För ett par år sedan chockades de finansiella marknaderna i USA när myndigheterna med mycket kort varsel meddelade att det på grund av MIFID II regelverket inte längre skulle vara möjligt för europeiska investerare att handla amerikanska ETFer. I USA och Kanada är utbudet av så kallade börshandlade fonder betydligt större än i Europa. Det nya regelverket började gälla från den 3 januari 2018 och MIFID försvårar handeln för amerikanska ETFer, i alla fall på kort sikt.
Regelverken kräver bland annat att företag som Avanza måste redovisa alla kostnader som är inbyggda i produkten. Den informationen har de amerikanska ETF-aktörerna inte alltid valt att delge företag som Avanza . För att komplicera det hela så har till exempel Avanza valt att se de amerikanska ETFerna som något som inte är inriktat mot retail-marknaden. Det betyder att de enligt Avanza regler inte är till för så kallade icke-professionella kunder.
Det få personer vet är att CFDer är alternativet till amerikanska ETFer för europeiska investerare som vill köpa nordamerikanska börshandlade fonder. Det betyder att det går att köpa börshandlade fonder som SP500 (SPY), Rusell 2000 (IWM) och många andra.
Varför kom det ett förbud att handla amerikanska ETFer?
Anledningen till att det infördes ett förbud är att de flesta amerikanska ETFerna inte uppfyller kraven för den nya europeiska förordningen MIFID II. Denna förordning kräver att alla börshandlade fonder har en så kallad KID, ett informationsdokument. Detta dokument (”KID”) förklarar på några sidor vad varje enskild börshandlad fond består av, risken och dess kostnader och några andra detaljer.
Med nya regler så behöver varje emittent av en börshandlad fond även tillhandahålla ett sk. KID (Key Information Document) i samband med att deras kunder fattar sina investeringsbeslut i nämnda instrument. De amerikanska ETF-aktörerna har kommunicerat att de tyvärr inte kommer att producera dessa dokument vilket i förlängningen skapar stora svårigheter för företag som DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza att leva upp till de nya regelverken. De regelverk som är aktuella är bland annat MiFID2 och PRIIP.
Det intressanta är att KID-informationen idag lätt kan placeras i flera sidor av aktiemarknadsanalys. Denna förordning hindrar inte den europeiska investeraren från att investera i terminer, binära optioner eller kryptovalutor, produkter som omfattar mycket högre risk än en börshandlad fond. De europeiska tillsynsmyndigheterna anser att de måste skydda oss från vår egen dumhet. Nu är det egentligen inte omtanke för investerarna som byråkraterna i Bryssel har tänkt på.
Verkligheten är att byråkraterna försöker uppmuntra och gynna den europeiska marknaden för börshandlade fonder, som nu upplever en boom. Problemet är att europeiska ETFer tenderar att vara mindre likvida, mindre varierade och kommer med högre provisioner. Det vill säga produkterna gynnar ETF-emittenterna och tvingar individer att använda en mindre konkurrensutsatt marknad.
Vilka alternativ finns det till amerikanska ETFer?
Det enklaste sättet att handla med dessa amerikanska fonder skulle vara att öppna ett konto hos en nordamerikansk mäklare. Detta skulle vara den perfekta lösningen: öppna ett konto hos en mäklare i USA, och arbeta med alla typer av ETFer därifrån. Detta kräver emellertid att du hittar en amerikansk mäklare som tillåter utländska medborgare att öppna konton. Finns det då sådana mäklare som accepterar ”europeiska flyktingar”? Vi har fått svar att de inte tillåter européer att handla börshandlade fonder i USA.
Lösningen är emellertid att handla ETFer med hjälp av CFDer, contracts for difference. Regelverket förbjuder inte europeiska investerare att handla en börshandlad fond hos en sådan mäklare.
Det finns i dag flera CFD-handlare som helt lagligt erbjuder sina kunder att köpa och sälja börshandlade fonder, så kallade ETFer. En av våra favoriter är emellertid det börsnoterade företaget Plus500.
Europeiska ETFer
Problemet med Europa är att regionen är fragmenterad. Det gör att den europeiska marknaden har högre provisioner än den nordamerikanska och mycket kortare historik. I allmänhet finns det dessutom mindre investeringsmöjligheter än i USA. Men fortfarande, och särskilt inriktad på lång sikt, finns det giltiga europeiska alternativ, om än inte särskilt många.
Europeiska alternativ till SPY
SPY är en amerikansk börshandlad fond som erbjuder investerarna en exponering mot det amerikanska börsindexet S&P 500. SPY ger således samma avkastning som detta index före kostnader.
