Följ oss

Nyheter

Efter Schweizerfrancen, är det dags för den australiensiska dollarn?

Publicerad

den

Efter Schweizerfrancen, är det dags för den australiensiska dollarn?

Efter Schweizerfrancen, är det dags för den australiensiska dollarn? Ingen som handlar med valutor, eller värdepapper för den delen heller, kan ha missat utvecklingen av den Schweiziska francen denna vecka. Vi kommer därför inte att titta närmare på denna, men kommer istället att uppmärksamma en helt annan valuta, den australiensiska dollarn som har valutakoden AUD, istället.

Ingen tror på allvar att vi kommer att få se en lika stor rörelse i någon av de större valutorna/valutaparen som vi fick se när den Schweiziska francen stärktes med 17 procent. Detta har emellertid inte hindrat valutahandlarna från att se sig om efter liknande möjligheter. Av flera orsaker har de valt att fokusera på australiensiska dollarn.

Under fredagen förekom det en minst sagt onormalt hög aktivitet på den börshandlade fond som heter CurrencyShares Australian Dollar Trust (NYSEArca: FXA) och replikerar utvecklingen av den australiensiska dollarn i förhållande till den amerikanska dollarn. Under fredagen noterades en större affär i optioner på denna ETF, inte mindre än 7 000 optionskontrakt växlade händer, under en period när det endast fanns en öppen balans på betydligt färre än 1 000 kontrakt. Senare ökade antalet till 10 000 optionskontrakt. Att denna optionsaktivitet är minst sagt ovanlig är sant, men den är förståelig i skenet av vad som hände med Schweizerfrancen då valutahandlarna har tittat på vilka effekter Schweizerfrancen utveckling kan komma att ha på både den amerikanska och australiensiska dollarn samt guldpriset. Schweizerfrancen och guldkursen anses ha en mycket nära relation, vilket har lett till att många handlare på de finansiella marknaderna köper både terminskontrakt på guld och sådana börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av guldpriset, till exempel SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD) och ETF Securities GOLD.

GLD, världens största guld ETF, steg i torsdags över sitt 200-dagars glidande medelvärde för första gången sedan september, något som underblåser spekulationer om att rallyt i Schweizerfrancen i kan komma att utlösa en omvänd råvarutrend som skulle tvinga de blankare som vi ser över hela råvarukomplexet at tvingas täcka sina korta positioner. På grund av Australiens ställning som en betydande guldproducerande nation, är FXA en förutsägbar vinnare av högre guldpriser och det ser ut som vissa aktörer var på rätt sida av Aussie nyligen upp, men de långa räntorna ser ut att avta.

Ändå har positionerna dämpats betydligt sedan förra veckan då förhållandet mellan långa och korta positioner gick från 3:1 till 1:8 enligt en rapport från DailyFX. De placerare som är av den åsikten att den australiensiska dollarn är på väg in i ett rally i förhållande till den amerikanska dollarn och andra större valutor bör titta på ProShares Ultra Australian Dollar (NYSEArca: GDAY), en börshandlad fond med hävstång som ger sina innehavare den dubblar utvecklingen av utvecklingen mellan AUD och USD på daglig basis. Observera att risken är högre med denna typ av börshandlad fond, och det är av den anledningen som den som har rätt får en högre avkastning.

GLDs femåriga korrelation med FXA är 0,392, något högre än GLDs femåriga korrelation till FXF, enligt uppgifter från State Street.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.