Följ oss

Nyheter

Blandad utveckling för rispriset

Publicerad

den

Rispriset har fortsatt uppåt i östra Asien, särskilt Vietnam, såväl som USA, men marknadsutsikterna i Indien är negativa då landets regering försöker hålla nere matpriserna.

Rispriset har fortsatt uppåt i östra Asien, särskilt Vietnam, såväl som USA, men marknadsutsikterna i Indien är negativa då landets regering försöker hålla nere matpriserna.

I sin Rice Price Index-rapport för december, publicerad den 8 december, anger FNs livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) att de globala rispriserna i november 2023 var oförändrade jämfört med oktobernivån men att de låg 21 procent över priserna i november 2022.

”Indica-noteringar underbyggde stabiliteten i det totala indexet i november, och steg med 0,8 procent månad till månad och kompenserade för prisnedgångar i alla andra marknadssegment”, rapporterade FAOs experter från Rom, Italien. ”Enligt deras respektive index sjönk noteringarna av Aromatic- och Japonica-ris med två procent vardera, medan priser på klibbiga rissorter sjönk 6,9 procent under oktobernivåerna. Skördepress och allmänt dämpad efterfrågan drev dessa nedgångar.

Trots bristande nyförsäljning steg vietnamesiska priser till sin högsta nominella nivå sedan juli 2008, eftersom handlare genomförde tidigare kontrakterade affärer i ett övergripande snävt utbudssammanhang.

USDA sade i sin World Markets and Trade-rapport per den åttonde december att under den föregående månaden steg amerikanska exportpriser med 5 USD till 765 USD per ton, medan uruguayanska priser steg med 30 USD till 790 USD per ton, på grund av stark efterfrågan och små lager.

”För första gången sedan 2019 överträffade uruguayanska priser dem i USA”, sa USDA. ”Vietnamesiska priser visade en liten ökning på 11 dollar, till 687 dollar per ton, med fortsatt efterfrågan från Filippinerna och Indonesien.”

Priserna på thailändskt ris steg med 51 USD till 619 USD per ton på grund av ökad efterfrågan, särskilt i länder som tidigare fått leveranser från Indien men också på grund av en starkare valuta. USDA förklarade också att ”snabbt stigande thailändska priser bringar exportpriser till inom 68 dollar per ton från den regionala konkurrenten Vietnam, en betydande förändring från en månad sedan när vietnamesiska exportpriser var 121 USD per ton mer än thailändskt ris.”

”De pakistanska priserna ökade med 39 USD till 589 USD per ton, eftersom skördetrycket kompenserades av stark efterfrågan”, avslutade USDA.

US Rice Producers Association rapporterade i sin Rice Advocate-publikation den 7 december att ”priserna är fortfarande stabila eftersom USA är den enda leverantören av livskraftiga långkorniga kvantiteter på västra halvklotet för tillfället. En stark hemmamarknad, som visade sig vara räddaren förra året när exportförsäljningen var smärtsamt låg, fortsätter att vara en hjälp i den rådande marknadsmiljön.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära