Följ oss

Nyheter

Därför går det långsammare i Norden

Publicerad

den

Därför går det långsammare i Norden

Därför går det långsammare i Norden. I mitt blogginlägg den 14 februari beskrev jag i stora penseldrag utvecklingen på den globala ETF-marknaden samt utvecklingen på den Nordiska ETF-marknaden. Skillnaderna var enorma. Tillväxten på den globala ETF-marknaden, sett utifrån förvaltat kapital, har varit 29 procent per år under perioden 2003 och 2012. Den nordiska marknaden har vuxit med cirka 7 procent per år under 2006 och 2012. En stor skillnad med andra ord. Varför var min fråga i det blogginlägget (se länk till inlägg längst ner). I detta blogginlägg ska jag ge olika anledningar till varför det ser ut som det gör. Därför går det långsammare i Norden.

Första kontakten med ETF:er har varit hävstångs-ETF:er

Som Norden graferna i mitt första inlägg tydligt illustrerar har utvecklingen i det förvaltade kapitalet på den nordiska ETF-marknaden varit positiv under 2006 och 2012. Omsättningen däremot har varit kraftigt negativ sedan toppen 2009. Under 2012 sjönk ETF-omsättningen med nästan 40 procent jämfört med 2011. Vad säger detta? Detta visar tydligt på att de långsiktiga ”buy-and-hold” investerarna behåller sina ETF-innehav medan de investerare (nästan uteslutande privatinvesterare) som köper och säljer hävstångs-ETF:er har minskat. Andelen hävstångs-ETF:er i Norden sett utifrån total omsättning är ovanligt hög relativt övriga världen. Vad gör dessa privatinvesterare istället? Enligt statistiken ser det ut som att många gått över till att handla certifikat med upp till 10 gånger daglig hävstång. Lycka till med det. En kvalificerad gissning är att majoriteten av dessa personer inte vet vad en ETF är trots att de handlat med instrumentet.

Sverige är ensamt draglok på den nordiska ETF-marknaden

I december 2012 stod Sverige för omkring 70 procent av ETF-omsättningen. Sett utifrån förvaltat kapital är andelen ännu högre. I Danmark finns det inga ETF:er noterade i dagsläget och i Finland finns det bara en. I Sverige finns det cirka 70 noterade ETF:er i dagsläget.

Oligopol marknad

I Sverige kontrollerar de fyra storbankerna Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea i mångt och mycket den svenska sparmarknaden, antingen direkt eller indirekt via sina fondbolag. De har en oerhörd kraft i sin distribution i och med sina kontorsnät. Av dessa banker har samtliga förutom Nordea lanserat sina egna ETF:er. Swedbank och SEB har dock inte gjort några stora avtryck i dagsläget. Om jag ska vara helt ärlig tror jag inte ens att de försöker i någon större omfattning. Jag tror endast att de satt upp en organisation för att de ska vara redo den dagen då ”musiken tystnar” och konsumenterna börjar kräva lägre fondavgifter och högre avkastning (läs åtminstone uppnå indexavkastningen). XACT är den enda ETF-aktören som syns och märks i någon omfattning.

Marknadsstruktur

I Europa drivs majoriteten av ETF-bolagen som dotterbolag till stora banker eller investmentbanker. I USA drivs majoriteten av ETF-bolagen av oberoende kapitalförvaltare som till exempel iShares (del av BlackRock koncernen), Vanguard och Market Vectors. I praktiken innebär detta att det blir mindre internpolitik. Frågan huruvida man ska premiera en produkt med lägre kundnytta som bolaget tjänar mer pengar på dyker inte upp på samma sätt. I Sverige är samtliga ETF-aktörer dotterbolag till en stor bank. 

Certifikat eller på engelska Exchange Traded Notes (ETN) och andra Exchange Traded Products (ETP)

I dagsläget tjänar de svenska bankerna, övriga svenska och utländska aktörer som är verksamma i Sverige alldeles för mycket pengar på börshandlade certifikat. Dessa instrument som egentligen inte är något annat än utställda skuldebrev innebär att emittenterna (läs banker och investmentbanker) kan härja ganska fritt då reglerna är få. Certifikat uppfyller inte de europeiska UCITS-kraven som majoriteten av ETF:erna och majoriteten av de traditionella fonderna gör. Totalkostnaderna för att handla dessa instrument är ofta höga och du som investerare är helt utelämnad till emittenten av instrumentet när det gäller prissättning och likviditet

Utbildning

Vid ett flertal tillfällen har olika personer som har högt uppsatta positioner i finans Sverige lämnat helt felaktiga kommentarer kring vad en ETF är eller vad det innebär att investera i en ETF. Exempel på citat – ”ETF:er är en högriskprodukt”, ”ETF ytterligare en ny förkortning från finanslabben”, ”ETF ytterligare en dyr och komplex produkt med dolda risker” etc. Detta är bara några få exempel på rena felaktigheter som skrämmer bort oinsatta privatinvesterare. Att ETF:er utan hävstång skulle ha hög risk eller att ETF:er är dyra är så långt ifrån sanningen man kan komma.

Kickbacks eller så kallat provisionsförbud

I till exempel USA och i Storbritannien (sedan 2013) är det förbjudet att lämna provisioner till rådgivare. Detta innebär kortfattat att kundens bästa sätts i fokus, inte det som genererar mest provision till rådgivaren. Vad har detta inneburit i praktiken på dessa marknader? En explosiv tillväxt för billiga passiva investeringsalternativ som indexfonder och ETF:er. I Sverige ligger vi som vanligt efter vilket innebär att kickbacks kulturen finns kvar.

Några avslutande ord. Svenska institutionella investerare har i stor utsträckning tagit till sig ETF:er och handlar aktivt i dessa instrument, men då framförallt på utländska börser. I Sverige är det framförallt klassiska OMXS30 ETF:er som attraherar institutionella investerare. Hur länge ska det ta tills dess att svenska och nordiska privatinvesterare förstår det som institutionella investerare redan förstått? Inte allt för länge förhoppningsvis. Därför går det långsammare i Norden

Länkar

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya tematiska ETFer från Global X ger tillgång till artificiell intelligens och försvarsteknik

Publicerad

den

Två nya börshandlade fonder från Global X har varit handelsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags. Global X Artificial Intelligence UCITS ETF (QAIU) erbjuder investerare möjligheten att investera i en portfölj av företag verksamma inom området artificiell intelligens (AI). Fonden syftar till att ge tillgång till börsnoterade företag på utvecklade marknader som drar nytta av utvecklingen och användningen av AI-teknik och tillhandahållandet av hårdvara för att analysera stora mängder data.

Två nya börshandlade fonder från Global X har varit handelsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags. Global X Artificial Intelligence UCITS ETF (QAIU) erbjuder investerare möjligheten att investera i en portfölj av företag verksamma inom området artificiell intelligens (AI). Fonden syftar till att ge tillgång till börsnoterade företag på utvecklade marknader som drar nytta av utvecklingen och användningen av AI-teknik och tillhandahållandet av hårdvara för att analysera stora mängder data.

Global X Defence Tech UCITS ETF (4MMR) ger investerare tillgång till företag verksamma inom försvarsteknologi. ETF investerar i företag som utvecklar lösningar och teknologier för försvarsindustrin, inklusive cybersäkerhet, artificiell intelligens och militära system.

Båda ETFerna är tillgängliga i ackumulerande andelsklasser.

NamnISINAvgifterUtdelningspolicyReferensindex
Global X Artificial Intelligence UCITS ETF USD AccIE0000XTDDA80,40 %AckumulerandeIndxx Artificial Intelligence & Big Data Index v2
Global X Defence Tech UCITS ETF – USD Accumulating Share ClassIE000JCW3DZ30,50 %AckumulerandeMirae Asset Defence Tech Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 219 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 15 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

TPXU ETF köper aktierna i första sektionen på Tokyobörsen

Publicerad

den

Amundi Japan Topix UCITS ETF JPY (TPXU ETF), med ISIN LU1681037781, försöker följa TOPIX®-indexet. TOPIX®-indexet spårar ett brett urval av japanska aktier noterade på TSE First Section-segmentet på Tokyo Stock Exchange.

Amundi Japan Topix UCITS ETF JPY (TPXU ETF), med ISIN LU1681037781, försöker följa TOPIX®-indexet. TOPIX®-indexet spårar ett brett urval av japanska aktier noterade på TSE First Section-segmentet på Tokyo Stock Exchange.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. Amundi Japan Topix UCITS ETF JPY är den billigaste ETF som följer TOPIX®-index. Denna ETF replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Amundi Japan Topix UCITS ETF JPY har tillgångar på 143 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 25 september 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

Amundi Japan Topix UCITS ETF JPY strävar efter att replikera så nära som möjligt resultatet av TOPIX-index, total bruttoavkastning, oavsett om trenden är stigande eller fallande. Denna ETF gör det möjligt för investerare att dra nytta av en exponering mot de viktigaste aktierna på den japanska marknaden.

Handla TPXU ETF

Amundi Japan Topix UCITS ETF JPY (TPXU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Bolsa Mexicana de ValoresMXNTPXYN
Bolsa Mexicana de ValoresJPYITPXY
Euronext ParisJPYTPXY
London Stock ExchangeGBXTPXG
London Stock ExchangeUSDTPXU
SIX Swiss ExchangeJPYTPXY

Största innehav

Denna fond använder syntetisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
TOYOTA MOTOR CORPJPY5.29 %Sällanköpsvaror
MITSUBISHI UFJ FINANCIAL GROUPJPY2.38 %Finans
SONY GROUP CORP (JT)JPY2.36 %Sällanköpsvaror
TOKYO ELECTRON JPY50JPY2.14 %Informationsteknologi
MITSUBISHI CORPORATIONJPY1.87 %Industri
HITACHI LTDJPY1.77 %Industri
KEYENCE CORP JPY50JPY1.68 %Informationsteknologi
SUMITOMO MITSUI FINANCIAL GROUPJPY1.60 %Finans
SHIN-ETSU CHEM CO JPY50JPY1.51 %Materials
MITSUI & CO LTDJPY1.50 %Industri

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf lanserar Harbor Capitals första aktivt förvaltade hälsovårds-ETF i Europa

Publicerad

den

HANetf, Europas första oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada över att tillkännage lanseringen av Harbor Capitals första aktivt förvaltade hälsovårds-ETF i Europa, Harbor Health Care UCITS ETF (WELL), en aktiv ETF som drivs av Westfield Capital Management.

HANetf, Europas första oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada över att tillkännage lanseringen av Harbor Capitals första aktivt förvaltade hälsovårds-ETF i Europa, Harbor Health Care UCITS ETF (WELL), en aktiv ETF som drivs av Westfield Capital Management.

Investeringsteamet på Westfield strävar efter att fånga den sekulära tillväxten och innovationen i det amerikanska hälsovårdssystemet, samtidigt som de uppnår alfa i förhållande till den bredare hälsovårdssektorn genom att investera i kvalitetsföretag med differentierade produkter, teknologier och tjänster som uppfyller teamets disciplinerade värderingskriterier .

Under åren har sjukvårdskostnaderna ökat, samtidigt som prognoser signalerar en fortsatt uppåtgående trend framåt. En bredare omställning mot värdebaserade förhållningssätt inom hälso- och sjukvården behövs sannolikt, med tonvikt på lägre vårdkostnader och förbättrade patientresultat. Detta möjliggör möjligheter för hälsovårdsföretag som är bäst positionerade för att underlätta övergången mot värde framför kvantitet.

Dessutom är hälso- och sjukvården hem för andra störande teman som riktad onkologi, flytande biopsi, genterapi, föräldralösa sjukdomar och andra som representerar övertygande långsiktiga tillväxtmöjligheter.

Westfield är en SEC-registrerad investeringsrådgivare som är dedikerad till att tillhandahålla investeringsförvaltningstjänster av hög kvalitet till institutioner och rika individer. Deras expertinvesteringsteam använder en djupgående, grundläggande forskningsprocess, och hanterar inhemska tillväxtaktieprodukter över hela börsvärdesspektrat för att tillgodose olika investeringsbehov. De förvaltar för närvarande 21 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning (AUM).

Charlie McCain, VD för Harbour Capital, kommenterar:”Vi är glada över att komma in på den europeiska ETF-marknaden. Europa är den näst största regionala marknaden för ETFer, med 16 % av globala ETF-tillgångar under förvaltning (AUM). Att arbeta med HANetf ger oss en enkel lösning för att föra in vår investeringskapacitet och vårt varumärke till den europeiska ETF-marknaden – allt med sikte på att förbli kostnadseffektiva, komma i tid till marknaden och kunna dra nytta av ett företablerat distributionsnätverk över hela Europa. Dessutom är vi glada över att kunna ta med ytterligare en övertygande Active ETF till HANetfs växande aktiva ETF-linje.”

Matthew Renna, Managing Partner & Portfolio Manager, kommenterar:”Vi är glada över att bygga vidare på det långvariga partnerskapet med Harbour Capital och att inleda denna nya relation med HANetf för att ge europeiska investerare ett rent investeringsalternativ för hälsovård. WELL strävar efter att utnyttja Westfield Capitals fasta team och process för att identifiera de bästa sekulära tillväxthistorierna inom varje delsektor av hälso- och sjukvård. Marknads- och sektorvolatilitet under de senaste åren har presenterat övertygande investeringsmöjligheter i några av de högsta kvalitetsföretagen inom sjukvården i USA, och vi ser värde i många företag vars produkter, teknologier och tjänster erbjuder lösningar till alla intressenter inom hälso- och sjukvården. vård ekosystem. Vi tror att konvergensen av innovation och värdebaserad vård inom sektorn bör driva över marknadsandelsägarnas avkastning under det kommande decenniet.”

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar:”Det är fantastiskt att ta med Harbor Health Care UCITS ETF (WELL) till Europa. På HANetf är vi stolta över vår förmåga att göra det möjligt för kapitalförvaltare från hela världen att lansera nya och innovativa produkter i Europa, med minimala hinder för inträde.

”Hälsovårdssektorn är dynamisk och snabbt växande. Varje dag görs nya innovationer och ny teknik tas i bruk. Vi tror att det finns en betydande långsiktig tillväxthistoria här, och Westfield Capital Managements expertforskningsteam försöker fånga den med sin forskningsdrivna strategi för aktiv förvaltning.

”Detta är den fjärde aktiva ETF som lanseras på HANetf-plattformen, och det finns fler att följa. Aktiva ETFer har sett en enorm tillväxt i USA, men det verkar som om Europa bara har börjat. På HANetf strävar vi alltid efter att förnya oss och det är vårt mål att bli en av Europas ledande aktiva ETF-emittenter. HANetf förväntar sig att ha det bredaste utbudet av aktiva ETFer i Europa inom 6 månader, som spänner över aktivt aktiekapital, räntebärande intäkter och strukturerade resultat.”

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära