Följ oss

Nyheter

En introduktion till swing trading

Publicerad

den

Swing trading har beskrivits som en typ av grundläggande handel där positioner hålls längre än en enda dag. De flesta fundamentalister är faktiskt swing traders

Swing trading har beskrivits som en typ av grundläggande handel där positioner hålls längre än en enda dag. De flesta fundamentalister är faktiskt swing traders eftersom förändringar i företagens fundamenta i allmänhet kräver flera dagar eller till och med en vecka för att få tillräcklig prisrörelse för att ge en rimlig vinst. I denna artikel ger vi läsarna en introduktion till swing trading.

Men denna beskrivning av swing trading är en grov förenkling. I verkligheten ligger swing trading i mitten av kontinuumet mellan daytrading till trendhandel. En daytrader håller en aktie allt från några sekunder till några timmar men aldrig längre än en dag. En trendhandlare undersöker de långsiktiga grundläggande trenderna i en aktie eller index, och kan hålla aktien i några veckor eller månader. Swing traders äger en viss aktie under en period, vanligtvis mellan några dagar till två eller tre veckor, vilket ligger mellan dessa ytterligheter, och de kommer att handla aktierna på grund av dess oscillationer under veckan eller i månaden mellan optimism och pessimism.

De rätta aktierna för Swing Trading

Nyckeln till framgångsrik swing trading är att välja rätt aktier. De bästa kandidaterna är large cap aktier, vilka är bland de mest omsatta aktierna på de stora börserna. På en aktiv marknad kommer dessa aktier att svänga mellan i stort sett definierade höga och låga extremiteter och swing tradern kommer att kunna rida på vågen i en riktning för ett par dagar eller veckor bara för att byta till motsatta sidan av handeln när aktiekurserna byter riktning.

Rätt marknad

I någon av de två marknadsextremiteterna, björnmarknaden eller den rasande tjurmarknaden, visar sig Swing Trading att vara en ganska annorlunda utmaning än på en marknad mellan dessa två ytterligheter. I dessa ytterligheter kommer även de mest aktiva aktierna inte att uppvisa samma kurssvängningar som när indexen är relativt stabila i några veckor eller månader. På en björnmarknad eller tjurmarknad kommer momentum i allmänhet endast att bestå av aktier som under en längre tidsperiod rör sig i en enda riktning. Därmed bekräftas att den bästa strategin är att handla på grundval av den långsiktiga riktningstendensen.

En swing trader är därför bäst positionerad när marknaderna inte går någonstans. När indexen stiger ett par dagar, för att sedan falla de närmaste dagarna, bara för att repetera samma generella mönster om och om igen. Ett par månader kan passera när stora aktier och index befinner sig på ungefär samma nivå som deras ursprungliga nivåer, men swing-tradern har haft många möjligheter att fånga de kortfristiga rörelserna upp och ner (ibland inom en kanal).

Självklart är problemet med både swing trading och långsiktig trendhandel bygger framgång på att korrekt identifiera vilken typ av marknad som vi befinner oss i. Trendhandeln skulle ha varit den ideala strategin för tjurmarknaden under den senaste halvan av 1990-talet, medan swing trading troligen skulle ha varit bäst under 2000 och 2001.

Använda exponentiellt glidande medelvärden

Enkla glidande medelvärden (SMA) ger stöd- och motståndsnivåer, såväl som bullish och baisse mönster. Stöd och motståndsnivåer kan signalera om man skall köpa en aktie. Bullish och bearish crossover mönster signal pris punkter där du ska köpa och sälja aktier.

Det exponentiella glidande medlet (EMA) är en variation av det enkla glidande medelvärdet som lägger större vikt vid de senaste datapunkterna. EMA ger handlarna tydliga trendsignaler och inmatnings- och utgångspunkter snabbare än ett enkelt glidande medelvärde. EMA crossover kan användas i swing trading till tidpunkten för köp och försäljning.

Ett grundläggande EMA crossover-system kan användas med hjälp av nio, 13 och 50-period EMA. En bullish crossover sker när priset går över dessa glidande medelvärde efter att ha varit under. Detta betyder att en omkastning kan vara aktuell och en upptrend kan börja. När nio- dagars EMA passerar över 13-dagars EMA signalerar den en lång ingång. Emellertid måste 13-periodens EMA ligga över 50-dagars EMA eller korsa över den.

Å andra sidan sker en bearish crossover när priset på en aktie faller under dessa EMA. Detta signalerar en potentiell reversering av en trend, och det kan användas för att tida en utgång av en lång position. När nio- dagars EMA passerar under 13- dagars EMA signalerar den en kort inmatning eller en utgång i en lång position. Emellertid måste 13-periodens EMA ligga under 50- dagars EMA eller korsa under den.

Baslinjen

Mycket forskning på historiska data har visat sig på en marknad som bidrar till swing tradingen. Likvida aktier tenderar att handlas över och under ett grundvärde, vilket visas på ett diagram med ett exponentiellt glidande medelvärde (EMA). I sin bok, Come Into My Trading Room: A Complete Guide To Trading (2002), använder Alexander Elder sin förståelse av en akties beteende ovanför och under baslinjen för att beskriva swing traderns strategi att ”köpa normalitet och sälja mania” eller ”korta normalitet och täckningsdepression”. När swing tradern har använt EMA för att identifiera den typiska baslinjen på aktiediagrammet går han eller hon långt vid baslinjen när beståndet går upp och kort vid baslinjen när aktien är på dess väg ner.

Swing-handlare letar inte efter den enda stora affärer som skall göra dem rika, de är inte oroade över den perfekta tiden att köpa en aktie precis vid botten och sälja exakt högst upp (eller vice versa). I en perfekt handelsmiljö väntar de på att aktien slår sin grundlinje och bekräftar sin riktning innan de gör sina drag. Historien blir mer komplicerad när en starkare uptrend eller downtrend är på spel: tradern kan paradoxalt gå lång när aktien faller under sin EMA och väntar på att stocken går tillbaka i en uptrend, eller han eller hon kan korta en aktie som har knuffat över EMA och väntar på att den ska släppa om den längre trenden är nere.

Ta hem vinsterna

När det är dags att ta vinst, vill swing tradern vilja lämna handeln så nära den övre eller nedre kanalen som möjligt till utan att vara alltför precis, vilket kan medföra risk för att man missar den bästa möjligheten. På en stark marknad när en aktie uppvisar en stark riktningstendens, kan handlare vänta på att kanallinjen ska nås innan vinsten tas, men på en svagare marknad kan de ta sin vinst innan linjen slås (om riktningsändringar och linjen blir inte träffad på den aktuella svängen).

Poängen

Swing trading är faktiskt en av de bästa handelsformerna för en ny trader, men det erbjuder fortfarande betydande vinstpotential för kunnigare och avancerade handlare. Swing traders får tillräckligt med återkoppling om sina affärer efter ett par dagar för att hålla dem motiverade, men deras långa och korta positioner på flera dagar är av den längd som inte leder till distraktion. Trendhandel ger däremot större vinstpotential om en placerare kan få en stor marknadsutveckling i veckor eller månader, men få är handlare med tillräcklig disciplin för att hålla en lång position utan att bli distraherad. Å andra sidan kan handel av dussintals aktier per dag (daytrading) bara visa sig knäcka vissa, vilket gör swing trading det perfekta mediet mellan ytterligheterna.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.