Följ oss

Nyheter

Filippinerna, Asiens bortglömda ekonomi

Publicerad

den

Filippinerna, Asiens bortglömda ekonomi. Filippinerna är ett land som är bortglömt, många europeer känner bara till landet till det i form av den naturkatastrof som

Filippinerna, Asiens bortglömda ekonomi. Filippinerna är ett land som är bortglömt, många europeer känner bara till landet till det i form av den naturkatastrof som drabbade Filippinerna i november 2013 eller genom de fantastiska dykvatten som finns i denna önation. Vi anser emellertid att Filippinerna, Asiens bortglömda ekonomi är värd att titta närmare på trots den minst sagt fantastiska utveckling som landets ekonomi har haft under 2014. Den inhemska ekonomin blomstrar för närvarande, och exporten har satt fart på allvar.

IShares MSCI Philippines ETF (NYSEArca: EPHE) har stigit med cirka 24 procent under 2014, och den bredare iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) har gett sina innehavare en uppgång på nästan tio procent under året. EPHE investerar enbart i Filippinerna medan EEM är en börshandlad fond som inte fokuserar på ett enskilt land eller en region utan placerar i de ekonomier som kategoriseras som Emerging Markets.

Den filippinska ekonomin ökade under Q2 2014 med 6,4 procent jämfört med samma period 2013. Förbättringen beror bland annat på faktorer som landet kan anses ha tyfonen Haiyan att tacka för. Betydligt mer kapital har gått till utbyggnaden av infrastrukturen, men vi ser också hur de många filippiner som arbetar utomlands skickar hem allt större del av sin lön till sina familjer. Det kapital som skickas hem används inte bara för inhemsk konsumtion utan också för att bygga bättre bostäder. Den inhemska konsumtionen står i dag för cirka två tredjedelar av Filippinernas ekonomi så det kapital som spenderas gör att ekonomin både stärks och drivs vidare. EPHE har allokerat 7,1 procent av sitt kapital till dagligvarusektorn och 5,2 procent till sällanköpsvaror.

Exporten stärker Filippinernas ekonomi

Dessutom har exporttillväxten också stärkt landets ekonomi. Filippinerna har utvecklat en konkurrenskraftig tillverkningsindustri och kommer att fortsätta verka som low-end tillverkare när Kina förlorar konkurrenskraft då lönerna stiger. Tillverkningsindustrin rapporterade en ökning om 10,8 % för andra kvartalet 2014 jämfört med samma period året innan.

Enligt Credit Suisse beräknas ekonomin växa i god takt under de närmaste kvartalen på de förbättrade utsikterna för tillverkningsindustrin och exportindustrin. Detta gör att analytikerkåren bedömer att den filippinska ekonomin kommer att växa med 6 till 7 procent i år.

Nackdelen med den starka utvecklingen i Filippinerna är att det har lett till inflation. I dag ligger inflationen på den högsta nivån under tre år vilket gör att många är oroliga för att landets centralbank skall höja styrräntan vid det centralbanksmöte som hålls den 11 september för att förhindra en överhettning i landets ekonomi.

Risken finns att högre priser kan bromsa konsumtionstakten under de kommande månaderna. I jämförelse har andra asiatiska centralbanker historiskt sett lättat sin penningpolitik för att stimulera de inhemska ekonomierna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära