Följ oss

Nyheter

Kopparprisets fall krossade detta lands ekonomi

Publicerad

den

Kopparprisets fall krossade detta lands ekonomi Priset på koppar för leverans i mars föll under förra veckan till under 2,5 USD per pound, något som fick det att falla

Kopparprisets fall krossade detta lands ekonomi Priset på koppar för leverans i mars föll under förra veckan till under 2,5 USD per pound, något som fick det att falla till den lägsta nivån på fem och ett halvt år efter det att Världsbanken publicerade sin globala BNP-prognos vilken medförde en sänkt tillväxt, från 3,4 procent till 3,0 procent.

En börshandlad produkt, en så kallad ETP, som har märkt av detta är iPath Dow Jones-UBS Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JCC) som handlats ned kraftigt och har fallit med cirka 18 procent under det senaste kvartalet. Utvecklingen hjälps inte av att de korta positionerna, blankningarna, i koppar befinner sig på den högsta nivån på flera år då råvaruhandlarna har en pessimistisk syn på tillväxten i Kina, något som bör bidra till en minskad efterfrågan på industrimetaller.

Detta är dåliga nyheter för iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH), en börshandlad fond som har fokus på ett enda land nämligen världens största kopparproducent Chile. Landet anses av många bedömare vara det mest avancerade och öppna av de sydamerikanska ekonomierna, och har dessutom Latinamerikas högsta kreditbetyg (AA-), men detta skall ställas mot att landet är beroende av kopparexporten. Kopparn står för cirka 40 procent av Chiles exportintäkter, och mineraler som grupp svarar för en majoritet av de chilenska intäkterna.

Vid första anblicken är korrelationen mellan ECH och kopparpriset inte uppenbar, denna ETF har endast allokerat 11,80 procent av sitt kapital till råvarusektorn, 6,1 procent mindre än vad som placerats i finanssektorn, och de nästan 29 procent som finns i utilities. Under de senaste fem åren är emellertid korrelationen mellan ECH och JCC så pass hög som 0,6. Det är därför ett styrketecken att ECH endast backat med cirka åtta procent, mindre än hälften av vad JCC har backat.

Utvecklingen för Chiles ekonomi och ECH är starkt knutna till vad som händer i Kina, världens mest kopparkonsumerande nation som importerar 70 procent av landets kopparbehov. Tyvärr föll vinsterna i den kinesiska industrin i november till sin lägsta nivå på två år. Trots kopparprisets fall är emellertid många analytiker positivt inställda till den chilenska ekonomin, i slutet av 2014 genomförde nyhetsbyrån Reuters en undersökning som visade att analytikerkåren spådde att IPSA, den chilenska aktiemarknadens riktmärke skulle stiga med tio (10) procent under 2015. Under januari har indexet backat med cirka två (2) procent.

Det finns emellertid också positiva faktorer att titta på när det gäller de chilenska aktierna och ECH i synnerhet. Chile är att betrakta som en vinnare på ett lågt oljepris då landet i dag är en stor nettoimportör av olja för att upprätthålla sin industri.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IBC9 ETF investerar i företagsobligationer från hela världen

Publicerad

den

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,50 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 811 miljoner euro under förvaltning. IBC9 ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IBC9?

Diversifierad exponering mot obligationer med kreditbetyg under investeringsgrad (känd som högavkastande obligationer)

Direktinvesteringar i företagsobligationer inom alla sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Utvecklad marknadsexponering med hög avkastning

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av högavkastande företagsobligationer från emittenter på utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

iBoxx® Global Developed Markets Liquid High Yield Capped-index följer den globala utvecklade högavkastande företagsmarknaden.

Handla IBC9 ETF

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
gettexEURIBC9
Stuttgart Stock ExchangeEURIBC9
Borsa ItalianaEURHYLD
London Stock ExchangeUSDHYLD
London Stock ExchangeGBPIGHY
SIX Swiss ExchangeCHFHYLD
XETRAEURIBC9

Största innehav

EmittentVikt (%)
FORD MOTOR CREDIT COMPANY LLC2.45
CENTENE CORPORATION2.16
OCCIDENTAL PETROLEUM CORPORATION1.60
SPRINT LLC1.50
HCA INC1.50
TEVA PHARMACEUTICAL FINANCE NETHERLANDS III BV1.43
TELECOM ITALIA SPA1.36
VODAFONE GROUP PLC1.23
T-MOBILE USA INC1.20
ONEMAIN FINANCE CORP1.19

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

FAMMWF ETF investerar i finansiella företag från hela världen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Den totala kostnadskvoten är 0,38 % per år. Fonden replikerar syntetiskt det underliggande indexets utveckling med en swap. ETF har varit aktiv i mindre än 1 år och är skattemässigt hemvist i Irland.

Strategi

MSCI World Financials ESG Leaders-index spårar finanssektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Information

Fondens investeringsmål är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt. Fonden strävar efter att uppnå sitt investeringsmål genom att spåra resultatet för MSCI World Financials ESG Leaders Index (”Referensindex”, som beskrivs nedan under underrubriken ”Beskrivning av referensindex”) samtidigt som den minimerar så långt det är möjligt tracking error mellan fondens och referensindexets resultat.

Handla FAMMWF ETF

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Borsa Italiana.

Borsa Italiana är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURFAMMWF

Fortsätt läsa

Nyheter

HIUA ETF erbjuder en islamisk investeringssyn på amerikanska företag höga ESG poäng

Publicerad

den

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) investerar i aktier med fokus på Islamic Investing, Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) investerar i aktier med fokus på Islamic Investing, Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF är en mycket liten ETF med 4 miljoner GBP-tillgångar under förvaltning. ETF:n är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

MSCI USA Islamic ESG Universal Screened-index spårar de ledande aktierna på den amerikanska marknaden, som följer Shariahs investeringsprinciper. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Handla HIUA ETF

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHIUS
London Stock ExchangeUSDHIUA

Fortsätt läsa

Populära