Efter Schweizerfrancen, är det dags för den australiensiska dollarn? Ingen som handlar med valutor, eller värdepapper för den delen heller, kan ha missat utvecklingen av den Schweiziska francen denna vecka. Vi kommer därför inte att titta närmare på denna, men kommer istället att uppmärksamma en helt annan valuta, den australiensiska dollarn som har valutakoden AUD, istället.
Ingen tror på allvar att vi kommer att få se en lika stor rörelse i någon av de större valutorna/valutaparen som vi fick se när den Schweiziska francen stärktes med 17 procent. Detta har emellertid inte hindrat valutahandlarna från att se sig om efter liknande möjligheter. Av flera orsaker har de valt att fokusera på australiensiska dollarn.
Under fredagen förekom det en minst sagt onormalt hög aktivitet på den börshandlade fond som heter CurrencyShares Australian Dollar Trust (NYSEArca: FXA) och replikerar utvecklingen av den australiensiska dollarn i förhållande till den amerikanska dollarn. Under fredagen noterades en större affär i optioner på denna ETF, inte mindre än 7 000 optionskontrakt växlade händer, under en period när det endast fanns en öppen balans på betydligt färre än 1 000 kontrakt. Senare ökade antalet till 10 000 optionskontrakt. Att denna optionsaktivitet är minst sagt ovanlig är sant, men den är förståelig i skenet av vad som hände med Schweizerfrancen då valutahandlarna har tittat på vilka effekter Schweizerfrancen utveckling kan komma att ha på både den amerikanska och australiensiska dollarn samt guldpriset. Schweizerfrancen och guldkursen anses ha en mycket nära relation, vilket har lett till att många handlare på de finansiella marknaderna köper både terminskontrakt på guld och sådana börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av guldpriset, till exempel SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD)och ETF Securities GOLD.
GLD, världens största guld ETF, steg i torsdags över sitt 200-dagars glidande medelvärde för första gången sedan september, något som underblåser spekulationer om att rallyt i Schweizerfrancen i kan komma att utlösa en omvänd råvarutrend som skulle tvinga de blankare som vi ser över hela råvarukomplexet at tvingas täcka sina korta positioner. På grund av Australiens ställning som en betydande guldproducerande nation, är FXA en förutsägbar vinnare av högre guldpriser och det ser ut som vissa aktörer var på rätt sida av Aussie nyligen upp, men de långa räntorna ser ut att avta.
Ändå har positionerna dämpats betydligt sedan förra veckan då förhållandet mellan långa och korta positioner gick från 3:1 till 1:8 enligt en rapport från DailyFX. De placerare som är av den åsikten att den australiensiska dollarn är på väg in i ett rally i förhållande till den amerikanska dollarn och andra större valutor bör titta på ProShares Ultra Australian Dollar (NYSEArca: GDAY), en börshandlad fond med hävstång som ger sina innehavare den dubblar utvecklingen av utvecklingen mellan AUD och USD på daglig basis. Observera att risken är högre med denna typ av börshandlad fond, och det är av den anledningen som den som har rätt får en högre avkastning.
GLDs femåriga korrelation med FXA är 0,392, något högre än GLDs femåriga korrelation till FXF, enligt uppgifter från State Street.
Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITSETF 1C är den enda ETF som följer MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.
ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.
Indexbeskrivning
MSCI World Minimum Volatility Index (TRN) syftar till att spegla resultatet på följande marknad:
Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader
Optimerad för att uppnå portföljen med den lägsta totala risken, med hjälp av en uppskattad säkerhetskovariansmatris för att producera ett index som har den lägsta absoluta volatiliteten för en given uppsättning begränsningar
Granskas på halvårsbasis
Handla XWEB ETF
Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITSETF 1C (XWEB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.
Vi utforskar också hans intåg på den kinesiska marknaden och de viktigaste aspekterna av den erfarenheten, och betonar konsumentsektorns avgörande roll på tillväxtmarknader och tjusningen hos konsumentorienterade internetföretag.
Vi flyttar fokus till Indiens digitala landskap under utveckling, och utforskar hur nyckelspelare som Reliance Industries, med sitt Jio-initiativ, bidrar till rikstäckande 4G- och 5G-anslutning och hur andra företag, inklusive Zomato och Info Edge, revolutionerar Indiens digitala landskap. Vi avslutar med att Kevin berättar varför han tror att Indiens ekonomiska tillväxt kan överträffa nuvarande förutsägelser. Njut av!
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
iShares MSCI ACWI SRI UCITS ETF USD (Dist) (CBUQ ETF), med ISIN-nummer IE00013A2XD6, försöker spåra MSCI ACWI SRI Select Reduced Fossil Fuel-index. MSCI ACWI SRI Select Reduced Fossil Fuel-index spårar aktier från utvecklade och tillväxtmarknader, utvalda enligt ESG-kriterier och undviker företag som är inkompatibla med värderingar eller exponeras för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reservägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.
Denna börshandlade fonds TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. iShares MSCI ACWI SRIUCITSETF USD (Dist) är den billigaste och största ETF som följer MSCI ACWI SRI Select Reduced Fossil Fuel-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI ACWI SRIUCITSETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 15 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför CBUQ?
Exponering för en underuppsättning av aktierelaterade värdepapper inom MSCI ACWI Index (Moderindex) med högre miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina sektorskollegor inom Moderindex, baserat på en rad uteslutnings- och betygsbaserade kriterier.
Utesluter exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella/konventionella vapen, kärnvapen/kraft, civila skjutvapen, tobak, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, genetiskt modifierade organismer.
Tillämpar ytterligare miljöskydd på företag som är involverade i termiskt kol, oljesand, okonventionell/konventionell olje- och gasutvinning och olje- och gasbaserad kraftproduktion.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI ACWI SRI Select Reduced Fossil Fuel Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.