Listan ovan handlar om den enklaste börshandlade fonden som finns att hitta, SPY (SP500). Kortnamnen är de tickers som visas i mäklare som till exempel Nordnet, Avanza eller Degiro.
Förutom SPY är en grupp intressanta sektorer-ETFer som representerar den nordamerikanska ekonomin och kan ersättas av dessa:
Dessa är relativt lätta att köpa och sälja i nästan vilken mäklare som till exempel Nordnet, Avanza eller Degiro. I allmänhet har de högre förvaltningskostnader än sina motsvarigheter på den nordamerikanska marknaden och lägre likviditet. I vilken utsträckning detta påverkar måste den slutliga lönsamheten återstår att se.
MIFID II-förordningen från Europeiska kommissionen har komplicerat enskilda investerares liv, och det är här att stanna.
iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) (CEB3 ETF) med ISIN IE0002SCQ8X0, försöker följa MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index följer de största företagen från Japan. Indexet är utformat för att maximera exponeringen för positiva miljö-, sociala och styrningsfaktorer (ESG) och samtidigt minska koldioxidekvivalentexponeringen för koldioxid (CO2) och andra växthusgaser (GHG) samt minimera deras exponering för potentiella utsläppsrisker från fossila bränslen reserver. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) är den enda ETF som följer MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fondens lanserades den 5 augusti 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför CEB3?
Syftar till att ge exponering mot en portfölj av japanska aktiepapper som är en del av MSCI Japan Index och syftar till att överträffa dekarbonisering och andra minimistandarder för ett EU Climate Transition Benchmark (CTB) och maximera exponeringen mot emittenter med högre ESG-betyg.
Utesluter företag som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, termiskt kol, tobak eller okonventionell olja och gas. Företag som klassificeras som att bryta mot FN:s Global Compact-principer, har en ”Röd” MSCI ESG Controversies-poäng eller inte har bedömts av indexleverantören för en ESG-kontroverspoäng eller ett ESG-betyg.
Antar en bindande och betydande ESG-optimeringsmetod för hållbara investeringar. Detta innebär att fonden kommer att integrera ESG-information i sin investeringsprocess för att optimera exponeringen mot emittenter för att uppnå ett högre ESG-betyg och minska exponeringen mot koldioxidutsläpp jämfört med moderindexet samtidigt som optimeringsbegränsningar uppfylls.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI Japan ESG Enhanced Focus CTB Index, fondens jämförelseindex.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sortimentet omfattar åtta omdöpta ränte-ETFer (Core ETF); sex av de åtta fonderna kommer att få en avgiftsreducering
Core-sortimentet med räntebärande fonder erbjuder tillgång till ett brett utbud av räntebärande segment, inklusive amerikanska och Eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
UBS Asset Management (UBS AM) har meddelat att de har inkluderat åtta räntebärande fonder i sitt Core ETF-sortiment UBS Core-ETFerna med räntebärande fonder kommer att ligga bredvid Core-aktie-ETFerna och tillsammans förse kunderna med konkurrenskraftigt prissatta, högkvalitativa byggstenar för deras investeringsportföljer Core-sortimentet med räntebärande fonder inkluderar amerikanska och eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
André Mueller, chef för kundtäckning på UBS Asset Management: ”Vi har sett ett starkt gensvar från kunderna på våra Core-aktie-ETFer med inflöden på över 2,1 miljarder pund sedan lanseringen* Vi tror att kombinationen av våra Core-aktie- och ränte-ETFer kommer att vara ett attraktivt alternativ för storskaliga förmögenhetsförvaltare, institutionella och privata investerare Dessa kostnadseffektiva fonder utgör byggstenarna för portföljer och kompletteras av våra mer specialiserade, hållbara och valutasäkrade ETFer för att möta våra kunders föränderliga behov”
Det nya utbudet av UBS Core-ETFer med räntebärande tillgångar är**:
*Över 2,1 miljarder pund i inflöden till Core equity ETFer mellan 12 maj och 30 juni 2025
**Fonderna är registrerade för försäljning i Österrike, Tyskland, Schweiz, Danmark, Spanien, Finland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Luxemburg, Liechtenstein, Nederländerna, Norge, Portugal och Sverige
***ETFen var tidigare endast tillgänglig som en säkrad andelsklass
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist (WEXF ETF) med ISIN IE0009BI8Z04, syftar till att följa MSCI World ex USA-indexet. MSCI World ex USA-indexet följer stora och medelstora aktier från utvecklade marknader världen över (exklusive USA).
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen).
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDistär en liten ETF med 55 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 12 februari 2025 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist syftar till att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera utvecklingen för MSCI World ex USA-indexet (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets utveckling. Delfonden strävar efter att uppnå en nivå av spårningsfel för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.