Följ oss

Nyheter

Hur påverkar efterfrågan från Kina priset på råris?

Publicerad

den

Varför är ris värdefullt, hur odlas det och vad driver påverkar på ris? I den här guiden för att förstå ris som en råvara, förklarar vi varför det är värdefullt och beskriver hur det odlas och vad det används till. Vi listar också de länder som producerar mest ris och förklarar vad som påverkar priset på råris.

Varför är ris värdefullt, hur odlas det och vad påverkar priset på råris? I den här guiden för att förstå ris som en råvara, förklarar vi varför det är värdefullt och beskriver hur det odlas och vad det används till. Vi listar också de länder som producerar mest ris och förklarar vad som påverkar priset på råris.

Vad är Rough Rice?

Rough Rice är hela riskornet som skördas från risplantan. Det inkluderar skrovet, som är det hårda skyddande höljet som står för 20 % av spannmålens storlek. Även känt som paddy ris, har Rough Rice en grov konsistens. Det kan omvandlas till brunt ris genom att ta bort skalet eller vitt ris genom att ta bort skalet, kliskiktet och spannmålsgrodden.

Ris är en medlem av gräsfamiljen (Gramineae). Det finns mer än 10 000 arter av gräs, och de växer över hela världen i en mängd olika klimat. Andra gräsgrödor som är avsedda för mänsklig konsumtion inkluderar majs, vete, sorghum, korn, havre och sockerrör.

Domesticering av ris

Arkeologiska bevis visar att odlingen av ris började för mer än 8 000 år sedan i Yangtzedalen i Kina. Risodlingen spred sig stadigt till andra regioner, och omkring 2 000 f.Kr. odlade de forntida folken i Ganges-regionen i Indien ris som matkälla.

Varför är Rough Rice värdefullt?

Idag är ris en stapelvara i kosten för mer än hälften av världens befolkning, särskilt i Latinamerika, Asien och Mellanöstern. Den årliga produktionen av slipat ris når upp till 480 miljoner ton, vilket gör det till det tredje mest producerade spannmålet i världen efter majs och vete.

Rissorter

Det mesta odlade riset tillhör gräsarten Oryza sativa. (Det finns också en mindre vanlig sort som kallas Oryza glaberrima). Det finns över 40 000 olika sorter av Oryza sativa, men majoriteten av ris som odlas över hela världen kan kategoriseras i två huvudtyper: Japonica och Indica.

JaponicaIndica
OdlingsklimatTempereratVarmt; tropiska och subtropiska områden
OdlingsregionerPortugal, Spanien, Japan, Italien och USA (Kalifornien)Södra Asien, inklusive Sri Lanka, Indien, Thailand, Vietnam och södra Kina
Växtens egenskaperSmala, mörkgröna blad, medelhöga jordfräsar och kort till medelhög växt.Breda till smala, ljusgröna blad och vanligtvis höga till medelstora växter. Växten kännetecknas av sin rikliga växtlighet.
SpannmålKort och rund och går inte sönder lättLång och tenderar att lätt gå sönder
Kokt konsistensKlibbig och fuktigFluffig – riskornen håller inte ihop
% av global handelMer än 10 %Mer än 75 %
Amylos (stärkelse)0 – 20 %23 – 31 %

Specialris

De återstående 10 – 15 procenten av den globala rishandeln består av specialvarianter som kallas aromatiskt ris. Aromatiska sorter av ris kan hittas i både Japonica och Indica huvudtyper. Jasminris från Thailand och basmatiris från Indien och Pakistan är exempel på dessa sorter. Aromatiskt ris säljs till en premie på marknaden.

Huvudanvändning av ris

Användning av rough riceBeskrivning
LivsmedelRis är en basföda i många länder, särskilt i Asien, Latinamerika och Mellanöstern.
DryckRismjölk och den japanska alkoholhaltiga drycken sake är två exempel.
BiobränsleHalm från ris används i allt större utsträckning i produktionen av förnyelsebar energi.

Hur odlas råris?

Risproduktionen sker i sju steg:

Förberedelse

Under detta steg jämnas jorden och fälten plöjs för att förbereda för plantering. En nyckelkomponent i förberedelsen är att säkerställa en tillräcklig vattenförsörjning för grödan. Bönder omger fält med en vattenkälla som kontrolleras av vallar eller vallar. Pumpar och reservoarer kan användas för att kontrollera mängden vatten som grödan tar emot.

