Följ oss

Nyheter

Håll ögonen på Robotics ETF

Publicerad

den

Håll ögonen på Robotics ETF, eller som den formellt heter Robo-Stox Global Robotics & Automation Index ETF (NasdaqGM: ROBO). När denna börshandlade fond lanserades i slutet av 2013

Robothandel är något som de flesta inte undgått att höra talas om men det finns anledning att Håll ögonen på Robotics ETF, eller som den formellt heter Robo-Stox Global Robotics & Automation Index ETF (NasdaqGM: ROBO). När denna börshandlade fond lanserades i slutet av 2013 fick den ta emot en del kritik för att den var allt för nischad. Det sades att den hade inte var tillräckligt bred för att kunna attrahera ett intresse för det stora antalet investerare. Under 2015 har denna ETF backat med fem procent, en effekt av att industrisektorn har haft problem.

Räkna inte bort denna ETF

Räkna inte bort denna ETF, men satsa samtidigt inte allt kapital i denna börshandlade fond. Vi gillar denna nisch-ETF, men det är en börshandlad fond som kräver en försiktig hållning. Begreppet robotik vinner mark, och International Federation of Robotics förväntar sig att försäljningen av robotar världen över kommer att öka med 6 procent mellan 2014 och 2016. Prognosen är att cirka 190 000 industrirobotar kommer att levereras till företag runt om i världen under 2016.

Tech sektorn skulle kunna vända. Som en tillväxtorienterad sektor leder sektorn under ett marknad rally. Det betyder att vi kan komma att se ett rally inom tekniksektorn om förvaltarna väker att allokera ytterligare kapital till sektorn.

Bilförsäljningen ökar på de tre största marknaderna

Enligt en rapport har KUKA AG gynnats av en ökad bilförsäljning på de tre största marknaderna, Västeuropa, Kina och USA där försäljningen spås ha ökat med 8,7 %, 5,5 % respektive 5,0 % för de första tre kvartalen 2015. KUKA är en av de företag som ingår i ROBO.

Det handelsvägda dollarindexet har ökat med cirka 15 procent under det senaste året och befinner sig just nu på den högsta nivån på tio år. Därför bör investerare vara medvetna om att den starkare dollarn kan påverka företagets försäljning i utlandet, särskilt för stora multinationella företag med betydande utländska exponering. Historiskt sett har industrisektorn återhämtade sig under perioder när den amerikanska dollarn försvagats. Följaktligen bör detta tyda på att industriföretag skulle vara negativt korrelerade till dollarn.

Denna ETF debiterar sina andelsägare ett förvaltningsarvode om 0,95 procent per år.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.