Följ oss

Nyheter

Filippinerna, stjärnan bland emerging markets

Publicerad

den

Filippinerna, stjärnan bland emerging markets

Filippinerna, stjärnan bland emerging markets Emerging markets, eller tillväxtmarknader som de ofta kallas för i Sverige, har inte utvecklats väl de senaste åren. Under 2013 och 2014 backade dessa marknader, i alla fall sett som grupp. Det finns emellertid undantag som bekräftar regeln, och det finns också börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa marknader.

Det finns en rad olika sätt att få exponering mot den filippinska aktiemarknaden, till exempel iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) och Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO). Vidare erbjuder iShares en landspecifik börshandlad fondiShares MSCI Philippines ETF (NYSEArca: EPHE). Under 2014 steg EPHE med mer än 22 procent, medan de bredare ETFerna med fokus på emering market avslutade året med förlust för sina investerare. EPHE befinner sig mindre än tio (10) procent under sin all-time-high notering från januari 2013.

Liksom Indien, får Filippinerna ett betydande ekonomisk uppsving från lägre oljepriser eftersom Filippinerna är beroende av oljeimport för att utveckla en av Sydostasiens snabbast växande ekonomier. Under de senaste sex månaderna har U.S. Oil Fund (NYSEArca USO) störtat med 51 procent, men WisdomTree India Earnings Fund (NYSEArca: EPI) och EPHE har handlas högre under den perioden. Investerare betalar nu premium för att vara inne i filippinska aktier.

P/e-tal på 18,4

Aktierna på den filippinska börsen värderas nu till 18,4 gånger den prognostiserade årsvinsten, den högsta nivån sedan i november 2014. Det är ett högt p/e-tal och det gör att den filippinska börsen värderas bland de högsta i Asien.

MSCI Emerging Markets Index handlas till cirka 11 gånger vinsten, men det hindrade inte EPHE från att se inflöden om 44 MUSD under 2014, nästan 12 procent av kapitalet i denna ETF. I dag är många förvaltare underviktade mot den filippinska börsen, men det finns anledning att tro att fler och fler av dem kommer att se närmare på vad börsen i Manila kan erbjuda eftersom både taiwanesiska och sydkoreanska handlas högt, bland annat beroende på stabila politiska regimer, pålitliga policyskapande klimat och friska ekonomiska prognoser. Samma sak gäller även för Filippinerna.

Morgan Stanley anser att Filippinerna är bäst positionerat för 2015, baserat på Manilabörsens likviditet, en stark prognos för landets bruttonationalprodukttillväxt och låga nivåer av kreditpenetration.

En starkare dollar hjälper de filippinska aktierna, utöver lägre oljepriser. Utländska remitteringarna är nu värda mer när de omvandlas till pesos, något som hjälper till att stärka den lokala ekonomin. EPHE avsätter nästan 12 procent av sin vikt mot konsumentsektorn. Många filippiner arbetar i dag utomlands och skickar hem pengar för att försörja sina familjer, men också för att bygga hus och samla sitt kapital i hemlandet när de kommer tillbaka efter att ha arbetat utomlands. Dollarns styrka är således en viktig faktor för utvecklingen av både landets ekonomi och hur de filippinska aktierna går i framtiden. Dessutom har Filippinerna emitterat dollardenominerade obligationer, något som landet var först med av alla emerging markets vi följer. Filippinerna har råd att göra det eftersom de externa upplåningskostnaderna är låga i förhållande till andra utvecklingsekonomier och landet har en investment grade rating från alla de tre stora kreditvärderingsinstituten.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.