Plantering

Risfrön blötläggs först och sås sedan i översvämmade fält (eller först i plantskolor) antingen maskinellt eller för hand. Typisk distribution för ris är 15 till 30 plantor per kvadratfot.

Skörd

Ungefär tre månader efter plantering börjar kornen mogna. Topparna kommer att sjunka och stjälkarna blir gula. Vid den här tiden dränerar bönder vatten från fälten och börjar skörden. Vassa knivar, skäror eller en mekaniserad skördare används för att skära, tröska och stapla säden. Torkmaskiner som värmer luft eller naturligt solsken torkar kornen för att minska fukthalten till cirka 20 procent. När de torkat är kornen redo för bearbetning. Skrovmaskiner eller bönder rengör spannmålen och tar bort skroven.

Malning av brunt ris kräver ingen ytterligare bearbetning. För att producera vitt ris tar kvarnar bort de yttre kliskikten och polerar resterande korn. De kan belägga den med glukos för att öka dess glans.

Anrikande

Under detta steg bearbetas de vita riskornen ytterligare för att återställa vitaminer och mineraler till den färdiga produkten.

Världens största risproducenter

Den globala risproduktionen är starkt koncentrerad till ett litet antal länder. Kina och Indien producerar mer än hälften av den årliga globala produktionen, och de fem största tillverkarna levererar mer än 70 procent av det globala utbudet av ris.

Ris odlas i många olika klimat. Som ett resultat av detta har fyra olika odlingsmetoder utvecklats:

Bevattnade: Bevattnade jordbruket finns främst i Östasien och står för 75 procent av den globala risproduktionen. Bevattnat ris växer i risfält.

Regnmatat lågland: Denna odlingsmetod ger en skörd per växtsäsong och kräver översvämning av risfälten med nästan 20 tum vatten. Växande regioner inkluderar Ostindien, Bangladesh, Indonesien, Filippinerna och Thailand. Produktionen är varierande och inkonsekvent på grund av dålig jordkvalitet och torka och översvämningsförhållanden i dessa regioner.

Högland: Dessa jordbrukszoner ligger främst i Asien, Afrika och Latinamerika. Risfälten i höglandet är vanligtvis torra och marken kan vara lågt liggande, utsatt för torka, böljande eller brant. Höglandsrisväxter roteras vanligtvis eller varvas med andra grödor.

Översvämningsbenägna: Dessa jordbrukszoner ligger mestadels i Syd- och Sydostasien. Översvämningsbenägna zoner kännetecknas av extrema översvämnings- eller torkaförhållanden. Som ett resultat är avkastningen inkonsekvent och volatil. Juni till november är regnperioden i denna region.

De största risproducerande länder

RankLandProduktion (Tusen metriska ton)
1.Kina146 000
2.Indien107 500
3.Indonesien37 500
4.Bangladesh33 000
5.Vietnam28 450
6.Thailand20 400
7.Filippinerna12 900
8.Burma10 200
9.Brasilien7 950
10.Japan7 600

Vad påverkat priset på ris?

Priset på ris är mest beroende av följande faktorer:

Kina och Indiens efterfrågan

Alla diskussioner om rispriser fokuserar oundvikligen på Kina och Indien. Även om dessa två länder är de viktigaste producenterna av råvaran, konsumerar de också ungefär hälften av världens utbud av ris.

Det finns två möjliga scenarier att överväga. När befolkningen i Indien och Kina ökar kommer deras efterfrågan på mat att göra detsamma. Detta kan hjälpa till att höja rispriserna. Men när dessa länder blir rikare kommer de sannolikt också att anta västerländska kostnormer.

Det kan innebära ökad konsumtion av kött och andra västerländska livsmedel som pasta och bröd. Eftersom ris traditionellt sett har setts som en billig matkälla, kan dess konsumtion minska.

Handlare bör hålla noggrann koll på konsumtionsmönster i dessa två länder för ledtrådar om framtida priser.

Lager

Risslager kan ge nyckelinformation om utbudsöverskott och -brist. Under de senaste åren har Kina lagrat mer ris. Medan andra länder inklusive Indien och Thailand har rapporterat minskande lager, bleknar dessa minskningar i jämförelse med storleken på Kinas ökningar.

Förhöjd lageruppbyggnad hos världens största konsument borde vara ett oroande tecken på priserna. När dessa lager ökar minskar det chanserna för leveransbrist och ökar chansen för ett utbudsöverhäng på marknaden.

Klimat

Som med alla jordbruksråvaror spelar klimatet en nyckelroll för att bestämma utbudet av ris och priserna. Särskilt risproduktion är mycket känslig för tillgången på en riklig vattenförsörjning.

Torkaförhållandena i stora risproducerande regioner kan skapa brister i utbudet och leda till högre priser. Rishandlare bör vara mycket uppmärksamma på nederbördsnivåer och temperaturer i viktiga växande regioner.

Handelspolitik

Politik som påverkar import och export av ris har en betydande effekt på priserna. Indien, till exempel, har tidigare lagt begränsningar eller förbud mot risexport. Rädslan för att dessa policyer skulle kunna återuppstå har potential att skapa pristoppar.

Råoljepriserna

Risproduktion är en energikrävande strävan. Storskalig produktion kräver maskiner för att bevattna åkrar och kontrollera vattennivåerna. Under skörden tar mekaniserade fräsar upp skörden, medan andra maskiner torkar spannmålen. Varje steg i processen kräver energiförbrukning. Som ett resultat kan en ökning av råoljepriserna göra ris dyrare.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En av världens största ETFer ordnar om sina innehav i Apple och Nvidia

Publicerad

den

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

Apples aktier steg med mer än 10% efter presentationen av sin plattform för artificiell intelligens. Detta ledde till att teknikföretaget blev, återigen, om än tillfälligt, det största företaget på planeten, med en värdering på 3,30 biljoner USD.

Nvidia har å sin sida stigit med 170 % hittills i år och nått 3,27 miljarder USD. Därmed kunde den placera sig på tredje plats bland de mest värdefulla företagen, till och med överträffa Alphabet och Amazon.

Som ett resultat är den börshandlade fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), som följer utvecklingen för de ledande teknikföretagen på den amerikanska marknaden, på väg att balansera om sin portfölj för att följa reglerna, vilket kan påverka aktiekurserna. Följ kursen här.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. Men snart måste Apples och Nvidias positioner bytas ut.

Flytten skulle innebära en försäljning på cirka 11,4 miljarder dollar för Apple, en total som representerar en hel dag med genomsnittlig handel, och köp på 10 miljarder dollar för Nvidia, ungefär en fjärdedel av den dagliga volymen.

Även om siffrorna bleknar i jämförelse med de två jättarnas börsvärden, är sanningen att de fortsätter att antyda ett flöde av pengar som kan ha en inverkan på priserna på deras aktier. Hur som helst kan de icke-professionella investerarnas frenesi dämpa effekterna av denna omstrukturering.

Fortsätt läsa

Nyheter

D6RE ETF investerar i gröna företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 2 augusti 2023 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel värdepappersfond som replikerar resultatet av iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select Index (prisindex). Hållbarhetskriterier beaktas vid sammansättningen av indexuniversum. Indexet består av företagsobligationer utgivna för att finansiera projekt som har en positiv inverkan på miljön.

Indexuniversum

Gröna obligationer som ingår i iBoxx EUR Green Bonds Select Index och klassificeras som sådana av Climate Bonds Initiative (CBI).

Inkluderar euro-denominerade obligationer från stora och medelstora företag baserade i euroområdet, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Schweiz

Lägsta obligationsrating på BBB-/Baa3 (Investment Grade Rating)

Handla D6RE ETF

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURD6RE

Fortsätt läsa

Nyheter

Spotlight Stock Market erbjuder handel med ETPer och godkänner första emittent samt två instrument

Publicerad

den

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

ETP (Exchange-Traded Products), eller börshandlade produkter, är ett samlingsnamn för olika typer av värdepapperiserade derivat som listas för handel på en marknadsplats. De första två instrumenten av denna typ som godkänts för handel är trackercertifikat på Core och HBAR (Hedera). Emittenten som ställer ut instrumenten är Valour Inc.

”Vår långsiktiga strategi är att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. Under en lång tid har flera olika aktörer approcherat oss med önskan om att få notera ETPer på vår marknadsplats. När vi under föregående år handlade upp ny leverantör av handelsystem var också denna möjlighet en del av beslutet att byta från NGM till Nasdaq. Därför är vi glada över att nu ha godkänt vår första emittent och de två första instrumenten för handel”, säger Spotlight Groups koncernchef Peter Gönczi.

Fortsätt läsa

Populära