Följ oss

Nyheter

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Publicerad

den

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder är inte alls så komplicerat som det kan verka vid första anblicken. Faktum är att det är precis lika enkelt att daytrada, eller dagshandla med en ETF som det är med många aktier eller derivat. Orsaken är att en börshandlad fond speglar utvecklingen av ett underliggande index och därmed också de aktier, råvaror eller obligationer som ingår i detta index.

Börshandlade fonder har tagits emot med öppna armar av såväl långsiktiga placerare, så kallade buy-and-hold investerare som mer aktiva handlare, daytraders. Orsaken är deras användarvänlighet och kostnadseffektivitet. Kortsiktiga möjligheter med lukrativa möjligheter till en god avkastning förekommer ofta på marknaden, men det är bara de bästa placerare som kan dra fördel av dem och tjäna pengar på detta.

I denna artikel lyfter vi fram sju regler för daytrading som alla ETF daytraders bör ha i sin personliga regelbok om de vill öka sina chanser att lyckas och bli en av de placerare som kan dra fördel av daytrading med ETFer och tjäna pengar på detta. Sju regler för daytrading med börshandlade fonder.

Skriv ner dina handelsregler och se till att följa dem

Lättare sagt än gjort. De flesta handlare misslyckas eftersom de inte har ett system för handel på plats som håller dem disciplinerad. Handelsregler definierar hur man hittar handelskandidater, genomför strategin, tar hem vinster och minska förluster. Attgöra affärer baserade på gissningar, känslor eller slumpmässiga strategier är helt enkelt spel. Använd en väl genomtänkt och testad handelsplan i stället. De flesta handlare ”vet” att de bör göra en handelsplan, men att skapa en och handla efter den är den viktigaste delen i denna regel.

Lär Dig när Du skall stå utanför marknaden

Lika viktigt som att veta när när Du skall handla är det att veta när Du skall stå utanför marknaden. Med en väl definierad handelsplan kommer Du att veta när nu skall handla och inte. Marknadsförhållanden förändras ständigt, från trendande till flyktiga. Är du utrustad med de strategier och den disciplin som behövs för att handla i alla dessa miljöer och att kunna göra det lönsamt? Kan Du avgöra när miljön förskjuts? Om inte så kommer det att finnas tillfällen när det är bäst att sitta på händerna och stå utanför marknaden. De flesta investerare måste undvika impulsen att handla.

Försök inte att pricka in toppar eller bottnar

När investerare börjar tro att de kan förutsäga toppar och bottnar riskerar de att få en mycket kostsam handel. Begreppet ”fånga en fallande kniv” finns av en anledning, det är omöjligt att plocka upp en aktie på den nivån när den vänder. Kursen kommer sannolikt ta fortsätta ned, och det kommer att kosta pengar.

På samma sätt är det nästan alltid omöjligt att pricka in en topp för en aktiekurs. Istället för att försöka blanka efter en stark uppgång bör en investerare hålla sig borta till dess att de vet vart toppen hamnar och hur trenden utvecklas. Att försöka vara först lönar sig inte alltid i dessa fall.

Låt marknaden visa att en vändning är på gång, vilket skapar ett lägre pris när det gäller en nedåtgående marknad, eller högre kurs när det gäller en uppåtgående marknad, innan Du tar en position. Det är inte nödvändigt att vara den första aktören i, eller den sista ut, för att göra en vinst.

Är marknaden öppen?

Tror Du att det är enklare att tjäna pengar då det är färre aktörer som handlar? Tänk om. När Du handlar börshandlade fonder på råvaror, valutor eller marknader i en annan tidszon så är det viktigt att se till att den underliggande marknaden är öppen. Enligt Horizons Exchange Traded Funds, en av världens största leverantörer av börshandlade fonder, kommer Du aldrig att kunna få ett rättvisande pris om den underliggande marknaden inte är öppen.

ETFer är kopplade till den underliggande tillgången med en beräkning som kallas NAV, eller Net Asset Value; men när den underliggande marknaden är stängd, kan ETF avvika avsevärt från detta ”verkligt värde” på grund av begränsad likviditet och breda spread, skillnad mellan köp- och säljkurs. Det är viktigt att notera att även under normala öppettider kan marknadspriset för en ETF fluktuera kring sitt NAV värde.

Har Du en exit plan?

Alla investerare gör klokt i att bestämma de exakta nivåerna när de skall börja ta hem sina vinster, alternativt stänga sina positioner. En exitplan skall ingå i handelsreglerna, men det förtjänar att upprepas. Utan en exitstrategi blir vi känslomässiga och tenderar att låta förlusterna öka eller vinsterna att vända om till förluster. Eftersom det är omöjligt att förutsäga exakta toppar och bottnar (se regel # 3), bestäm i förväg när en position skall stängas. En stop loss kan alltid flyttas uppåt, men den skall finnas.

Strunta i Dina känslor

Känslor är oundvikliga; vi har alla dem. Försök inte att undvika känslor, utan snarare lära dig vilka känslor som påverkar din handel och aggera efter en plan som tar hänsyn till dessa känslor. Panik, rädsla och girighet är vanliga, liksom tristess under lugna handelsdagar. Lär Dig Dina, erkänn dem och agera efter detta. Blir Du uttråkad spela patiens istället, eller handla på ett demokonto hos en CFD-aktör och kanalisera din destruktiva handel utan att Du riskerar att förlora riktiga pengar.

Investerare kämpar med girighet eller rädsla, men det går att använda tekniken för detta. Det finns program hos de flesta nätmäklare som gör det går att ställa in automatiska stop lossar. Se bara till att Du handlar med ETFer med hög likviditet.

Det är omöjligt att ignorera sina känslor, men tänk på att de kommer att uppstå vid olämpliga tidpunkter, och planera för detta i stället.

Granska Din handel

Ta dig tid att granska dina stängda affärer, både vinstaffärer och förluster. Döm inte dig själv på efter om du var lönsam eller förlorat pengar. Betygsätt Dig istället för hur väl Du har följt Din plan. Om du inte följer din plan blir Dina resultat slumpmässiga och betyder ingenting i det långa loppet. Om du följer Din plan och sedan utvärderar den kan Du se om den fungerar, det vill säga är lönsam eller inte. Är den inte det kan Du då anpassa Din handelsmodell. Detta är en del i daytrading med börshandlade fonder, men det gäller även om du handlar med aktier eller valutor.

Slutsats för sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Marknaderna befinner sig i ett konstant tillstånd av flux mellan trend, hackig, flyktiga, och stillsamma. Ta dig tid att skriva ner hur du kommer att agera när Du köper, säljer och bevakar Dina positioner i vart och ett av dessa förhållanden. Följer Du Din plan så kommer Du att märka att det finns tillfällen när Du skall stå utanför marknaderna, när Du skall undvika att handla.

Försök inte hitta toppar och bottnar, och se till att din ETF har tillräcklig likviditet under marknadens öppettider för att tillfredsställa din handelsstil.

Var medveten om de känslor som påverkar Din handel och planera för detta.

Slutligen var ärlig mot dig själv och utvärdera ständigt din plan och dig själv. Om någon inte fungerar, sluta handla tills du kommer fram till ett sätt att övervinna de hinder Du mött.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Vad är Daytrading? - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

0GZB ETC spårar kopparpriset och hedgas i euro

Publicerad

den

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) med ISIN DE000PZ9REC4, försöker följa RICI Enhanced Copper (EUR Hedged) index. RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index spårar priset på terminskontrakt på koppar. Valutasäkrad till euro (EUR).

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) med ISIN DE000PZ9REC4, försöker följa RICI Enhanced Copper (EUR Hedged) index. RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index spårar priset på terminskontraktkoppar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,20 % p.a. BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC är den enda ETC som följer RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 7 augusti 2019 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PZ9REC4
Securities identification number (German WKN)PZ9REC
Bloomberg0GZB GY
Reuters0GZB.DE
TypeETC
CurrencyEUR
Currency hedgedYes, EUR Hedge
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla 0GZB ETC

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR0GZB

Fortsätt läsa

Nyheter

WisdomTree lanserar Global Sustainable Equity ETF tillsammans med irländska Life Investment Managers

Publicerad

den

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har idag lanserat sin första hållbara kärnaktielösning, WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG), i samarbete med Irish Life Investment Managers (ILIM). WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF har noterats idag på Börse Xetra och kommer att noteras på Londonbörsen den 12 juni 2024.

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har idag lanserat sin första hållbara kärnaktielösning, WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG), i samarbete med Irish Life Investment Managers (ILIM). WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF har noterats idag på Börse Xetra och kommer att noteras på Londonbörsen den 12 juni 2024.

WSDG strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för Solactive WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS Index (”Indexet”) och klassificeras som en artikel 9-fond enligt SFDR och har en total kostnadskvot (TER) på 0,29 %.

Strategin, utvecklad med ILIM, är utformad för att spåra prestanda för börsnoterade företag från utvecklade marknader som positivt bidrar till sociala och/eller miljömässiga mål enligt definierade hållbarhetskriterier samtidigt som de strävar efter robust ekonomisk avkastning. ILIM har lång erfarenhet av ansvarsfulla investeringar och har utvecklat en egen forskningsplattform och ramverk för hållbarhetsintegrering för att arbeta med kunder för att stödja deras hållbarhetsmål. ILIM förvaltar för närvarande över 53 miljarder euro i strategier som främjar miljömässiga eller sociala egenskaper.

Den unika strategin använder FN:s ramverk för hållbar utveckling (SDG) för att investera i företag med produkter och tjänster som syftar till att hjälpa till att tackla klimatförändringar och sociala ojämlikheter, främja en cirkulär ekonomi och/eller hjälpa till att skydda vårt naturkapital. Dessutom undviker strategin negativa externa effekter genom starka ”Do No Significant Harm” (DNSH) och ”Good Governance”-skärmar och utesluter investeringar i kontroversiell affärsverksamhet. Strategin syftar till att begränsa avvikelser från ett globalt riktmärke för utvecklade marknader, vilket ger ett hållbart alternativ för allokering av kärnaktier.

SDG-ramverket som antagits av WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF klassificerar 11 av FN:s 17 SDGs i fyra pelare:

  • Klimatåtgärder: prisvärd och ren energi, klimatåtgärder
  • Cirkulär ekonomi: ansvarsfull konsumtion och produktion
  • Friska ekosystem: rent vatten och sanitet, liv under vattnet, liv på land
  • Social rättvisa: noll hunger, god hälsa och välbefinnande, utbildning av hög kvalitet, minskad ojämlikhet och hållbara städer och samhällen

Alexis Marinof, Europachef på WisdomTree, sa: ”Tills nu har våra hållbara investeringslösningar utnyttjat vår expertis och expertpartnerskap inom råvaror och tematiska aktier, vilket ger tillgång till metaller och företag kopplade till energiomställningen. Idag, i samarbete med Irish Life Investment Managers, har vi lanserat vår första hållbara aktie-ETF. Den nya artikel 9 ETF ger ett differentierat tillvägagångssätt för globala utvecklade marknadsaktier genom att integrera 11 av de 17 SDGs i investeringsprocessen.”

Världens ledare antog enhälligt 2030-agendan för hållbar utveckling 2015, med ambitiöst mål att påskynda ekonomiskt välstånd och socialt välbefinnande samtidigt som miljön skyddas. I mitten av genomförandet av 2030-agendan, håller världen inte på att uppfylla dessa 17 hållbara utvecklingsmål till 2030. Även om vissa områden har sett framsteg, finns det fortfarande en oroande andel av målen som antingen går för långsamt eller går tillbaka.

Nicholas MacShane, Head of European Partnerships på ILIM, tillade: ”Med hjälp av vår expertis inom indexering, kvantitativ forskning och ansvarsfulla investeringar bygger detta samarbete med WisdomTree på vårt rykte om att skapa skräddarsydda lösningar som hjälper kunder att nå sina hållbarhetsmål. Vi är mycket stolta över att ha utvecklat denna innovativa strategi med WisdomTree-teamet.”

WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG) är WisdomTrees tredje artikel 9 ETF, efter lanseringen av WisdomTree Renewable Energy UCITS ETF (WRNW) och WisdomTree Recycling Decarbonisation UCITS ETF (WRCY).

Produktinformation

ETF NamnTERBörsValutaKortnamnISIN
WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF0.29%LSEUSDWSDGIE000XNILW20
LSEGBxWSEQIE000XNILW20
XetraEURWSDGIE000XNILW20

Fortsätt läsa

Nyheter

PABX ETF ger exponering mot företag som arbetar mot nettonollutsläpp

Publicerad

den

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF) med ISIN IE000CL68Z69, försöker spåra MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index. MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Det överordnade indexet är MSCI World.

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF) med ISIN IE000CL68Z69, försöker spåra MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index. MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Det överordnade indexet är MSCI World.

Denna ETFs TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc är den enda börshandlade fond som följer MSCI World Climate Paris Aligned Filtered index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 4 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc försöker replikera, så nära som möjligt prestanda för MSCI World Climate Paris Aligned Filtered Index, om trenden är stigande eller fallande samtidigt som volatiliteten i skillnaden mellan avkastningen minimeras av delfonden och avkastningen av indexet (”spårningsfelet”). Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.

Handla PABX ETF

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAUSDPABX
Euronext ParisEURPABW
XETRAEURPABW
XETRAGBPPABY

Största innehav

NamnValutaKortnamnSektor
APPLE INCUSD5.50 %Information Technology
MICROSOFT CORPUSD4.89 %Information Technology
AMAZON.COM INCUSD2.33 %Consumer Discretionary
NVIDIA CORPUSD2.23 %Information Technology
ALPHABET INC CL CUSD1.66 %Communication Services
TESLA INCUSD1.40 %Consumer Discretionary
META PLATFORMS INC-CLASS AUSD1.24 %Communication Services
SCHNEIDER ELECT SEEUR1.09 %Industrials
ELI LILLY & COUSD1.03 %Health Care
BROADCOM INCUSD1.02 %Information Technology

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära