För ett par år sedan chockades de finansiella marknaderna i USA när myndigheterna med mycket kort varsel meddelade att det på grund av MIFID II regelverket inte längre skulle vara möjligt för europeiska investerare att handla amerikanska ETFer. I USA och Kanada är utbudet av så kallade börshandlade fonder betydligt större än i Europa. Det nya regelverket började gälla från den 3 januari 2018 och MIFID försvårar handeln för amerikanska ETFer, i alla fall på kort sikt.
Regelverken kräver bland annat att företag som Avanza måste redovisa alla kostnader som är inbyggda i produkten. Den informationen har de amerikanska ETF-aktörerna inte alltid valt att delge företag som Avanza . För att komplicera det hela så har till exempel Avanza valt att se de amerikanska ETFerna som något som inte är inriktat mot retail-marknaden. Det betyder att de enligt Avanza regler inte är till för så kallade icke-professionella kunder.
Det få personer vet är att CFDer är alternativet till amerikanska ETFer för europeiska investerare som vill köpa nordamerikanska börshandlade fonder. Det betyder att det går att köpa börshandlade fonder som SP500 (SPY), Rusell 2000 (IWM) och många andra.
Varför kom det ett förbud att handla amerikanska ETFer?
Anledningen till att det infördes ett förbud är att de flesta amerikanska ETFerna inte uppfyller kraven för den nya europeiska förordningen MIFID II. Denna förordning kräver att alla börshandlade fonder har en så kallad KID, ett informationsdokument. Detta dokument (”KID”) förklarar på några sidor vad varje enskild börshandlad fond består av, risken och dess kostnader och några andra detaljer.
Med nya regler så behöver varje emittent av en börshandlad fond även tillhandahålla ett sk. KID (Key Information Document) i samband med att deras kunder fattar sina investeringsbeslut i nämnda instrument. De amerikanska ETF-aktörerna har kommunicerat att de tyvärr inte kommer att producera dessa dokument vilket i förlängningen skapar stora svårigheter för företag som DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza att leva upp till de nya regelverken. De regelverk som är aktuella är bland annat MiFID2 och PRIIP.
Det intressanta är att KID-informationen idag lätt kan placeras i flera sidor av aktiemarknadsanalys. Denna förordning hindrar inte den europeiska investeraren från att investera i terminer, binära optioner eller kryptovalutor, produkter som omfattar mycket högre risk än en börshandlad fond. De europeiska tillsynsmyndigheterna anser att de måste skydda oss från vår egen dumhet. Nu är det egentligen inte omtanke för investerarna som byråkraterna i Bryssel har tänkt på.
Verkligheten är att byråkraterna försöker uppmuntra och gynna den europeiska marknaden för börshandlade fonder, som nu upplever en boom. Problemet är att europeiska ETFer tenderar att vara mindre likvida, mindre varierade och kommer med högre provisioner. Det vill säga produkterna gynnar ETF-emittenterna och tvingar individer att använda en mindre konkurrensutsatt marknad.
Vilka alternativ finns det till amerikanska ETFer?
Det enklaste sättet att handla med dessa amerikanska fonder skulle vara att öppna ett konto hos en nordamerikansk mäklare. Detta skulle vara den perfekta lösningen: öppna ett konto hos en mäklare i USA, och arbeta med alla typer av ETFer därifrån. Detta kräver emellertid att du hittar en amerikansk mäklare som tillåter utländska medborgare att öppna konton. Finns det då sådana mäklare som accepterar ”europeiska flyktingar”? Vi har fått svar att de inte tillåter européer att handla börshandlade fonder i USA.
Lösningen är emellertid att handla ETFer med hjälp av CFDer, contracts for difference. Regelverket förbjuder inte europeiska investerare att handla en börshandlad fond hos en sådan mäklare.
Det finns i dag flera CFD-handlare som helt lagligt erbjuder sina kunder att köpa och sälja börshandlade fonder, så kallade ETFer. En av våra favoriter är emellertid det börsnoterade företaget Plus500.
Europeiska ETFer
Problemet med Europa är att regionen är fragmenterad. Det gör att den europeiska marknaden har högre provisioner än den nordamerikanska och mycket kortare historik. I allmänhet finns det dessutom mindre investeringsmöjligheter än i USA. Men fortfarande, och särskilt inriktad på lång sikt, finns det giltiga europeiska alternativ, om än inte särskilt många.
Europeiska alternativ till SPY
SPY är en amerikansk börshandlad fond som erbjuder investerarna en exponering mot det amerikanska börsindexet S&P 500. SPY ger således samma avkastning som detta index före kostnader.
Listan ovan handlar om den enklaste börshandlade fonden som finns att hitta, SPY (SP500). Kortnamnen är de tickers som visas i mäklare som till exempel Nordnet, Avanza eller Degiro.
Förutom SPY är en grupp intressanta sektorer-ETFer som representerar den nordamerikanska ekonomin och kan ersättas av dessa:
Dessa är relativt lätta att köpa och sälja i nästan vilken mäklare som till exempel Nordnet, Avanza eller Degiro. I allmänhet har de högre förvaltningskostnader än sina motsvarigheter på den nordamerikanska marknaden och lägre likviditet. I vilken utsträckning detta påverkar måste den slutliga lönsamheten återstår att se.
MIFID II-förordningen från Europeiska kommissionen har komplicerat enskilda investerares liv, och det är här att stanna.
Dessa börshandlade fonder använder covered call-strategier för att leverera månadsinkomst till investerare och erbjuder alternativa avkastningskällor utöver traditionella utdelningar.
McNeil förklarade att M5TY speglar en populär amerikansk börshandlad fond baserad på MicroStrategy-aktier, som levererar en månatlig utbetalning motsvarande en årlig utdelningsgrad på 90 %. ”Det ses som en gigant inom börshandlade fondbranschen”, sa han. Den andra, YYYY, inkluderar en diversifierad korg med cirka 30 teknikaktier och siktar på en utdelningsgrad på 24 procent.
Enligt McNeil har investerarintresset varit exempellöst, med över 250 förfrågningar på bara några dagar. Merparten av efterfrågan kommer från privatinvesterare som redan är bekanta med varumärket YieldMax. Engagemangsnivån inkluderar investerare som vidtar extraordinära åtgärder för att förbereda sig för tillgång, såsom att förnya pass för att öppna mäklarkonton.
Han lyfte också fram HANetfs bredare position inom ETF-landskapet och noterade att företaget stöder 20 % av alla ETF-varumärken i Europa genom sin plattform. Denna lansering representerar en del av en bredare trend av ETFer med täckta köpoptioner (covered calls) som går in på de europeiska marknaderna, ett område där HANetf strävar efter att leda.
McNeil betonade vikten av att utbilda investerare om denna hybridinkomstmodell som kombinerar optionspremier, utdelningar och kapitalvinster. ”Det låter komplicerat, men det är faktiskt ganska enkelt”, tillade han.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
UBS ETF (LU) Bloomberg MSCI US Liquid Corporates Sustainable UCITSETF (hedged to EUR) A-acc (UET0 ETF), med ISIN LU1215461325, försöker följa Bloomberg MSCI US Liquid Corporates Sustainable (EUR Hedged)-index. Bloomberg MSCI US Liquid Corporates Sustainable (EUR Hedged)-index spårar de mest likvida ESG (miljö, sociala och styrelse)-screenade, USD-denominerade obligationerna utgivna av amerikanska företag. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,16 % p.a. UBS ETF (LU) Bloomberg MSCI US Liquid Corporates Sustainable UCITSETF (hedged to EUR) A-acc är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI US Liquid Corporates Sustainable (EUR Hedged) index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.
UBS ETF (LU) Bloomberg MSCI US Liquid Corporates Sustainable UCITSETF (hedged to EUR) A-acc har tillgångar på 185 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 30 september 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Nordnet fortsätter att bredda sitt utbud av globala aktiemarknader. Från och med i veckan kan spararna handla aktier direkt på börserna i Milano, Zürich och Wien. Som ett introduktionserbjudande erbjuds courtagefri handel på de tre nya börser under en vecka, med start idag.
För en knapp månad sedan lanserade Nordnet digital handel på aktiemarknaderna i Frankrike, Belgien, Nederländerna, Portugal och Irland. Idag ökas återigen utbudet av börser på Nordnets plattform, och från och med idag finns möjlighet att handla aktier direkt på sajten eller i appen på börserna i Italien, Schweiz och Österrike. Även realtidskurser för dessa tre nya marknader finns från och med idag tillgängliga för alla Nordnets kunder utan kostnad.
Nu slår vi upp dörrarna till börserna i Milano, Zürich och Wien, och låter spararna investera i välkända bolag som Nestlé, Ferrari och UBS. Intresset för att investera i Europa har successivt ökat under året och det känns väldigt kul att kunna möta spararnas intresse med konkreta leveranser, säger Gabrielle Hagman, Sverigechef på Nordnet.
Dagens lansering innefattar samtliga aktier noterade på respektive lands huvudbörs, totalt närmare 500 bolag. Bland de mer välkända namnen kan nämnas Nestlé, Novartis, Roche och UBS (Schweiz); Ferrari, Leonardo och Unicredit (Italien); samt OMV AG, Erste Group, Voestalpine AG, Raiffeisen Bank och Andritz (Österrike).
Courtaget följer Nordnets prislista för handel på marknader utanför Norden, det vill säga från 9 kronor per affär, beroende vilken prisplan kunden väljer. Italienska och österrikiska aktier är noterade i euro, och schweiziska aktier i schweizerfranc. Valutapåslag tillkommer med 0,075 respektive 0,25 procent, beroende på om affärerna görs via valutakonto eller automatväxlas. För köpaffärer på Milanobörsen tillkommer stämpelskatt uppgående till 0,1 procent, vilken tillfaller italienska staten.
De börser vi nu introducerar spelar alla en viktig roll i det europeiska finansiella landskapet. Zürich är en av de ledande börserna i Europa med ett stort antal noterade bolag och fokus på finans och läkemedel. Milano är södra Europas finansiella huvudstad med tonvikt på design, mode, bilar och banksektorn. Wienbörsen har en strategisk roll som nav för finansmarknaderna i Centraleuropa och något av bryggan till tillväxtmarknaderna i Östeuropa, säger Gabrielle Hagman, Sverigechef på Nordnet.
Inget särskilt avtal krävs för att handla utländska aktier. I det fall kunden vill ha valutakonto kopplat till sin aktiedepå/ISK krävs dock godkänt kunskapstest samt kreditavtal. Erbjudandet om courtagefri handel gäller under perioden 17–23 juni. Valutapåslag och eventuell stämpelskatt tillkommer.