Följ oss

Nyheter

Fondvärldens skräckkabinett – Sveriges sämsta fonder

Publicerad

den

Fondvärldens skräckkabinett – Sveriges sämsta fonder

Idag är jag glad. Varför det? Den 25 februari publicerade SvD Näringsliv en analys som hette – ”Fondvärldens skräckkabinett”. I denna artikel presenterar man några av Sveriges sämsta fonder i olika kategorier. Av en ”slump” är dessa fonder också de absolut största kassakorna till de utgivande bankerna. Att en av Sveriges största dagstidningar tar upp detta ämne gör mig glad. Det är dags att privatinvesterare får reda på sanningen.

Jag har plockat ut några citat från artikeln

Citat 1 – ”Nordeas Sverigefond är en annan högprofilprodukt när det gäller usel valuta för pengarna. Fonden har visserligen lyckats slå sitt jämförelseindex två gånger under de senaste tio åren (tro det eller ej, men det är ett bra facit i de här sammanhangen) men båda gångerna endast marginellt.

Citat 2 – ”Men det som för spararen är en dyr och medioker produkt är för banken en succé – Världenfonden är nämligen SEB Fonders stora kassako.

Joel Dahlberg som skrivit artikeln skriver också ”med andra ord – spararna betalar för att förlora avkastning”. Som alternativ till dessa pengaförstörare lyfter han fram billigare fondalternativ samt indexfonder. Jag vill slå ett slag för ETF:er eller på svenska börshandlade fonder. Vill du ha en billig och transparent produkt finns det inget bättre alternativ än ETF:er, enligt min mening. Det är dags att du tar över kontrollen över ditt sparande och slutar betala höga avgifter för urusel förvaltning. Tänker du på samma sätt gällande ditt sparande som du gör när du köper en ny tv eller mat på ICA? Fullt pris för en rutten tomat? Skulle inte tro det….

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.