Följ oss

Nyheter

Airbnb och Uber: Redo att lyfta?

Publicerad

den

Få aktier exemplifierar den nuvarande konjunkturen lika mycket som Airbnb och Uber. Airbnb utmanar nästan exklusiva hotellkedjor medan Uber nästan helt har minskat monopolet för starkt organiserade taxiföretag.

Få aktier exemplifierar den nuvarande konjunkturen lika mycket som Airbnb och Uber. Airbnb utmanar nästan exklusiva hotellkedjor medan Uber nästan helt har minskat monopolet för starkt organiserade taxiföretag.

Pandemin var dock en utmanande tid för vissa delar av ekonomin: resebegränsningar och minskade pendlingar stavade en olycksbådande tid för dessa stigande stjärnor. I den här artikeln lyfter Leverage Shares fram det senaste som en smart investerare säkert kommer att ta hänsyn till.

Före börsintroduktionen den 10 december förra året gick Airbnb från styrka till styrka i sina årliga värderingar av privata investerare. 2015 var det det första företaget som kom in på Kuba efter Obama-administrationens lindring av begränsningarna. Dess lista över investerare – både tidigare och nuvarande – inkluderade bland annat riskkapitalföretaget Andreessen Horowitz, Hollywood-skådespelaren Ashton Kutcher, Google Capital och Technology Crossover Ventures (TCV).

När det gäller ekonomisk påverkan mätt i både värdinkomster och andra kostnader som användarna bär, uppskattades företagets största förmånstagare till USA, varav främst andra västländer utgjorde resten av topp 10-listan.

Men då slog pandemin. Företaget avskedade 25% av sin personal – cirka 1 900 anställda – i maj 2020. Företaget sänkte sin interna värdering från 31 miljarder dollar till 26 miljarder dollar och övervägde att försena planerna för en börsintroduktion – innan den börsnoteras i december för att skaffa 3,5 miljarder dollar i kapital .

Antalet bokningar gentemot intäkterna visade en liknande dyster bild.

När det gäller konkurrenslandskap var företaget – från och med 2019 – den yngsta men snabbast växande konkurrenten till andra reseportaler när det gäller bruttobokningar. Det går dock inte att anta att 2020 var ett dåligt år för både Airbnb och dess konkurrenter.

Jämförande marknadsandel av bruttobokningar 2019

Uber: Fram till pandemin

Från och med UberCab 2009 blev Uber det varumärke som de flesta förknippar med transporter efter att det tog USA med storm och expanderade till Europa, Asien och Sydamerika. Företaget har tre ben: Eats (en matleveransservice), Frakt (en logistiktjänst) och en autonom fordonsenhet (Advanced Technologies Group eller ”ATG”).

Den 10 maj 2019 började företaget börsnoteras med en börsintroduktion, varefter aktiekursen sjönk med 11%, vilket resulterade i den största börsintroduktionen för första dagen i amerikansk historia. Genom att göra en jämförelse sida vid sida av företagets resultat kontra dess uppfattning och tillväxt avslöjas att höga intäkter inte nödvändigtvis kan översättas till höga vinster.

För att förstå varför är det viktigt att notera att Uber aktivt är i krig med den organiserade personliga transportsektorn. För att locka kunderna mot det spenderar företaget en stor summa pengar på administrativa kostnader för att kontinuerligt ta in en stor pool av förare samt på marknadsföring och kampanjer för att behålla användarna. Avgifterna för en användare går inte så lågt ned för att hålla förarna intresserade men de är för låga för att skapa en hög vinst för företaget. Med andra ord kostar varje tur på Uber faktiskt företagets pengar.

Efter pandemin drabbade företaget planer på att säga upp cirka 14% av sin personalstyrka – 3 700 anställda – följt av ett tillkännagivande två veckor senare om att ytterligare 3 000 anställda skulle avskedas och 45 kontor skulle stängas.

Som helhet var och förblir Nordamerika dess största intäktsområde.

Företagets ben för mat och transport var inte historiskt en stor inkomstintäkt. Emellertid visade sig Eats vara en livräddare för företaget under pandemin när beställningarna för leverans av livsmedel sköt i höjden.

I själva verket, i termer av intäkter, Uber studsade tillbaka från effekterna av pandemin mycket snabbt och byggde en uppåtgående trend från Q3 2020 och framåt.

Men vi upprepar att det är ett frågetecken om de höga intäkterna kan översättas till vinster som överförs till Ubers aktieägare.

Ett annat viktigt inslag i företaget har varit dess aktiva förvärv/partnerskap. År 2016 sålde företaget sin Kinaverksamhet till DiDi i utbyte mot en 18-procentig andel i DiDi och ett åtagande från den senare att investera 1 miljard dollar i Uber. År 2018 kombinerade Uber sin verksamhet i Ryssland och vissa OSS-länder med Yandex. Taxi och investerade 225 miljoner dollar i ett joint venture. Det gjorde samma sak med Sydostasien-baserade Uber-klon Grab i utbyte mot en ägarandel på 27,5%. År 2020 förvärvade den Careem – en Uber-klon i Mellanöstern och Nordafrika – och sålde sin Eats-verksamhet i Indien till Zomato i utbyte mot en andel på 9,99%.

Intressant nog, för närvarande förvärvades amerikanska leveranstjänsteföretaget Postmates för 2,65 miljarder dollar i december förra året. I januari i år såldes Uber ATG till självkörande startup Aurora Innovation för 4 miljarder dollar medan Uber investerade 400 miljoner dollar i Aurora för att ta en andel på 26%. I februari tillkännagav företaget köpet av amerikansk alkoholleveransservice Drizly för 1,1 miljarder dollar i kontanter och aktier.

Alla dessa investeringar kommer att vara ytterligare källor till marknadsvärde för företagets aktier.

Airbnb och Uber: Var de står idag

I många avseenden är de två företagen ganska lika trots att de befinner sig i olika delar av ekonomin: deras primära marknad är Nordamerika, de är båda mästare inom ”gig-ekonomin”, de har båda haft ett dyster 2020 och de båda började 2021 med en smäll genom att överträffa S&P 500 under första kvartalet 2021.

Under andra kvartalet 2021 blir dock skillnaden i utsikter mellan de två uppenbara. Airbnb förväntas allmänt – även av Reddits ivriga publikbevakning – att bli ett högt värderad aktie. Airbnbs vd Brian Chesky uppgav under Q1 2021-uppdateringen att företaget förväntar sig att stadsresor och gränsöverskridande resor kommer att ge företaget betydande medvind i de kommande kvartalen. Därtill kommer, eftersom fjärrarbete blir mer och mer framträdande, detta sannolikt öka företagets hemdelningssegment.

Under tiden har Uber – som de flesta västerländska transportdelningsföretag – kämpat för brist på tillgänglighet för förare, av vilka många sökte andra sätt att arbeta under pandemin. Som ett resultat har biljettpriserna i USA ökat med i genomsnitt 40% under juni månad. Men företaget har en ljusstråle i öst – dess andel i DiDi Chuxing (för närvarande utspädd till 15,4%) kommer sannolikt att addera upp till uppskattningsvis 9-12,8 miljarder dollar i värde till Uber efter att den kinesiska transportdelningsbeten offentliggörs senare. det här året. DiDi äger också det största laddningsnätet för elfordon i Kina, med över 30% marknadsandel av den totala offentliga laddningsvolymen under första kvartalet 2021. Även detta kommer att visa sig vara ett indirekt sätt att minska Ubers vinst eftersom Kina är det världens största marknad för elfordon.

kort sikt är Ubers investering dock i varmvatten: mindre än en vecka efter att DiDi börsnoteras på New York Stock Exchange tillkännagav den kinesiska regeringen den 2 juli att nya användare inte skulle kunna ladda ner företagets åktur. app på grund av en pågående granskning efter Cyberspace Administration of China (CAC) rapporterade att appen olagligt samlade in användarnas personuppgifter. Den 6 juli sjönk företagets nynoterade aktier med mer än 19% och förlorade 15 miljarder dollar i marknadsvärde enbart den dagen. Företaget står också inför två stämningar vid amerikanska federala domstolar som hävdar att företaget inte avslöjade pågående samtal med kinesiska myndigheter i denna fråga. För Uber är detta en anledning till oro: de upplevda fördelarna med diversifiering av investeringarna verkar inte bära frukt ännu. I det långa loppet – uteslutande av DiDis fullständiga stängning av den kinesiska regeringen – är det dock fortfarande troligt att investeringsfördelarna skulle uppnås efter att frågan är tillfredsställande löst.

Naturligtvis är riktningen som aktien ska gå en fråga om intensiv gissning. Oavsett om det är uppåt eller nedåt kan prisbanan rimligen förväntas vara ganska ojämn. För sådana scenarier erbjuder Leverage Shares investerare flera produkter byggda runt dessa två företag med olika hävstångsfaktorer: Airbnb finns med en 3X-faktor (3ABN) samt en invers -1x kortversion (SABN). Uber finns med en 3X-faktor (3UBR), en 2X-faktor (2UBR) samt en invers / kort (SUBR).

Handla Leverage Shares produkter

Leverage Shares produkter kan handlas genom till exempel IG, men även på Londonbörsen för den som har ett konto hos en mäklare som erbjuder handel på denna marknad, till exempel DEGIRO. Vidare handlas Leverage Shares Single Stock ETPs på Euronext Amsterdam och Euronext Paris.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Geopolitical Conflict on the Rise, while Ethereum Receives its Biggest Boost

Publicerad

den

Ethereum Receives its Biggest Boost Expanding Geopolitical Conflict Throws Crypto in Turmoil, Hong Kong ETFs Revive Hope Ethereum’s Most Anticipated Application of the Year is Live

• Expanding Geopolitical Conflict Throws Crypto in Turmoil, Hong Kong ETFs Revive Hope

• Ethereum’s Most Anticipated Application of the Year is Live

Expanding Geopolitical Conflict Throws Crypto in Turmoil, Hong Kong ETFs Revive Hope

The latest Consumer Price Index (CPI) report released last Wednesday revealed a hotter-than-expected inflation rate of 3.5%, exceeding forecasts of 3.4%. This marks the fourth consecutive month where inflation has surpassed expectations, dimming hopes of rate cuts in the near future, resulting in a sustained high interest environment. This is further evidenced by interest rate futures currently pricing in just two rate cuts for the entirety of 2024, a significant shift from four months ago, when markets were predicting a more hawkish approach. Further, the conflict between Iran and Israel escalated more this weekend, as Iran launched a drone strike towards Israel, who are said to be potentially preparing for ‘retaliation’. This rise in geopolitical tensions coincided with a decline in the crypto market as Bitcoin (BTC) and Ethereum (ETH) prices fell by 8.22% and 11.29% respectively.

That said, it’s worth remembering that Bitcoin is viewed as a flight to safety during geopolitical conflicts. For instance, BTC grew by almost 17% during Russia’s invasion of Ukraine. This was driven by the fact that the average Russian citizen was able to withdraw their capital out of banks promptly before the imposed sanctions. Similarly, Ukrainians leveraged Bitcoin’s decentralized nature to navigate the overall shutdown of their financial system, while leveraging it to resume raising donations, showcasing its value as a decentralized and globally accessible asset immune to disruptions.

However, Bitcoin’s response to Iran’s recent escalation may have been adverse. This is given the gravity and the complexity of the geopolitical situation and its potential to entangle several other actors into the conflict, potentially affecting a broader swath of the world, including global trade and economic stability. Nevertheless, Bitcoin’s properties uniquely position it to serve a dual function as both a risk-on and risk-off asset. This duality could explain why its behavior diverged from that of gold in recent days, facing a drawdown last week versus benefiting from Russia’s conflict in 2022, as shown below in Figure 1.

Figure 1: BTC vs Gold Performance in 2022 vs 2024 – On a Weekly Timeframe

Source: TradingView

Finally, while the industry showed signs of a tentative recovery following last week’s economic challenges, evidenced by BTC soaring to nearly $67K on Monday, it’s crucial to maintain vigilance and closely monitor Israel’s response as it could have additional repercussions on the global market. Bitcoin faces a pivotal week with the highly anticipated Bitcoin Halving event scheduled in just four days, which will cut the issuance of new BTC in half, further tightening its already limited supply. This scarcity narrative is often seen as a bullish signal, which potentially bolsters Bitcoin’s position as a store of value and a hedge against inflation, as investors seek refuge in the current environment.

Adding to the positive sentiment, the Hong Kong Securities and Futures Commission (SFC) recently granted conditional approval for the launch of the first spot Bitcoin and Ethereum ETFs. The investment vehicle could unlock up to $25B in demand from Chinese investors via the Southbound Stock Connect program, according to Matrixport. The approval could also expand BTC’s market penetration into the wealth management sector in Hong Kong valued at $1.15T. The combined effect of the halving and the ETF approvals could provide a much-needed boost to the industry’s current momentum. A trend which is evident in Figure 2 below, indicating that flows into BTC have remained positive since the beginning of the year.

Figure 2 – *BTC Monthly Balance Change vs BTC Monthly Issuance vs ETF Cumulative Flows

Source: Glassnode

*Monthly Balance Change includes different cohort of investors that hold >1, >10, >100, >1K BTC

Ethereum’s Most Anticipated Application of the Year is Live

EigenLayer, a protocol that allows ETH users to “re-stake” their existing staked ETH to validate the security of external networks known as Actively Validated Services (AVS), has finally deployed on mainnet. EigenLayer has been long anticipated as it enables capital efficiency by allowing users to earn additional yield on top of their ETH staking yield. Further, it allows younger protocols to borrow the security assurances of Ethereum. This is crucial, as it circumvents the need for non-established protocols to develop their own security measures from scratch. This translates to a more cost-efficient approach while simultaneously bolstering their decentralization, as newer projects can anchor their security to Ethereum’s.

By opting to earn additional yield, users subject themselves to heightened smart contract risks, as they become exposed to the vulnerabilities of both Ethereum and the additional protocol relying on its security. Further, a large portion of ETH could end up being “re-staked” in EigenLayer instead of just validating the security of Ethereum, creating a problem of misalignment. In simpler terms, some validators might focus on maximizing their profits by pursuing strategies that prioritize short-term gains over the long-term security of the network. Moreover, the growing enthusiasm for the protocol suggests that a significant portion of the crypto economy might rely on Ethereum’s security assurances. Currently, 14% of all staked ETH is being allocated towards Eigen’s re-staking strategy. The continuation of this trend could lead to centralization, posing a risk as Ethereum might inadvertently become a single point of failure over a longer time horizon.

Wide-spread slashing is another concern. In essence, if a substantial amount of ETH is restaked in a single protocol, then a slashing event due to malicious or unintended behavior could significantly impact honest ETH stakers. Thus, Eigen proposed a slashing committee, comprising esteemed ETH developers and trusted community members, empowered to veto such occurrences and safeguard Ethereum’s integrity.

The final risk concerns a new breed of tokens known as Liquid Restaking Tokens (LRTs), which operate atop EigenLayer. LRTs, akin to Liquid Staking Tokens (LSTs) issued by the established Lido protocol in 2021, aim to unlock similar capital efficiency by allowing users to use their re-staked ETH as collateral for lending and borrowing. Given that restaked ETH in Eigen can’t be used across DeFi platforms, users have turned to LRT protocols like Ether.fi and Renzo to seek higher levels of capital flexibility, with their restaked assets. For context, LRTs grew exponentially by a factor of 28 throughout Q1, increasing from nearly 100K units to the current figure of 2.8M, as can be seen below in Figure 3, showing its soaring demand.

Figure 3 – Growth of Liquid Restaking Tokens (LRTs) on EigenLayer

Source: @yulia_is_here on Dune

While LRTs can offer amplified gains through leveraged lending, they can also exacerbate losses, potentially increasing systemic risk in market downturns. Since some LRT protocols can’t offer withdrawal yet, users may be forced to swap their LRT token into ETH on thinly traded secondary markets and intensify their drawdowns.

All in all, the impact of Eigenlayer is not to be understated, as the excitement surrounding the new primitive has propelled it to become the second largest protocol on Ethereum by Total Value Locked (TVL), boasting an impressive $12.6B. This already eclipses the TVL of established players like Solana by fourfold, highlighting the immense potential and adoption that EigenLayer is witnessing despite its brief existence. Further, the excitement building up to its launch since they unveiled their roadmap in March has propelled the Ethereum validator entry queue to its highest level since September. The queue now necessitates a minimum waiting period of ~12 days before new validators can join the network, as seen below in Figure 4. Nevertheless, keep an eye out as we prepare to release a more in-depth exploration of EigenLayer risks over the coming weeks.

Figure 4: Ethereum Validator Entry Queue in Days

Source: ValidatorQueue

Bookmarks

Have you read our latest report, The Bitcoin Halving and Beyond? Click here to get a digital copy.

This Week’s Calendar

Source: Forex Factory, 21Shares

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

H4Z7 ETF investerar i fastighetsbolag från utvecklade länder

Publicerad

den

HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF USD (Acc) (H4Z7 ETF) med ISIN IE000G6GSP88, försöker följa FTSE EPRA/NAREIT Developed-indexet. FTSE EPRA/NAREIT Developed Index följer de största fastighetsbolagen på världens utvecklade aktiemarknader.

HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF USD (Acc) (H4Z7 ETF) med ISIN IE000G6GSP88, försöker följa FTSE EPRA/NAREIT Developed-indexet. FTSE EPRA/NAREIT Developed Index följer de största fastighetsbolagen på världens utvecklade aktiemarknader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,24 % p.a. HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF USD (Acc) är den billigaste ETF som följer FTSE EPRA/NAREIT Developed-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 38 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 19 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för FTSE EPRA NAREIT Developed Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av de största börsnoterade fastighetsbolagen och real estate investment trusts (REITS) på världens utvecklade aktiemarknader, enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktierna av företagen i i stort sett samma andel som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar som depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera upp till 35 % av sina tillgångar i värdepapper från en enda emittent under exceptionella marknadsförhållanden. Fonden kan investera upp till 10 % av sina tillgångar i totalavkastningsswappar och kontrakt för skillnad. Fonden kan investera upp till 10 % av sina tillgångar i andra fonder, inklusive HSBC-fonder.

Handla H4Z7 ETF

HSBC FTSE EPRA NAREIT Developed UCITS ETF USD (Acc) (H4Z7 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURH4Z7
gettexEURH4Z7
London Stock ExchangeGBPHPRS
London Stock ExchangeUSDHPRA

Största innehav

ISINVärdepapperLandValutaVikt %
US74340W1036Prologis IncUSAUSD6,89435
US29444U7000Equinix IncUSAUSD4,4877
US95040Q1040Welltower IncUSAUSD3,09556
US8288061091Simon Property Group IncUSAUSD2,92488
US7561091049Realty Income CorpUSAUSD2,68616
US74460D1090Public StorageUSAUSD2,67706
US2538681030Digital Realty Trust IncUSAUSD2,64512
AU000000GMG2Goodman GroupAustralienAUD2,4141
US30225T1025Extra Space Storage IncUSAUSD1,84507
US9256521090VICI Properties Inc Ordinary SharesUSAUSD1,80055

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

ETFmarknaden i Europa firar sitt 24-årsjubileum med tillgångar på två biljoner USD

Publicerad

den

ETFGI, ett ledande oberoende forsknings- och konsultföretag som täcker trender i det globala ETF-ekosystemet, rapporterar att ETFmarknaden i Europa firar sitt 24-årsjubileum med rekordtillgångar på nästan 2 biljoner US-dollar. De första europanoterade ETF:erna gjorde sin debut den 11 april 2000. Dessa två ETFer var baserade på Euro Stoxx 50- och Stoxx Europe 50-indexen, och de var noterade på Deutsche Boerse i Tyskland.

ETFGI, ett ledande oberoende forsknings- och konsultföretag som täcker trender i det globala ETF-ekosystemet, rapporterar att ETFmarknaden i Europa firar sitt 24-årsjubileum med rekordtillgångar på nästan 2 biljoner US-dollar. De första europanoterade ETF:erna gjorde sin debut den 11 april 2000. Dessa två ETFer var baserade på Euro Stoxx 50– och Stoxx Europe 50-indexen, och de var noterade på Deutsche Boerse i Tyskland.

Tillgångar som investerats i ETF-branschen i Europa nådde rekordhöga 1,96 biljoner USD i slutet av mars. Under mars samlade ETF-branschen i Europa nettoinflöden på 11,02 miljarder USD, vilket ger årets nettoinflöden till 49,52 miljarder USD, enligt ETFGIs mars 2024 europeiska ETFer och ETPers industrilandskapsrapport, den månatliga rapporten som är en del av en årlig betald forskningsprenumerationstjänst. (Alla dollarvärden i USD om inget annat anges.)

Höjdpunkter

  • Tillgångar som investerats på ETFmarknaden i Europa nådde ett rekord på 1,96 Tn i slutet av mars och slog det tidigare rekordet på 1,90 Tn i slutet av februari 2024.
  • Tillgångarna ökade med 7,8 % YTD 2024, från 1,82 Tn USD i slutet av 2023 till 1,96 Tn USD.
  • Nettoinflöden på 11,02 miljarder USD i mars 2024.
  • YTD nettoinflöden på 49,52 miljarder USD är tredje högsta någonsin efter YTD nettoinflöden på 59,30 miljarder USD 2021 och YTD nettoinflöden på 49,73 miljarder USD 2022.
  • Artonde månaden med på varandra följande nettoinflöden.

”S&P 500-indexet ökade med 3,22 % i mars och är upp 10,56 % YTD 2024. De utvecklade marknaderna exklusive det amerikanska indexet ökade med 3,62 % i mars och steg 5,26 % YTD 2024. Spanien (upp 10,72 %) och Italien (upp 6,34 %) såg de största ökningarna bland de utvecklade marknaderna i mars. Emerging markets-indexet ökade med 1,50 % under mars och steg 2,08 % YTD 2024. Peru (upp 10,27 %) och Columbia (upp 8,19 %) såg de största ökningarna bland tillväxtmarknaderna i mars”, enligt Deborah Fuhr, managing partner, grundare och ägare av ETFGI.

Tillgångstillväxt i ETF-branschen i slutet av mars

Källa: ETFGI

I slutet av mars hade ETFmarknaden i Europa 3 037 produkter, med 12 209 noteringar, tillgångar på $1,96 Tn, från 99 leverantörer listade på 29 börser i 24 länder.

Under mars samlade ETFer nettoinflöden till 11,02 miljarder USD. Aktie-ETFer samlade nettoinflöden på 9,81 miljarder USD under mars, vilket förde YTD nettoinflöden till 39,30 miljarder USD, högre än 19,38 miljarder USD i nettoinflöden av eget kapital YTD 2023. Ränte-ETFer rapporterade nettoinflöden på 719,00 USD YTD under 1 mars, vilket gav 25 USD nettoinflöden. miljarder, lägre än 15,49 miljarder USD i nettoinflöden YTD år 2023. Råvaru-ETFer rapporterade nettoutflöden på 75,35 miljoner USD under mars, vilket förde YTD nettoutflöden till 2,32 miljarder USD, lägre än 1,67 miljarder USD i nettoinflöden YTD 2023. på 670,27 miljoner USD under månaden, vilket samlade ett nettoinflöde för året i Europa på 2,33 miljarder USD, högre än 2,17 miljarder USD i nettoinflöden YTD 2023.

Betydande inflöden kan tillskrivas de 20 bästa ETFerna av nya nettotillgångar, som samlat in 9,63 miljarder USD under mars. iShares Core S&P 500 UCITS ETFAcc (CSSPX SW) samlade in 918,91 miljoner USD, det största enskilda nettoinflödet.

Topp 20 ETFer efter nettoinflöden i mars 2024: Europa

NamnKortnamnAssets
($ Mn)
 Mar-24
NNA
($ Mn)
 YTD-24
NNA
($ Mn)
Mar-24
iShares Core S&P 500 UCITS ETFAccCSSPX SW       84,308.60             4,744.81             918.91
UBS ETF (LU) MSCI United Kingdom UCITS ETF (GBP) A-accAccUKGBPB SW        2,485.72                653.33             753.94
Invesco MSCI USA ESG Universal Screened UCITS ETFAccESGU LN        2,188.25                792.66             741.48
Xtrackers II EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF – 1C – AccXEON GY        7,281.96             2,089.43             596.35
HSBC S&P 500 UCITS ETFHSPX LN        6,756.08                661.46             562.23
iShares MSCI EM ESG Enhanced UCITS ETFEEDM LN        5,000.88                886.95             556.22
Vanguard FTSE All-World UCITS ETFVWRD LN       24,771.34             1,410.78             545.51
Invesco S&P 500 UCITS ETFAccSPXS LN       25,176.99                939.08             497.72
iShares MSCI ACWI UCITS ETFAccISAC LN       12,806.01             1,453.06             469.35
iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETFIBTU LN       14,990.95             1,433.49             431.07
iShares € High Yield Corp Bond UCITS ETFIHYG LN        7,694.75             1,427.77             413.53
SPDR S&P 500 UCITS ETFSPY5 GY       12,491.17             3,418.58             388.74
iShares Core MSCI World UCITS ETFAccIWDA LN       75,051.88             3,236.70             382.75
Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture UCITS ETFAccCOMO FP        1,668.95                367.30             378.26
iShares STOXX Europe Small 200 UCITS ETF (DE)SCXPEX GY           916.86                401.43             357.42
Amundi MSCI Japan UCITS ETFAccLCUJ GY        4,400.85                158.96             343.86
UBS ETF (CH) – MSCI Switzerland (CHF) A-dis – AccSWICHA SW        1,126.17                354.69             335.87
SPDR MSCI World UCITS ETFAccSPPW GY        5,653.51                715.38             324.95
Amundi S&P 500 Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETFZPA5 GY        3,965.66                925.46             320.42
JPMorgan US Research Enhanced Index Equity ESG UCITS ETFAccJREU LN        7,047.30             1,230.55             315.09

Källa ETFGI

De 10 bästa ETPerna av nya nettotillgångar samlade ihop 1,69 miljarder USD under mars. WisdomTree Physical Silver – Acc (PHAG LN) samlade in 832,90 miljoner USD, det största enskilda nettoinflödet.

Topp 10 ETPer efter nettoinflöden i mars 2024: Europa

NamnKortnamnAssets
($ Mn)
 Mar-24
NNA
($ Mn)
 YTD-24
NNA
($ Mn)
Mar-24
WisdomTree Physical Silver – AccPHAG LN  2,057.21                793.35             832.90
iShares Physical Silver ETCAccSSLN LN     785.65                254.30             245.97
Xtrackers IE Physical Gold ETC Securities – AccXGDU LN  3,640.08                231.87             167.72
AMUNDI PHYSICAL GOLD ETC (C) – AccGOLD FP  4,575.61                307.29             127.12
Xtrackers Physical Gold ETC (EUR) – AccXAD5 GY  2,202.38                  92.10              80.28
WisdomTree Copper – AccCOPA LN  1,667.78                337.85              68.51
Xtrackers Physical Gold Euro Hedged ETCAccXAD1 GY  1,335.65                    5.06              50.49
SG ETC FTSE MIB -3x Daily Short Collateralized – AccMIB3S IM       33.07                  88.10              40.49
21Shares Toncoin Staking ETPTONN SW       40.81                  39.94              39.94
Invesco Physical Gold ETC – EUR Hdg AccSGLE IM     564.18                  59.65              33.11

Källa: ETFGI

Investerare har tenderat att investera i Equity ETFs under mars.

Fortsätt läsa

Populära