Följ oss

Nyheter

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Publicerad

den

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Sju regler för daytrading med börshandlade fonder är inte alls så komplicerat som det kan verka vid första anblicken. Faktum är att det är precis lika enkelt att daytrada, eller dagshandla med en ETF som det är med många aktier eller derivat. Orsaken är att en börshandlad fond speglar utvecklingen av ett underliggande index och därmed också de aktier, råvaror eller obligationer som ingår i detta index.

Börshandlade fonder har tagits emot med öppna armar av såväl långsiktiga placerare, så kallade buy-and-hold investerare som mer aktiva handlare, daytraders. Orsaken är deras användarvänlighet och kostnadseffektivitet. Kortsiktiga möjligheter med lukrativa möjligheter till en god avkastning förekommer ofta på marknaden, men det är bara de bästa placerare som kan dra fördel av dem och tjäna pengar på detta.

I denna artikel lyfter vi fram sju regler för daytrading som alla ETF daytraders bör ha i sin personliga regelbok om de vill öka sina chanser att lyckas och bli en av de placerare som kan dra fördel av daytrading med ETFer och tjäna pengar på detta. Sju regler för daytrading med börshandlade fonder.

Skriv ner dina handelsregler och se till att följa dem

Lättare sagt än gjort. De flesta handlare misslyckas eftersom de inte har ett system för handel på plats som håller dem disciplinerad. Handelsregler definierar hur man hittar handelskandidater, genomför strategin, tar hem vinster och minska förluster. Attgöra affärer baserade på gissningar, känslor eller slumpmässiga strategier är helt enkelt spel. Använd en väl genomtänkt och testad handelsplan i stället. De flesta handlare ”vet” att de bör göra en handelsplan, men att skapa en och handla efter den är den viktigaste delen i denna regel.

Lär Dig när Du skall stå utanför marknaden

Lika viktigt som att veta när när Du skall handla är det att veta när Du skall stå utanför marknaden. Med en väl definierad handelsplan kommer Du att veta när nu skall handla och inte. Marknadsförhållanden förändras ständigt, från trendande till flyktiga. Är du utrustad med de strategier och den disciplin som behövs för att handla i alla dessa miljöer och att kunna göra det lönsamt? Kan Du avgöra när miljön förskjuts? Om inte så kommer det att finnas tillfällen när det är bäst att sitta på händerna och stå utanför marknaden. De flesta investerare måste undvika impulsen att handla.

Försök inte att pricka in toppar eller bottnar

När investerare börjar tro att de kan förutsäga toppar och bottnar riskerar de att få en mycket kostsam handel. Begreppet ”fånga en fallande kniv” finns av en anledning, det är omöjligt att plocka upp en aktie på den nivån när den vänder. Kursen kommer sannolikt ta fortsätta ned, och det kommer att kosta pengar.

På samma sätt är det nästan alltid omöjligt att pricka in en topp för en aktiekurs. Istället för att försöka blanka efter en stark uppgång bör en investerare hålla sig borta till dess att de vet vart toppen hamnar och hur trenden utvecklas. Att försöka vara först lönar sig inte alltid i dessa fall.

Låt marknaden visa att en vändning är på gång, vilket skapar ett lägre pris när det gäller en nedåtgående marknad, eller högre kurs när det gäller en uppåtgående marknad, innan Du tar en position. Det är inte nödvändigt att vara den första aktören i, eller den sista ut, för att göra en vinst.

Är marknaden öppen?

Tror Du att det är enklare att tjäna pengar då det är färre aktörer som handlar? Tänk om. När Du handlar börshandlade fonder på råvaror, valutor eller marknader i en annan tidszon så är det viktigt att se till att den underliggande marknaden är öppen. Enligt Horizons Exchange Traded Funds, en av världens största leverantörer av börshandlade fonder, kommer Du aldrig att kunna få ett rättvisande pris om den underliggande marknaden inte är öppen.

ETFer är kopplade till den underliggande tillgången med en beräkning som kallas NAV, eller Net Asset Value; men när den underliggande marknaden är stängd, kan ETF avvika avsevärt från detta ”verkligt värde” på grund av begränsad likviditet och breda spread, skillnad mellan köp- och säljkurs. Det är viktigt att notera att även under normala öppettider kan marknadspriset för en ETF fluktuera kring sitt NAV värde.

Har Du en exit plan?

Alla investerare gör klokt i att bestämma de exakta nivåerna när de skall börja ta hem sina vinster, alternativt stänga sina positioner. En exitplan skall ingå i handelsreglerna, men det förtjänar att upprepas. Utan en exitstrategi blir vi känslomässiga och tenderar att låta förlusterna öka eller vinsterna att vända om till förluster. Eftersom det är omöjligt att förutsäga exakta toppar och bottnar (se regel # 3), bestäm i förväg när en position skall stängas. En stop loss kan alltid flyttas uppåt, men den skall finnas.

Strunta i Dina känslor

Känslor är oundvikliga; vi har alla dem. Försök inte att undvika känslor, utan snarare lära dig vilka känslor som påverkar din handel och aggera efter en plan som tar hänsyn till dessa känslor. Panik, rädsla och girighet är vanliga, liksom tristess under lugna handelsdagar. Lär Dig Dina, erkänn dem och agera efter detta. Blir Du uttråkad spela patiens istället, eller handla på ett demokonto hos en CFD-aktör och kanalisera din destruktiva handel utan att Du riskerar att förlora riktiga pengar.

Investerare kämpar med girighet eller rädsla, men det går att använda tekniken för detta. Det finns program hos de flesta nätmäklare som gör det går att ställa in automatiska stop lossar. Se bara till att Du handlar med ETFer med hög likviditet.

Det är omöjligt att ignorera sina känslor, men tänk på att de kommer att uppstå vid olämpliga tidpunkter, och planera för detta i stället.

Granska Din handel

Ta dig tid att granska dina stängda affärer, både vinstaffärer och förluster. Döm inte dig själv på efter om du var lönsam eller förlorat pengar. Betygsätt Dig istället för hur väl Du har följt Din plan. Om du inte följer din plan blir Dina resultat slumpmässiga och betyder ingenting i det långa loppet. Om du följer Din plan och sedan utvärderar den kan Du se om den fungerar, det vill säga är lönsam eller inte. Är den inte det kan Du då anpassa Din handelsmodell. Detta är en del i daytrading med börshandlade fonder, men det gäller även om du handlar med aktier eller valutor.

Slutsats för sju regler för daytrading med börshandlade fonder

Marknaderna befinner sig i ett konstant tillstånd av flux mellan trend, hackig, flyktiga, och stillsamma. Ta dig tid att skriva ner hur du kommer att agera när Du köper, säljer och bevakar Dina positioner i vart och ett av dessa förhållanden. Följer Du Din plan så kommer Du att märka att det finns tillfällen när Du skall stå utanför marknaderna, när Du skall undvika att handla.

Försök inte hitta toppar och bottnar, och se till att din ETF har tillräcklig likviditet under marknadens öppettider för att tillfredsställa din handelsstil.

Var medveten om de känslor som påverkar Din handel och planera för detta.

Slutligen var ärlig mot dig själv och utvärdera ständigt din plan och dig själv. Om någon inte fungerar, sluta handla tills du kommer fram till ett sätt att övervinna de hinder Du mött.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Vad är Daytrading? - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf presenterar investeringscase för uran

Publicerad

den

Tom Bailey, chef för ETF Research på HANetf, presenterar investeringscase för urans ljusa framtid och han diskuterade Sprott Junior Uranium Miners UCITS (U8NJ) under Proactive One2One Investor Forum. HANetf, en white label ETF-emittent, samarbetar med tredje parter som Sprott Asset Management (TSX: SII) för att skapa, hantera och distribuera ETFer i Europa.

Tom Bailey, chef för ETF Research på HANetf, presenterar investeringscase för uran och han diskuterade Sprott Junior Uranium Miners UCITS (U8NJ) under Proactive One2One Investor Forum. HANetf, en white label ETF-emittent, samarbetar med tredje parter som Sprott Asset Management (TSX: SII) för att skapa, hantera och distribuera ETFer i Europa.

Bailey betonade den växande globala efterfrågan på el, särskilt i Asien, och sambandet mellan stigande BNP per capita och ökad energianvändning. Han betonade vikten av kärnkraft för att möta denna efterfrågan, med tanke på energisäkerhet och klimatförändringsutmaningar.

Kärnkraftens tillförlitlighet, låga driftsbränslekostnader och minimala koldioxidutsläpp gör den till en tilltalande källa för ren, säker energi. Med 22 länder som siktar på att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050, förväntas efterfrågan på uran öka, vilket skapar ett utbudsunderskott.

Bailey noterade den nuvarande och framtida konstruktionen av kärnreaktorer över hela världen, särskilt i Kina, som sannolikt kommer att överträffa USA i kärnkraftskapacitet till 2030. Han hävdade att detta underskott på uranmarknaden signalerar en ny uran-tjurmarknad, där priserna har stigit avsevärt under det senaste året.

Presentationen avslutades med en översikt över HANetfs uranfokuserade ETFer, särskilt juniorversionen som fokuserar på små gruvbolag, vilket ger investerare exponering för den potentiella uran-supercykeln.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

HMJA ETF följer MSCI Japan Index

Publicerad

den

HSBC MSCI Japan UCITS ETF USD (Acc) (HMJA ETF), med ISIN IE0006RFB3X2, försöker följa MSCI Japan-index. MSCI Japan-index följer ledande japanska aktier.

HSBC MSCI Japan UCITS ETF USD (Acc) (HMJA ETF), med ISIN IE0006RFB3X2, försöker följa MSCI Japan-index. MSCI Japan-index följer ledande japanska aktier.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. HSBC MSCI Japan UCITS ETF USD (Acc) är den billigaste ETF som följer MSCI Japan-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

HSBC MSCI Japan UCITS ETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 19 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora japanska börsnoterade bolag. Fonden kommer att förvaltas passivt och kommer att sträva efter att investera i bolagens aktier i generellt sett samma proportion som i indexet. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar som depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera upp till 35 % av sina tillgångar i värdepapper från en enda emittent under exceptionella marknadsförhållanden. Fonden kan investera upp till 10 % av sina tillgångar i totalavkastningsswappar och kontrakt för skillnad. Fonden kan investera upp till 10 % av sina tillgångar i andra fonder, inklusive HSBC-fonder.

Handla HMJA ETF

HSBC MSCI Japan UCITS ETF USD (Acc) (HMJA ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisEURHMJS
London Stock ExchangeUSDHMJA

Största innehav

ISINVärdepapperLandValutaVikt %
JP3633400001Toyota Motor CorpJapanJPY6,57932
JP3571400005Tokyo Electron LtdJapanJPY3,07422
JP3902900004Mitsubishi UFJ Financial Group IncJapanJPY2,82913
JP3435000009Sony Group CorpJapanJPY2,71179
JP3788600009Hitachi LtdJapanJPY2,17688
JP3236200006Keyence CorpJapanJPY2,10068
JP3898400001Mitsubishi CorpJapanJPY2,04725
JP3371200001Shin-Etsu Chemical Co LtdJapanJPY1,94824
JP3890350006Sumitomo Mitsui Financial Group IncJapanJPY1,86236
JP3970300004Recruit Holdings Co LtdJapanJPY1,6093

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Försvarsutgifter och kärnkraft de mest populära teman under Q1 2024

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETPer för digitala tillgångar, har funnit att försvarsutgifter och kärnkraft har framträtt som de mest populära ETF-teman hittills under 2024, baserat på fondflöden.

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETPer för digitala tillgångar, har funnit att försvarsutgifter och kärnkraft har framträtt som de mest populära ETF-teman hittills under 2024, baserat på fondflöden.

Vid en anblick skulle det inte vara orimligt att anta att intresset för försvarsutgifter och kärnkraft är en tillfällighet. Men vi tror att dessa två teman inte får genomslag isolerat från varandra – utan snarare i tandem.

”Flight to Arms”

Medan alla investerare tidigare kommer att ha övervägt geopolitisk risk, har behovet varit mindre akut under de senaste decennierna. I slutet av det kalla kriget sågs en relativt godartad geopolitisk miljö, med en nedgång i både mellanstatliga och intrastatliga konflikter.

Men den perioden, fruktar många, närmar sig sitt slut. Tecken växte fram under det senaste decenniet, med Rysslands invasion av Krim som fungerade som Europas första riktiga ”test” – men Rysslands efterföljande fullskaliga invasion av Ukraina 2022 markerade den största attacken mot ett europeiskt land sedan andra världskriget.

Den konflikten visar inga tecken på att ta slut inom kort, och detsamma kan sägas om Israel-Hamas-konflikten, ansträngda relationer mellan USA och Kina och modiga aktörer i Mellanöstern – för att nämna några exempel.

Natomedlemmarna minskade till stor del sina militära utgifter efter det kalla krigets slut. Medan de senaste geopolitiska händelserna har lett till en ökning av försvarsutgifterna, ligger många medlemmar fortfarande under målet på 2 % av BNP som alliansen skisserat på – en situation som alltmer betraktas som ohållbar.

Försvarsutgifter för utvalda europeiska NATO-medlemmar som % av BNP, 1990 – 2022

Källa: SIPRI. Endast i illustrativt syfte.

Det förväntas därför att om den nuvarande perioden av instabilitet fortsätter, eller faktiskt förvärras, kommer försvarsutgifterna bland NATO-medlemmarna att öka.

Som beskrivs i HANetfs senaste översyn av tematiska och digitala tillgångar kan investerare fundera på att få exponering mot aktier i försvarssektorn av just denna anledning – som en skydd mot geopolitisk risk.

Mot denna bakgrund har Future of Defense UCITS ETF (ticker: ASWC) samlat på sig över 300 miljoner USD tillgångar under förvaltning (AUM) sedan lanseringen i juli 2023, med 264 miljoner USD till fonden bara i år.

Nato strävar efter att ge exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter. ETFens index kräver att beståndsdelar har hemvist i NATO eller NATO+ medlemsländer, för att säkerställa exponering mot företag som ingår i den bredare NATO-alliansen och därför mer ansvarsfulla geopolitiska aktörer.

Kärnrenässansen fortsätter

De ovan nämnda geopolitiska chockerna har inte bara belyst försvarsaktier, utan också uppmärksammat vikten av energisäkerhet – Rysslands invasion av Ukraina innebar stora energisanktioner, vilket tvingade länder som en gång var beroende av rysk olja och gas att söka alternativ.

Tillsammans med det akuta behovet av att nå målen med nettonoll har det funnits en utbredd önskan om ren och säker energi – och kärnkraft är en tilltalande lösning.

Med tanke på att den har mindre CO2-utsläpp per gigawatt-timme (GWh) än sol- och vindenergi, och ses som mycket pålitlig, har kärnkraften fått något av en renässans. Länder som Japan, som tidigare avfärdade kärnkraft efter Fukushima-incidenten 2014, ändrar sin hållning. Sedan 2015 har Japan startat om 12 kärnreaktorer och det förväntas att fler kommer att följa efter.

Åsikter om huruvida ”avancerad kärnteknik” ska vara en del av lösningen på energiutmaningar

Källa: The World Wants New Nuclear. Endast i illustrativt syfte.

Men med 61 anläggningar som byggs runt om i världen, och ytterligare 113 planerade, har den förutsedda obalansen mellan utbud och efterfrågan på uran blivit ett problem. – Urangruvarbetare kommer att förväntas öka.

World Nuclear Association har förutspått efterfrågan på uran till 175,5 m/lbs 2024, och även om utbudssiffrorna för 2023 ännu inte är tillgängliga vet vi 2022 att 130 miljoner/lbs uran producerades. Det är klart att om produktionen inte ökar kommer efterfrågan inte att mötas.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF (ticker: U3O8) nådde en rekordnivå på 330 miljoner USD i år och har haft över 35 miljoner USD nettoinflöden hittills (YTD). U3O8, som lanserades i samarbete med Sprott Asset Management 2022, är Europas största uranfokuserade ETF baserad på AUM.

U3O8 ger exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruveföretag. Vid sidan av aktier i uranbrytning investerar ETF i uran via fysiska truster, med en nuvarande vikt på cirka 18 procent. U3O8 har också en USA-noterad syster-ETF med över 1,6 miljarder USD AUM och en fysisk uranfond med över 5,7 miljarder USD.

Tillsammans med U3O8 tillkännagav HANetf i februari lanseringen av Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (ticker: U8NJ), som fokuserar på små och medelstora urangruvarbetare som erbjuder potential att överträffa inom en snar framtid.

Med priset på uran nyligen över 100 dollar, är det potentiellt ekonomiskt för många av de mer yngre urangruvarbetarna att starta produktionen.

Samtidigt meddelade Kazatomprom att dess produktion 2024 kommer att vara 14 procent lägre än vad som ursprungligen förväntades. Så efterfrågan på uran ökar och stora producenter kämpar för att nå produktionsmålen – juniora gruvarbetare kan ha goda förutsättningar att täppa till gapet.

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF har också en USA-noterad motsvarighet, med över 360 miljoner dollar AUM.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära