Följ oss

Nyheter

Efter Schweizerfrancen, är det dags för den australiensiska dollarn?

Publicerad

den

Efter Schweizerfrancen, är det dags för den australiensiska dollarn?

Efter Schweizerfrancen, är det dags för den australiensiska dollarn? Ingen som handlar med valutor, eller värdepapper för den delen heller, kan ha missat utvecklingen av den Schweiziska francen denna vecka. Vi kommer därför inte att titta närmare på denna, men kommer istället att uppmärksamma en helt annan valuta, den australiensiska dollarn som har valutakoden AUD, istället.

Ingen tror på allvar att vi kommer att få se en lika stor rörelse i någon av de större valutorna/valutaparen som vi fick se när den Schweiziska francen stärktes med 17 procent. Detta har emellertid inte hindrat valutahandlarna från att se sig om efter liknande möjligheter. Av flera orsaker har de valt att fokusera på australiensiska dollarn.

Under fredagen förekom det en minst sagt onormalt hög aktivitet på den börshandlade fond som heter CurrencyShares Australian Dollar Trust (NYSEArca: FXA) och replikerar utvecklingen av den australiensiska dollarn i förhållande till den amerikanska dollarn. Under fredagen noterades en större affär i optioner på denna ETF, inte mindre än 7 000 optionskontrakt växlade händer, under en period när det endast fanns en öppen balans på betydligt färre än 1 000 kontrakt. Senare ökade antalet till 10 000 optionskontrakt. Att denna optionsaktivitet är minst sagt ovanlig är sant, men den är förståelig i skenet av vad som hände med Schweizerfrancen då valutahandlarna har tittat på vilka effekter Schweizerfrancen utveckling kan komma att ha på både den amerikanska och australiensiska dollarn samt guldpriset. Schweizerfrancen och guldkursen anses ha en mycket nära relation, vilket har lett till att många handlare på de finansiella marknaderna köper både terminskontrakt på guld och sådana börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av guldpriset, till exempel SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD) och ETF Securities GOLD.

GLD, världens största guld ETF, steg i torsdags över sitt 200-dagars glidande medelvärde för första gången sedan september, något som underblåser spekulationer om att rallyt i Schweizerfrancen i kan komma att utlösa en omvänd råvarutrend som skulle tvinga de blankare som vi ser över hela råvarukomplexet at tvingas täcka sina korta positioner. På grund av Australiens ställning som en betydande guldproducerande nation, är FXA en förutsägbar vinnare av högre guldpriser och det ser ut som vissa aktörer var på rätt sida av Aussie nyligen upp, men de långa räntorna ser ut att avta.

Ändå har positionerna dämpats betydligt sedan förra veckan då förhållandet mellan långa och korta positioner gick från 3:1 till 1:8 enligt en rapport från DailyFX. De placerare som är av den åsikten att den australiensiska dollarn är på väg in i ett rally i förhållande till den amerikanska dollarn och andra större valutor bör titta på ProShares Ultra Australian Dollar (NYSEArca: GDAY), en börshandlad fond med hävstång som ger sina innehavare den dubblar utvecklingen av utvecklingen mellan AUD och USD på daglig basis. Observera att risken är högre med denna typ av börshandlad fond, och det är av den anledningen som den som har rätt får en högre avkastning.

GLDs femåriga korrelation med FXA är 0,392, något högre än GLDs femåriga korrelation till FXF, enligt uppgifter från State Street.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära