Följ oss

Nyheter

Vad är Daytrading?

Publicerad

den

Vad är Daytrading?

Flera av våra läsare har hört av sig och ställt frågor om vad är Daytrading och om det går att använda sig av börshandlade fonder för detta ändamål. ETFer som är en fond som kanske inte i första hand förknippas med Daytrading, fonder brukar i allmänhet ofta förknippas med ett långsiktigt sparande. Faktum är emellertid att det finns en rad olika ETFer som kan erbjuda fördelar för den aktör som vill arbeta med daytrading. Vi har tidigare skrivit artikeln Sju regler för daytrading med börshandlade fonder men kommer att ta upp ämnet igen i denna artikel.

En daytrader försöker att göra vinster på finansmarknaden genom att öppna och stänga handelspositioner flera gånger per dag. Vanligen stänger de sina positioner innan börsen stänger och börjar dagen med en helt ren depå. Historiskt sett har aktier, råvaror och valutor varit de traditionella favoriterna hos dessa aktörer. På senare tid har vi emellertid också sett hur börshandlade fonder, så kallade ETFer, kommit att bli ett allt populärare instrument för daytrading. Se också artikeln 50 ETFer för daytraders.

Börshandlade fonder erbjuder en fonds (eller ett börsindex) diversifiering, de har en hög likviditet eftersom det alltid finns market makers samtidigt som en ETF kan handlas i realtid på samma sätt som en aktie. Samtidigt är transaktionskostnaderna i form av courtaget lågt.

Kriterier för urval

Daytrading handlar som sagt om att snabbt (under dagen) köpa och sälja olika värdepapper och finansiella instrument. Syftet är att handla stora volymer och att göra små vinster från många affärer. För att en ETF skall kunna användas vid daytrading så krävs det därför att det går att göra avslut direkt till bra priser. Transaktionskostnaderna måste vara låga, eftersom courtaget tillsammans med de förluster som obönhörligen görs, kommer att minska vinstpotentialen. Slutligen är det viktigt att inte glömma bort spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkursen. En lägre spread indikerar en hög likviditet. De flesta börshandlade fonder uppfyller dessa krav, men det är framförallt de ETFer som ger en exponering mot de bredare marknadsindexen, till exempel S&P 500 (SPY) eller OMXS30 (XACT OMX) som är bäst lämpade för daytrading. Även guld och olja har en hög likviditet.

Vidare finns det börshandlade fonder med hävstång, som ger innehavaren två eller tre gånger den dagliga utvecklingen av den underliggande tillgången eller indexet. Dessa har sällan lika bra likviditet, och kan vara dyrare att handla, till exempel är spreaden oftast högre. Vi har inte tagit med dem i listan på de ETFer som kan lämpa sig för daytrading. Listan är på inget sätt komplett, utan omfattar endast några av de ETFer som kan vara lämpliga.

ETFer för daytrading

Vanguard S&P 500 ETF (NYSEArca: VOO) spårar S&P 500 Index som består av aktierna i de 500 största företagen på de amerikanska börserna. Denna ETF köper aktier i dessa företag i samma proportion som de ingår i indexet. Denna ETF har framgångsrikt speglade utvecklingen av indexet med ett minimal tracking error. Med en genomsnittlig daglig handel volym på mer än 2,6 miljoner aktier, har VOO blivit en favorit för daytraders

Vanguard Total Stock Market ETF (NYSEArca: VTI) replikerar utvecklingen av CRSP U.S. Total Market Index, ett bredare index än S&P 500. Detta index omfattar både large caps, mid caps, small caps och även vissa micro caps som regelbundet handlas på NYSE och Nasdaq. Denna ETF tillåter en investerare att satsa på en större total marknad som omfattar ett bredare spektrum av lager på flera marknadssektorer. Den genomsnittliga handelsvolymen ligger på cirka 3,6 miljoner aktier.

Schwab US Broad Market ETF (NYSEArca: SCHB) är ännu en bred marknadsbaserad börshandlad fond som följer utvecklingen av Dow Jones breda börsindex. Detta index inkluderar 2 500 av de största börsnoterade företagen i USA. Den genomsnittliga handelsvolymen uppgår till en miljon aktier per dag.

TFLO

iShares Treasury Floating Rate Bond ETF (NYSEArca: TFLO). Daytraders är intresserade av en obligationsbaserad ETF finner ofta att TFLO är ett bra och kostnadseffektivt alternativ. Denna fond försöker att replikera resultatet av Barclays US Treasury Floating Rate Index. Denna ETF har varit framgångsrik i att replikera prestandan hos sitt jämförelseindex med mycket låg tracking error. Den har en förvaltningsavgift på 0,15%, men erbjuder samtidigt en avgiftsbefrielse på samma belopp som gör den effektiva förvaltningsavgiften blir noll.

iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (NYSEArca: TLT) är en annan obligationsbaserad ETF som ger exponering mot långa amerikanska statsobligationer. TLT följer utvecklingen för Barclays U.S. 20 Year Plus Treasury Bond Index. Denna ETF har en daglig omsättning på mer än åtta miljoner aktier

Schwab US TIPS ETF (NYSEArca: SCHP) är en ETF som är perfekt för den som är orolig för inflationen. SCHP följer utvecklingen för Barclays US Treasury Inflation Protected Securities (Serie-L) Index, som är ett marknadsvärdesviktat index för amerikanska statsinflationsskyddade värdepapper med minst ett år kvar i förfall. Det omsätts cirka 800 000 aktier per dag.

Slutsats

Daytrading erbjuder stora möjligheter men också risker. De flesta daytraders tar marginalpositioner som ofta sker med hög belåning vilket gör det möjligt för dem att få en högre exponering med ett lågt kapital. Det blir därför viktigt att hålla den tillhörande transaktionskostnaden låg för att tillgodose de tillfälliga förluster och hålla vinsterna på en hög nivå. Att välja rätt ETF kan ge en daytrader en högre vinstpotential.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

21Shares lanserar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam

Publicerad

den

21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan

21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan

Dessa tillägg markerar en viktig milstolpe för företaget eftersom det fortsätter att växa sitt produktsortiment som svar på den växande efterfrågan från investerare.

De två ETPerna, som kallas AOPT respektive AARB, är strukturerade för att ge investerare en målinriktad, enkel och effektiv exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan och utformade för att öka skalbarheten och minska transaktionsavgifterna. Dessa börshandelsprodukter kommer att tillåta investerare att dra nytta av tillväxten och utvecklingen av Optimism och Arbitrum.

Här är huvudfunktionerna

Optimism Etp: Erbjuder investerare exponering för Optimism, en Layer 2-lösning för skalbarhet för Ethereum som syftar till att avsevärt förbättra nätverket och minska övergångskostnaderna. Denna tillgång har fått investerarnas uppmärksamhet tack vare dess förmåga att göra decentraliserade appar (eller dApps) mer tillgängliga och bekväma.

Arbitrum Etp: Arbitrum är också en lösning utformad för att förbättra skalbarheten av Ethereum, men minskar nätverksöverbelastning, vilket gör det till en avgörande aktör inom den decentraliserade finanssektorn (DeFi).

Massimo Siano, VD och chef för Sydeuropa på 21Shares, kommenterade: ”Noteringen av dessa två ETP är i linje med den växande aptiten för kryptoprodukter i Europa. Vi vill fortsätta att bekräfta vårt ledarskap genom att fortsätta på denna väg, vilket också bekräftar vårt fulla stöd för tillväxten och utvecklingen av kryptovalutasektorn.”

Båda ETPerna kommer att noteras och handlas på Euronext Paris och Euronext Amsterdam, i både euro och dollar, vilket ökar 21Shares närvaro på europeiska marknader.

Handla AOPT ETP och AARB ETP

21Shares Optimism ETP (AOPT) och 21Shares Arbitrum ETP (AARB) är börshandlade kryptovalutor (ETP) som handlas på Euronext Paris.

Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Indiens vikt i emerging market index stiger

Publicerad

den

Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.

Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.

Förra månaden tog Indien tillbaka den andra positionen efter att ha ersatt Taiwan. För närvarande har Kina den högsta viktningen på mätaren, på 28 procent. Indiens viktning höll sig stabil på cirka 8 procent från 2015 till oktober 2020.

Under 2023 har indiska marknader uppvisat en relativt stark överprestation. MSCI India har noterat en imponerande ökning på 12,3 procent hittills från år, vilket överträffar den blygsamma ökningen på 2,7 procent som observerats i MSCI Emerging Markets.

Handla INQQ ETF

India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF (INQQ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekom

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.mer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Fortsätt läsa

Nyheter

1 av 5 skulle prioritera sparande till sina barn om skatten upp till 300 000 kr togs bort

Publicerad

den

Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

För fjärde året i rad presenterar nu Fondbolagens förening en enkätundersökning om barnsparande. Sedan förra årets mätning kan vi se att andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit tillbaka till samma nivå som vi noterade 2020. Det är nu 86 procent som barnsparar jämfört med 90 procent 2022.

Trots utmanande privatekonomiska tider med inflation och högre räntor har 8 av 10 ett oförändrat barnsparande jämfört med förra året. Precis som i fjol är det även i år 10 procent som ökat sitt sparande samtidigt som lika många minskat det. På frågan om vilken sparform som valts drar fondsparandet ifrån som den populäraste och ökar till 71 procent från förra årets 69 procent. Sparkontot är näst mest populärt med 46 procent, medan aktier minskar till 14 procent. Det motsatta ser vi när vi frågar om sparande till barnbarn. Då ökar faktiskt aktier till 19 procent (10 procent 2022), samtidigt som fonder minskar från 64 till 55 procent.

Under hösten har det varit en flitig debatt om investeringssparkontot (ISK) där många förväntar sig att regeringen infriar löftet i Tidöavtalet om att 300 000 kr på ISK ska bli skattefria. ISK är det mest populära kontot för barnsparande, även om det i år minskar till förmån för kapitalförsäkringen som beskattas på ett liknande sätt. 1 av 5 barnsparare menar att den föreslagna skattelättnaden skulle få dem att öka eller påbörja ett barnsparande.

”Dagens unga ska vara väldigt glada att deras föräldrar väljer att hålla i det långsiktiga barnsparandet trots utmanande ekonomiska tider. Det är också intressant att se hur kapitalförsäkringen ökar i popularitet. Så länge man kan öppna ett konto utan avgifter finns det fördelar med kapitalförsäkringen när föräldrar kan sätta sina barn som förmånstagare. Då tillhör pengarna barnen samtidigt som föräldrar kan välja när i tiden det är lämpligt att fördela ut pengarna, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

Män placerar med högre risk till sina barn

De flesta som fondsparar till sina barn väljer fortfarande aktiefonder. Sedan förra året har dock andelen minskat från 70 procent till 65 procent. Var de pengarna hamnat i stället vet vi inte eftersom fler nu (24 procent) jämfört med förra året (18 procent) svarar att de inte vet vilken fondtyp de sparar i. Vi noterar också en stor könsskillnad i denna fråga. 80 procent av männen väljer aktiefonder till sina barn medan 47 procent av kvinnorna väljer detsamma. I stället är det fler kvinnor (31 procent) än män (21 procent) som väljer räntefonder. En stor skillnad mellan män och kvinnor ser vi också på svarsalternativet ”vet ej”. Det är 38 procent av kvinnorna som inte vet vilken fondtyp de sparar i till sina barn jämfört med 11 procent av männen.

”För ett långsiktigt sparande som ett barnspar för de flesta är tycker jag att det finns goda argument för att välja aktiefonder. Särskilt när det är minst 5 år kvar till att pengarna ska användas. Det är en utmaning att så många som 1 av 4 inte vet vilken fondtyp de har placerat i. För även om ränteläget är annorlunda nu än för några år sedan kan skillnaden i avkastning gentemot aktiefonder bli väldigt stor över långa spartider. Det är viktigt att utsätta sina pengar för rätt typ av risk och chans till avkastning och den resan börjar med att förstå vad man investerar i, säger Philip Scholtzé.

Undersökningen har genomförts för fjärde året i rad av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Fondbolagens förening. Undersökningen genomfördes i november 2023 genom en enkät som har besvarats av 1 037 personer.

Fortsätt läsa

Populära