Följ oss

Nyheter

Vad kommer tyfonen att spela för roll för Filippinernas ekonomi?

Publicerad

den

Vad kommer tyfonen att spela för roll för Filippinernas ekonomi?

Vad kommer tyfonen att spela för roll för Filippinernas ekonomi? För närvarande pågår återuppbyggnadsarbetet i efterdyningarna av den förödande tyfonen Haiyan som uppskattningsvis kostade 10 000 människoliv. Fortfarande saknas cirka 2 000 människor och den totala kostnaden för den filippinska ekonomin bedöms hamna på 14 miljarder USD. Tyfonens påverkan på landets aktiemarknad, som varit en björnmarknad de senaste fem månaderna, har emellertid varit försumbar. Frågan som många ställer sig är vad kommer tyfonen att spela för roll för Filippinernas ekonomi?

iShares MSCI Philippines (EPHE) föll med 3 procent i förra veckan och fortsatte den lägre trenden för den tredje veckan i rad. Som vanligt i efterdyningarna av alla naturkatastrofer, investerare måste se om internationellt bistånd och statliga återuppbyggnadsinsatser kommer att driva företagens vinster och försäljning i en tillräcklig omfattning för att återuppliva aktiemarknaden.

För vad det är värt, Ned Davis Research har gjort studier av Dow Jones Industrial Average som visar att indexet tenderat att uppvisa en större avkastning än genomsnitt efter såväl ett, tre, sex och tolv månader efter en orkan.

Negativt marknadssentiment

En naturkatastrof kan skapa ett negativa marknadssentiment på kort sikt, till exempel Japans marknad efter jordbävningen 2011 och tsunamin. Däremot kan återuppbyggnadsinsatserna vara bra för landets företag då behövs mycket resurser för att bygga nya bostäder och infrastruktur igen.

Det finns anledning att tro att vi kommer att få se hur den filippinska ekonomin och därmed också EPHE kommer att utvecklas väl då landet har en potential att komma tillbaka stark, bland annat för Filippinernas ekonomiska tillväxtpotential och regeringens engagemang för att reformer.

Filippinerna har ett handelsöverskott, mätt som bytesbalans, som uppgår till 2,5 procent av bruttonationalprodukten. Det är ett hälsotecken att mer pengar flödar in i landet än av det. Utöver detta finns det ett stort antal filippiner som bor utomlands och skickar pengar till sina hemmavarande familjer vilket varje år bidrar med mer än 11 miljarder USD till landets BNP.

Dessa remitteringar förväntas fördubblas till mer än 25 miljarder USD fram till och med 2016. Filippinerna är dessutom en vinnare när en större del outsourcingen går till detta land istället för Indien. Orsaken är en stor utbildad arbetskraft med goda kunskaper i engelska.

Under 2012 var iShares MSCI Philippines den börshandlade fond som utvecklades bäst av samtliga, med en utveckling om 48 procent. I år har iShares MSCI Philippines backat med cirka tre procent. EPHE har därmed utvecklats starkare än sitt benchmarkindex, iShares MSCI Emerging Markets Index (EEM), som har backat med 7,6 procent under året, men har haft en betydligt sämre utveckling än iShares MSCI EAFE Index (EFA), som replikerar utländska marknader och har gett sina innehavare en avkastning på nästan 15 procent under 2013.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Filippinerna, Asiens bortglömda ekonomi - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.