Följ oss

Nyheter

Batteriteknik – viktiga drivkrafter och trender

Publicerad

den

bilförsäljningen 2020 (en ökning från 2,6% år 2019). Faktum är att Europa representerade mer än 45% av den globala elbilsförsäljningen som är beroende av batteriteknik, följt av Kina och USA.

År 2020 såldes över 3,1 miljoner elfordon globalt, med majoriteten av efterfrågan från europeiska länder. Den globala försäljningen av elfordon ökade med 40,9% jämfört med motsvarande period föregående år och stod för 4,2% av bilförsäljningen 2020 (en ökning från 2,6% år 2019). Faktum är att Europa representerade mer än 45% av den globala elbilsförsäljningen som är beroende av batteriteknik, följt av Kina och USA.

Lägre kostnader har lett till fler elfordon

Förbättringar av energilagringskapacitet, laddningscykler och säkerhetsegenskaper samtidigt som minskade kostnader och vikt har underlättat det påskyndade antagandet av batteridrivna elfordon. Enligt IEA minskade de genomsnittliga försäljningsviktade priserna på litiumjonbatterier med över 87% mellan 2010 och 2019. Den trenden förväntas fortsätta att driva priserna på litiumbatterier till 100 USD kWh 2023, eftersom branschens aktörer uppnår skala. European Association of Electrical Contractors uppskattar att elfordonsindustrin skulle kunna skapa dubbelt så mycket som antalet jobb som förlorats på grund av slutet på förbränningsmotorbaserade fordon.

Förutom elfordon har nätlagringsapplikationer också varit en viktig drivkraft för batterier. Den globala nätlagringskapaciteten förväntas växa med drygt 25% på årsbasis under de kommande tio åren.

De tvåsiffriga tillväxttakten på marknaden har också översatts till en stadig tillväxt i investerarnas intresse för att få tillgång till temat. Men hur kan investerare komma åt detta tema optimalt? Det är viktigt att fokusera på företag som äger beprövad och livskraftig batteriteknik och inte bara på användare av batterier eller leverantörer av sekundära tjänster.

EV-värdekedjan består av olika segment, allt från batterier till laddstationer, drivsystem, komponenter och elektrisk hårdvara. Men många av dessa segment är kanske inte så störande och innovativa som batteriteknik. Vissa av dem kan helt enkelt anpassa sina befintliga lösningar och / eller komponenter för att möta kraven från elfordon. Till exempel kan vissa auto-komponenter och infotainment-system användas i både elektriska och ICE-fordon. Det är därför viktigt att skilja kritiska spelare mot icke-kritiska spelare; kärna mot icke-kärnleverantörer; och aktiverare mot användare.

Batterier är den dyraste och mest kritiska komponenten i en elbil som bidrar till cirka 25-40% av fordonets kostnad. Det anses vara en vanlig uppfattning är batteriteknik ett av få områden i elfordons värdekedja som fortfarande har höga inträdeshinder och är relativt mindre benägna att dramatiska förändringar i konkurrenslandskapet – eftersom FoU-cykler i batterikemi kan vara tunga och tidskrävande . För det andra är det viktigt att identifiera marknadsledare som har ny, innovativ och störande teknik som är nyckeln till marknadstillväxt. Och slutligen bör företag som är nära och / eller rent engagerade i temat separeras från de som tillhandahåller kompletterande eller sekundära tjänster.

Ta till exempel Kina. Det finns mer än 400 registrerade elfordonstillverkare och ett liknande eller större ekosystem för bildelar och komponenter. Men de flesta av dessa företag litar på ett mycket litet universum av batteritillverkare för att köpa sina batterier. Bilden utanför Kina är inte särskilt annorlunda. Enligt Clean Horizons energilagringsdatabas som spårar globala nätlagringsprojekt finns det drygt sjuttio företag som äger en beprövad batteriteknik som har distribuerats på en nätlagringsanläggning. Samtidigt, enligt GlobalData, finns cirka 115 megafabriker i litiumjonbatterier över hela världen. På kort till medellång sikt, oavsett var efterfrågan kommer ifrån, kan det mesta kanaliseras till bara några få batteritillverkare med beprövad teknik.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *