Följ oss

Nyheter

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Publicerad

den

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder är inte alls så komplicerat som det kan verka vid första anblicken. Faktum är att det är precis lika enkelt att daytrada, eller dagshandla med en ETF som det är med många aktier eller derivat. Orsaken är att en börshandlad fond speglar utvecklingen av ett underliggande index och därmed också de aktier, råvaror eller obligationer som ingår i detta index.

Börshandlade fonder har tagits emot med öppna armar av såväl långsiktiga placerare, så kallade buy-and-hold investerare som mer aktiva handlare, daytraders. Orsaken är deras användarvänlighet och kostnadseffektivitet. Kortsiktiga möjligheter med lukrativa möjligheter till en god avkastning förekommer ofta på marknaden, men det är bara de bästa placerare som kan dra fördel av dem och tjäna pengar på detta.

I denna artikel lyfter vi fram sju regler för daytrading som alla ETF daytraders bör ha i sin personliga regelbok om de vill öka sina chanser att lyckas och bli en av de placerare som kan dra fördel av daytrading med ETFer och tjäna pengar på detta. Sju regler för daytrading med börshandlade fonder.

Skriv ner dina handelsregler och se till att följa dem

Lättare sagt än gjort. De flesta handlare misslyckas eftersom de inte har ett system för handel på plats som håller dem disciplinerad. Handelsregler definierar hur man hittar handelskandidater, genomför strategin, tar hem vinster och minska förluster. Attgöra affärer baserade på gissningar, känslor eller slumpmässiga strategier är helt enkelt spel. Använd en väl genomtänkt och testad handelsplan i stället. De flesta handlare ”vet” att de bör göra en handelsplan, men att skapa en och handla efter den är den viktigaste delen i denna regel.

Lär Dig när Du skall stå utanför marknaden

Lika viktigt som att veta när när Du skall handla är det att veta när Du skall stå utanför marknaden. Med en väl definierad handelsplan kommer Du att veta när nu skall handla och inte. Marknadsförhållanden förändras ständigt, från trendande till flyktiga. Är du utrustad med de strategier och den disciplin som behövs för att handla i alla dessa miljöer och att kunna göra det lönsamt? Kan Du avgöra när miljön förskjuts? Om inte så kommer det att finnas tillfällen när det är bäst att sitta på händerna och stå utanför marknaden. De flesta investerare måste undvika impulsen att handla.

Försök inte att pricka in toppar eller bottnar

När investerare börjar tro att de kan förutsäga toppar och bottnar riskerar de att få en mycket kostsam handel. Begreppet ”fånga en fallande kniv” finns av en anledning, det är omöjligt att plocka upp en aktie på den nivån när den vänder. Kursen kommer sannolikt ta fortsätta ned, och det kommer att kosta pengar.

På samma sätt är det nästan alltid omöjligt att pricka in en topp för en aktiekurs. Istället för att försöka blanka efter en stark uppgång bör en investerare hålla sig borta till dess att de vet vart toppen hamnar och hur trenden utvecklas. Att försöka vara först lönar sig inte alltid i dessa fall.

Låt marknaden visa att en vändning är på gång, vilket skapar ett lägre pris när det gäller en nedåtgående marknad, eller högre kurs när det gäller en uppåtgående marknad, innan Du tar en position. Det är inte nödvändigt att vara den första aktören i, eller den sista ut, för att göra en vinst.

Är marknaden öppen?

Tror Du att det är enklare att tjäna pengar då det är färre aktörer som handlar? Tänk om. När Du handlar börshandlade fonder på råvaror, valutor eller marknader i en annan tidszon så är det viktigt att se till att den underliggande marknaden är öppen. Enligt Horizons Exchange Traded Funds, en av världens största leverantörer av börshandlade fonder, kommer Du aldrig att kunna få ett rättvisande pris om den underliggande marknaden inte är öppen.

ETFer är kopplade till den underliggande tillgången med en beräkning som kallas NAV, eller Net Asset Value; men när den underliggande marknaden är stängd, kan ETF avvika avsevärt från detta ”verkligt värde” på grund av begränsad likviditet och breda spread, skillnad mellan köp- och säljkurs. Det är viktigt att notera att även under normala öppettider kan marknadspriset för en ETF fluktuera kring sitt NAV värde.

Har Du en exit plan?

Alla investerare gör klokt i att bestämma de exakta nivåerna när de skall börja ta hem sina vinster, alternativt stänga sina positioner. En exitplan skall ingå i handelsreglerna, men det förtjänar att upprepas. Utan en exitstrategi blir vi känslomässiga och tenderar att låta förlusterna öka eller vinsterna att vända om till förluster. Eftersom det är omöjligt att förutsäga exakta toppar och bottnar (se regel # 3), bestäm i förväg när en position skall stängas. En stop loss kan alltid flyttas uppåt, men den skall finnas.

Strunta i Dina känslor

Känslor är oundvikliga; vi har alla dem. Försök inte att undvika känslor, utan snarare lära dig vilka känslor som påverkar din handel och aggera efter en plan som tar hänsyn till dessa känslor. Panik, rädsla och girighet är vanliga, liksom tristess under lugna handelsdagar. Lär Dig Dina, erkänn dem och agera efter detta. Blir Du uttråkad spela patiens istället, eller handla på ett demokonto hos en CFD-aktör och kanalisera din destruktiva handel utan att Du riskerar att förlora riktiga pengar.

Investerare kämpar med girighet eller rädsla, men det går att använda tekniken för detta. Det finns program hos de flesta nätmäklare som gör det går att ställa in automatiska stop lossar. Se bara till att Du handlar med ETFer med hög likviditet.

Det är omöjligt att ignorera sina känslor, men tänk på att de kommer att uppstå vid olämpliga tidpunkter, och planera för detta i stället.

Granska Din handel

Ta dig tid att granska dina stängda affärer, både vinstaffärer och förluster. Döm inte dig själv på efter om du var lönsam eller förlorat pengar. Betygsätt Dig istället för hur väl Du har följt Din plan. Om du inte följer din plan blir Dina resultat slumpmässiga och betyder ingenting i det långa loppet. Om du följer Din plan och sedan utvärderar den kan Du se om den fungerar, det vill säga är lönsam eller inte. Är den inte det kan Du då anpassa Din handelsmodell. Detta är en del i daytrading med börshandlade fonder, men det gäller även om du handlar med aktier eller valutor.

Slutsats för sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Marknaderna befinner sig i ett konstant tillstånd av flux mellan trend, hackig, flyktiga, och stillsamma. Ta dig tid att skriva ner hur du kommer att agera när Du köper, säljer och bevakar Dina positioner i vart och ett av dessa förhållanden. Följer Du Din plan så kommer Du att märka att det finns tillfällen när Du skall stå utanför marknaderna, när Du skall undvika att handla.

Försök inte hitta toppar och bottnar, och se till att din ETF har tillräcklig likviditet under marknadens öppettider för att tillfredsställa din handelsstil.

Var medveten om de känslor som påverkar Din handel och planera för detta.

Slutligen var ärlig mot dig själv och utvärdera ständigt din plan och dig själv. Om någon inte fungerar, sluta handla tills du kommer fram till ett sätt att övervinna de hinder Du mött.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Vad är Daytrading? - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

QDVA ETF ger exponering mot aktier i USA med ett högt momentum

Publicerad

den

v

iShares Edge MSCI USA Momentum Factor UCITS ETF (QDVA ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 121 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Edge MSCI USA Momentum Factor UCITS ETF har tillgångar på 320 miljoner GBP under förvaltning. QDVA ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför QDVA?

  1. Exponering för en undergrupp av MSCI USA-aktier som har upplevt en uppåtgående kurstrend
  2. Direktinvesteringar i amerikanska företag som har upplevt en uppåtgående pristrend
  3. USA-exponering med fokus på aktier som har upplevt en uppåtgående kurstrend

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av en undergrupp av MSCI USA-aktier som har upplevt en uppåtgående kurstrend.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum-index spårar aktier med högt kursmomentum från USA. Indexet består av titlar som har upplevt prisökningar under de senaste 6 och senaste 12 månaderna med antagandet att ökningarna kommer att fortsätta i framtiden.

Handla QDVA ETF

iShares Edge MSCI USA Momentum Factor UCITS ETF (QDVA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIUMF
gettexEURQDVA
Stuttgart Stock ExchangeEURQDVA
London Stock ExchangeUSDIUMO
SIX Swiss ExchangeUSDIUMO
XETRAEURQDVA

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.07US0378331005USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care4.91US91324P1021USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy4.79US30231G1022USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care4.66US4781601046USD
CVXCHEVRON CORPEnergy4.29US1667641005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples4.20US7427181091USD
ABBVABBVIE INCHealth Care3.95US00287Y1091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.87US5324571083USD
BRKBBERKSHIRE HATHAWAY INC CLASS BFinancials3.86US0846707026USD
PFEPFIZER INCHealth Care3.31US7170811035USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Cryptoassets of the Month: May 2023

Publicerad

den

Cryptoassets of the Month: May 2023 Every month, our research team will present the cryptoassets of the month that increased or dropped in value by more than 15%. With a data-driven approach, we highlight the most important developments and events causing price movements.

Every month, our research team will present the cryptoassets of the month that increased or dropped in value by more than 15%. With a data-driven approach, we highlight the most important developments and events causing price movements.

Figure 1 – 30-Day Performance: Cryptoassets of the Month vs. Traditional Asset Classes

Data Source: 21Shares, CoinGecko, and Yahoo Finance, from 30-Apr-2023 to 31-May-2023 (Close Price)

Ethereum (ETH)

Ethereum traded down 0.57% over the past month. On May 15, Lido V2 went live, enabling users to withdraw their stETH (staked Ether). As of May 31, Lido has processed over 460k stETH withdrawals without voluntarily exiting a single validator. The protocol achieved this by implementing a buffer that accumulates ETH via daily deposits, partial withdrawals, and rewards. On the scaling front, Aztec revealed its “hybrid zk-rollup,” which will enable private smart contract execution, allowing users to protect their data and on-chain activity with programmable anonymity. Finally, Ethereum’s beacon chain suffered a technical issue that caused the network to stop finalizing blocks briefly.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin traded down 7.21% over the past month. On May 17, Tether announced it would use 15% of its monthly net operating profits (i.e., the realized gains from T-bills and similar investments) to buy Bitcoin. The move aims to diversify Tether’s reserve surplus. In addition, it could have a considerable effect on BTC’s structural supply and demand dynamics, as it can offset a significant portion of the selling pressure we can expect from the 41k BTC that the U.S. government intends to sell this year. On another front, transaction fees on the Bitcoin network rose five-fold from $23.5 million in April to $124 million in May, primarily driven by Ordinals and BRC-20 tokens.

Decentraland (MANA)

Decentraland (MANA) traded down 15.08% over the past month as activity in the decentralized virtual world waned significantly. About 2,740 unique wallet addresses interacted with Decentraland throughout May, down ~26% from April. In other news, on May 18, Decentraland DAO introduced “Decentraland Studios,” a platform to connect creators who want to build experiences on the platform but lack the technical skills to do it. This move is part of a broader trend in crypto attempting to lower the barrier of entry for new developers and creators.

Stacks (STX)

Stack’s native token STX traded down 16.47% over the past month. On May 23, ALEX – the most prominent decentralized exchange (DEX) on the Stacks network – introduced permissionless listings for BRC-20 tokens. Despite the combined market cap of BRC-20 tokens reaching close to $500 million, they mainly consist of “meme coins” because Bitcoin does not natively support smart contracts, nor is it designed for fast performance. Thus, Bitcoin needs Layer 2s like Stacks to be usable at scale and open the segway for new use cases. Regarding ecosystem traction, the Stacks networks reached 65,000 deployed smart contracts on May 25.

Avalanche (AVAX)

Avalanche’s native token AVAX traded down 17.85% over the past month despite exciting ecosystem developments. On May 24, Ava Labs announced AvaCloud, a launchpad that allows businesses to deploy custom, fully managed blockchains using an intuitive no-code portal. In addition, the AvaCloud product suite includes managed validators with automated installation for enhanced security, comprehensive data tools, and chain interoperability between all blockchains on the Avalanche network. If successful, the release could mark a paradigm shift in enterprise adoption by removing the complexity of building a public or private blockchain.

Algorand (ALGO)

Algorand’s native token ALGO traded down 18.34% over the past month, underperforming the broader market. The Algorand Foundation recently released AlgoKit, an application that handles the developer environment setup, project generation, and deployment. AlgoKit aims to lower the barrier of entry for developers entering the ecosystem. In this regard, attracting new talent is an area Algorand has struggled with – the blockchain had only 38 full-time developers as of April 2023, according to Electric Capital. The network’s inability to attract new talent may be worrisome as developer engagement is an early and leading indicator of value creation.

Fantom (FTM)

Fantom’s native token FTM traded down 26.28% over the past month. On May 8, the Fantom Hackathon Q2 2023 opened for submissions with a prize pool of over $300k for innovative dApps built on the blockchain. On May 17, the Fantom Foundation released Fantom Academy, a series of lessons for developers, including Solidity basics, token standards, and more. Finally, regarding ecosystem traction, Fantom became available on The Graph, allowing developers to leverage subgraphs to load data on the Fantom blockchain securely and reliably into their dApps.

Strategies of the Month: March 2023

Every month, our research team will also present the best-performing strategies of the month in our product suite. With a data-driven approach, we highlight the most important developments and events causing price movements.

Figure 2: 30-Day Performance: Strategies of the Month vs. Traditional Asset Classes Data

Source: 21Shares Index Management Console and Yahoo Finance, from 28-Apr-2023 to 31-May-2023 (Close Price)

SBTC

The 21Shares Short Bitcoin ETP (SBTC) rose 5.72% over the past month. SBTC seeks to provide a -1x return to the performance of Bitcoin for a single day. Despite its strong fundamentals, BTC’s implied annual volatility has consistently been above 70% and has experienced drawdowns from its all-time high of more than 80%. By comparison, the annual volatility of the S&P 500 sits around 20%. As a result, sophisticated investors with stringent risk-management practices may benefit from tactical short-term inverse exposure to BTC.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ett fantastiskt kvartal för midstream sektorn

Publicerad

den

VettaFis energiforskningschef Stacey Morris talar med Thomas Warner från Proactive om den senaste utvecklingen inom midstream-sektorn och i Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP). Han säger att det varit ett fantastiskt kvartal för midstream sektorn.

VettaFis energiforskningschef Stacey Morris talar med Thomas Warner från Proactive om den senaste utvecklingen inom midstream-sektorn och i Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP). Han säger att det varit ett fantastiskt kvartal för midstream sektorn.

Morris lyfter fram en stark resultatsäsong, med energiinfrastrukturföretag som överträffar förväntningarna och höjer vägledningen. Midstream-bolags stabila kassaflöden och solida utförande bidrog till deras motståndskraft och positiva utdelningstrender, vilket väckte intresse från allmänna investerare.

Hon pratar också om det senaste meddelandet om oljeproduktionsnedskärningar från Opec+, som hon tror kanske inte har en omedelbar inverkan på midstream, men som i slutändan kan visa sig gynnsam för sektorn.

Handla JMLP ETF

HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära