Följ oss

Nyheter

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Publicerad

den

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder är inte alls så komplicerat som det kan verka vid första anblicken. Faktum är att det är precis lika enkelt att daytrada, eller dagshandla med en ETF som det är med många aktier eller derivat. Orsaken är att en börshandlad fond speglar utvecklingen av ett underliggande index och därmed också de aktier, råvaror eller obligationer som ingår i detta index.

Börshandlade fonder har tagits emot med öppna armar av såväl långsiktiga placerare, så kallade buy-and-hold investerare som mer aktiva handlare, daytraders. Orsaken är deras användarvänlighet och kostnadseffektivitet. Kortsiktiga möjligheter med lukrativa möjligheter till en god avkastning förekommer ofta på marknaden, men det är bara de bästa placerare som kan dra fördel av dem och tjäna pengar på detta.

I denna artikel lyfter vi fram sju regler för daytrading som alla ETF daytraders bör ha i sin personliga regelbok om de vill öka sina chanser att lyckas och bli en av de placerare som kan dra fördel av daytrading med ETFer och tjäna pengar på detta. Sju regler för daytrading med börshandlade fonder.

Skriv ner dina handelsregler och se till att följa dem

Lättare sagt än gjort. De flesta handlare misslyckas eftersom de inte har ett system för handel på plats som håller dem disciplinerad. Handelsregler definierar hur man hittar handelskandidater, genomför strategin, tar hem vinster och minska förluster. Attgöra affärer baserade på gissningar, känslor eller slumpmässiga strategier är helt enkelt spel. Använd en väl genomtänkt och testad handelsplan i stället. De flesta handlare ”vet” att de bör göra en handelsplan, men att skapa en och handla efter den är den viktigaste delen i denna regel.

Lär Dig när Du skall stå utanför marknaden

Lika viktigt som att veta när när Du skall handla är det att veta när Du skall stå utanför marknaden. Med en väl definierad handelsplan kommer Du att veta när nu skall handla och inte. Marknadsförhållanden förändras ständigt, från trendande till flyktiga. Är du utrustad med de strategier och den disciplin som behövs för att handla i alla dessa miljöer och att kunna göra det lönsamt? Kan Du avgöra när miljön förskjuts? Om inte så kommer det att finnas tillfällen när det är bäst att sitta på händerna och stå utanför marknaden. De flesta investerare måste undvika impulsen att handla.

Försök inte att pricka in toppar eller bottnar

När investerare börjar tro att de kan förutsäga toppar och bottnar riskerar de att få en mycket kostsam handel. Begreppet ”fånga en fallande kniv” finns av en anledning, det är omöjligt att plocka upp en aktie på den nivån när den vänder. Kursen kommer sannolikt ta fortsätta ned, och det kommer att kosta pengar.

På samma sätt är det nästan alltid omöjligt att pricka in en topp för en aktiekurs. Istället för att försöka blanka efter en stark uppgång bör en investerare hålla sig borta till dess att de vet vart toppen hamnar och hur trenden utvecklas. Att försöka vara först lönar sig inte alltid i dessa fall.

Låt marknaden visa att en vändning är på gång, vilket skapar ett lägre pris när det gäller en nedåtgående marknad, eller högre kurs när det gäller en uppåtgående marknad, innan Du tar en position. Det är inte nödvändigt att vara den första aktören i, eller den sista ut, för att göra en vinst.

Är marknaden öppen?

Tror Du att det är enklare att tjäna pengar då det är färre aktörer som handlar? Tänk om. När Du handlar börshandlade fonder på råvaror, valutor eller marknader i en annan tidszon så är det viktigt att se till att den underliggande marknaden är öppen. Enligt Horizons Exchange Traded Funds, en av världens största leverantörer av börshandlade fonder, kommer Du aldrig att kunna få ett rättvisande pris om den underliggande marknaden inte är öppen.

ETFer är kopplade till den underliggande tillgången med en beräkning som kallas NAV, eller Net Asset Value; men när den underliggande marknaden är stängd, kan ETF avvika avsevärt från detta ”verkligt värde” på grund av begränsad likviditet och breda spread, skillnad mellan köp- och säljkurs. Det är viktigt att notera att även under normala öppettider kan marknadspriset för en ETF fluktuera kring sitt NAV värde.

Har Du en exit plan?

Alla investerare gör klokt i att bestämma de exakta nivåerna när de skall börja ta hem sina vinster, alternativt stänga sina positioner. En exitplan skall ingå i handelsreglerna, men det förtjänar att upprepas. Utan en exitstrategi blir vi känslomässiga och tenderar att låta förlusterna öka eller vinsterna att vända om till förluster. Eftersom det är omöjligt att förutsäga exakta toppar och bottnar (se regel # 3), bestäm i förväg när en position skall stängas. En stop loss kan alltid flyttas uppåt, men den skall finnas.

Strunta i Dina känslor

Känslor är oundvikliga; vi har alla dem. Försök inte att undvika känslor, utan snarare lära dig vilka känslor som påverkar din handel och aggera efter en plan som tar hänsyn till dessa känslor. Panik, rädsla och girighet är vanliga, liksom tristess under lugna handelsdagar. Lär Dig Dina, erkänn dem och agera efter detta. Blir Du uttråkad spela patiens istället, eller handla på ett demokonto hos en CFD-aktör och kanalisera din destruktiva handel utan att Du riskerar att förlora riktiga pengar.

Investerare kämpar med girighet eller rädsla, men det går att använda tekniken för detta. Det finns program hos de flesta nätmäklare som gör det går att ställa in automatiska stop lossar. Se bara till att Du handlar med ETFer med hög likviditet.

Det är omöjligt att ignorera sina känslor, men tänk på att de kommer att uppstå vid olämpliga tidpunkter, och planera för detta i stället.

Granska Din handel

Ta dig tid att granska dina stängda affärer, både vinstaffärer och förluster. Döm inte dig själv på efter om du var lönsam eller förlorat pengar. Betygsätt Dig istället för hur väl Du har följt Din plan. Om du inte följer din plan blir Dina resultat slumpmässiga och betyder ingenting i det långa loppet. Om du följer Din plan och sedan utvärderar den kan Du se om den fungerar, det vill säga är lönsam eller inte. Är den inte det kan Du då anpassa Din handelsmodell. Detta är en del i daytrading med börshandlade fonder, men det gäller även om du handlar med aktier eller valutor.

Slutsats för sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Marknaderna befinner sig i ett konstant tillstånd av flux mellan trend, hackig, flyktiga, och stillsamma. Ta dig tid att skriva ner hur du kommer att agera när Du köper, säljer och bevakar Dina positioner i vart och ett av dessa förhållanden. Följer Du Din plan så kommer Du att märka att det finns tillfällen när Du skall stå utanför marknaderna, när Du skall undvika att handla.

Försök inte hitta toppar och bottnar, och se till att din ETF har tillräcklig likviditet under marknadens öppettider för att tillfredsställa din handelsstil.

Var medveten om de känslor som påverkar Din handel och planera för detta.

Slutligen var ärlig mot dig själv och utvärdera ständigt din plan och dig själv. Om någon inte fungerar, sluta handla tills du kommer fram till ett sätt att övervinna de hinder Du mött.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Vad är Daytrading? - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.