Följ oss

Nyheter

Vad kommer tyfonen att spela för roll för Filippinernas ekonomi?

Publicerad

den

Vad kommer tyfonen att spela för roll för Filippinernas ekonomi?

Vad kommer tyfonen att spela för roll för Filippinernas ekonomi? För närvarande pågår återuppbyggnadsarbetet i efterdyningarna av den förödande tyfonen Haiyan som uppskattningsvis kostade 10 000 människoliv. Fortfarande saknas cirka 2 000 människor och den totala kostnaden för den filippinska ekonomin bedöms hamna på 14 miljarder USD. Tyfonens påverkan på landets aktiemarknad, som varit en björnmarknad de senaste fem månaderna, har emellertid varit försumbar. Frågan som många ställer sig är vad kommer tyfonen att spela för roll för Filippinernas ekonomi?

iShares MSCI Philippines (EPHE) föll med 3 procent i förra veckan och fortsatte den lägre trenden för den tredje veckan i rad. Som vanligt i efterdyningarna av alla naturkatastrofer, investerare måste se om internationellt bistånd och statliga återuppbyggnadsinsatser kommer att driva företagens vinster och försäljning i en tillräcklig omfattning för att återuppliva aktiemarknaden.

För vad det är värt, Ned Davis Research har gjort studier av Dow Jones Industrial Average som visar att indexet tenderat att uppvisa en större avkastning än genomsnitt efter såväl ett, tre, sex och tolv månader efter en orkan.

Negativt marknadssentiment

En naturkatastrof kan skapa ett negativa marknadssentiment på kort sikt, till exempel Japans marknad efter jordbävningen 2011 och tsunamin. Däremot kan återuppbyggnadsinsatserna vara bra för landets företag då behövs mycket resurser för att bygga nya bostäder och infrastruktur igen.

Det finns anledning att tro att vi kommer att få se hur den filippinska ekonomin och därmed också EPHE kommer att utvecklas väl då landet har en potential att komma tillbaka stark, bland annat för Filippinernas ekonomiska tillväxtpotential och regeringens engagemang för att reformer.

Filippinerna har ett handelsöverskott, mätt som bytesbalans, som uppgår till 2,5 procent av bruttonationalprodukten. Det är ett hälsotecken att mer pengar flödar in i landet än av det. Utöver detta finns det ett stort antal filippiner som bor utomlands och skickar pengar till sina hemmavarande familjer vilket varje år bidrar med mer än 11 miljarder USD till landets BNP.

Dessa remitteringar förväntas fördubblas till mer än 25 miljarder USD fram till och med 2016. Filippinerna är dessutom en vinnare när en större del outsourcingen går till detta land istället för Indien. Orsaken är en stor utbildad arbetskraft med goda kunskaper i engelska.

Under 2012 var iShares MSCI Philippines den börshandlade fond som utvecklades bäst av samtliga, med en utveckling om 48 procent. I år har iShares MSCI Philippines backat med cirka tre procent. EPHE har därmed utvecklats starkare än sitt benchmarkindex, iShares MSCI Emerging Markets Index (EEM), som har backat med 7,6 procent under året, men har haft en betydligt sämre utveckling än iShares MSCI EAFE Index (EFA), som replikerar utländska marknader och har gett sina innehavare en avkastning på nästan 15 procent under 2013.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Filippinerna, Asiens bortglömda ekonomi - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar är en ekonomisk indikator, och just nu faller det

Publicerad

den

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen "Dr. Koppar" eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent - det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen ”Dr. Koppar” eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent – det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Historien med koppar, enkelt uttryckt, är för mycket utbud och inte tillräckligt med efterfrågan. Kina, som använder halva världens utbud, är en stor del av den historien, eller har i alla fall varit för nu har Kina slutat bygga infrastruktur och dra ledningar.

Stigande räntor bidrar till en svagare efterfrågan runt om i världen. Handlare ser detta återspeglas i växande lager av koppar. Nu har det varit ett inflöde av koppar i 23 dagar i rad. Så lagren håller på att byggas upp.

Samtidigt, medan Kina bromsar in, kan Indien vara på väg uppåt. Infrastruktur kommer att bli ett investeringsområde för den indiska regeringen. Kanske skulle de vara katalysatorn för global ekonomisk förbättring. Det betyder att den långsiktiga prognosen för Dr. Copper kan se uppåt.

Fortsätt läsa

Populära