basindustrin.

40 procent efterfrågar kreditkvalitén

I en nyligen genomförd undersökning framgick det att 40,7 procent av placerarna prioriterar kreditkvaliteten och att 49,6 procent letar efter investeringsmöjligheter som kan utvecklas väl. ANGL har en övervikt av högkvalitativa obligationer inom segmentet spekulativa-grade skuld, inklusive låg investment grade BBB 6,5 procent inklusive BB (75,8 procent), B (9,5 procent), CCC (3,7 procent), CC (0,1 procent) samt icke betygssatta obligationer (2,9 procent). Denna börshandlade fond har varit bland de bästa under året och har gett sina ägare en avkastning om 12,8 procent sedan årets början.

Majoriteten av de tillfrågade placerarna anser att Federal Reserve eventuella räntehöjningar kommer att vara den största risken att kreditmarknaderna för resten av året. Rodilosso beskriver tre möjliga scenarier som ränteinvesterare bör ha i åtanke.

Om Federal Reserve agerar på en arbetsmarknad och stigande kärninflation kan kreditspreadar skärpas. Om den amerikanska tillväxten avtar, kan företagskrediterna komma att svika. Slutligen, om Federal Reserve agerar med en långsam och stadig hand, kan high yield fortsätta att leverera.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

36B6 ETF ger exponering mot amerikanska aktier med höga ESG-poäng

Publicerad

den

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) har tillgångar på 323 miljoner GBP under förvaltning. 36B6 ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B6?

  1. Få tillgång till amerikanska marknader genom företag med enastående miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) och minimala kontroverser.
  2. Sålar bort exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella vapen, kärnvapen, tobak, civila skjutvapen, konventionella vapen, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, kärnkraft och genetiskt modifierade organismer.
  3. Har förbättrat miljömässiga meriter med ytterligare skärmar på företag som är involverade i industrierna termiskt kol, oljesand, olja och gas, kraftproduktion och termiska kol/oljesandreserver.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av amerikanska ESG-kontrollerade företag (miljö, social och styrning).

Den 27 november 2019 ändrades riktmärket från MSCI USA SRI Index till MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels-index spårar amerikanska aktier som endast överväger företag med mycket höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen ur ett ESG-perspektiv och undvika företag inkompatibel med värden screenar eller utsätts för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reserver ägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Handla 36B6 ETF

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR36B6
gettexEUR36B6
Euronext AmsterdamUSDSRIL

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology4.75US5949181045USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary4.47US88160R1014USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary4.28US4370761029USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology4.20US67066G1040USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples3.86US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples3.45US7134481081USD
DISWALT DISNEYCommunication2.60US2546871060USD
ADBEADOBE INCInformation Technology2.60US00724F1012USD
TXNTEXAS INSTRUMENT INCInformation Technology2.11US8825081040USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.05US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tech Megatrends ETF & Industry 4.0 Innovations

Publicerad

den

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. ITEK följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. T3KE följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

Anthony går igenom de noggrant utvalda megatrenderna och deras underteman, och lyfter fram den explosiva potentialen hos AI inom teknik och dess inverkan på olika sektorer. Han betonar också tillväxtpotentialen för teman som genomik, att bli mer mainstream efter covid och onlinespel, en industri som nu har överträffat Hollywood i storlek och som i framtiden potentiellt skulle kunna konvergera med cloud computing och sociala medier, som nyligen affärer som Microsofts förvärv av Activision skulle kunna tyda på. Innan han grundade GinsGlobal 2000, arbetade Anthony som direktör på Barclays. Han kommer ursprungligen från Sydafrika och har en Bachelor of Business Science och CPA-certifikat från University of Cape Town.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära