Följ oss

Nyheter

Varför växer ETF-marknaden så kraftigt i Norden?

Publicerad

den

Varför växer ETF-marknaden så kraftigt i Norden?

Varför växer ETF-marknaden så kraftigt i Norden? Den globala ETF-marknaden har vuxit med i genomsnitt 29 procent per år mellan åren 2003 och 2012. Per utgången av 2012 uppgick det totala förvaltade kapitalet (AuM) till 1 913 miljarder dollar och antalet noterade ETF:er uppgick till 3 851. Europa har vuxit ännu snabbare än USA under samma period. I genomsnitt växte det förvaltade kapitalet i Europa med 36 procent per år. Anledningen till att Europa växer snabbare än USA beror på att vi (som vanligt) kom igång senare. I USA noterades den första ETF:en redan för 20 år sedan. För en illustration av den globala ETF-marknaden under 2003 och 2012, se graf nedan.

Global ETF-2013

Källa: Deutsche Bank, Bloomberg Finance LP, Reuters

Hur har den nordiska ETF-marknaden utvecklats?

På samma sätt? Knappast. Mellan 2006 och 2012 är tillväxten i det förvaltade kapitalet cirka 7 procent per år (se graf nedan). Hur kan det komma sig att nordiska och framförallt svenska investerare, både institutionella och privata, inte hoppat på tåget? I ett internationellt perspektiv är Sverige ett av de länder i världen där flest privatpersoner direkt eller indirekt investerar i aktier eller fonder. Andelen förväntas uppgå till cirka 80 procent. Ett kunnigt land med andra ord.

Varför undrar jag? Vad tror du? Vill du läsa mer om detta har jag bifogat länken till artikeln i Veckans Affärer ”Börstrenden bankerna bävar för” där ETFSverige bidragit med information och citat – http://www.va.se/nyheter/borstrenden-bankerna-bavar-for-475834. Jag kommer med mitt svar inom kort…

För en grafisk illustration av utvecklingen i förvaltat kapital och omsättning i Norden under 2006 och 2012, se grafer nedan.

ETF aum norden

Källa: Nasdaq OMX och XACT

etf norden oms-2013

Källa: Nasdaq OMX och XACT

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Därför går det långsammare i Norden - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.