Följ oss

Nyheter

Goldman Sachs satsar på marknaden för börshandlade fonder

Publicerad

den

Goldman Sachs beslut att bli den första stora institutionen att lansera en "white label" börshandlad fondverksamhet ses som en stor satsning på att marknaden för börshandlade fonder kommer att fortsätta växa om värdepappersfonder.

Goldman Sachs beslut att bli den första stora institutionen att lansera en ”white label” börshandlad fondverksamhet ses som en stor satsning på att marknaden för börshandlade fonder kommer att fortsätta växa om värdepappersfonder.

Arrangemanget tillåter mindre fondförvaltare och nya aktörer att lansera ETFer snabbare och billigare, med ett white label företag som tillhandahåller tjänster som distribution, marknadsföring, kapitalmarknadsstöd, förvaring, efterlevnad, såddfinansiering och administration.

Goldmans ETF Accelerator kommer att lanseras i både USA och Europa, men den sistnämnda regionen har sett ett speciellt uppsving av aktivitet de senaste månaderna.

”Konceptet med white labelling i Europa har funnits ett bra tag men det har precis exploderat i sommar”, säger Andrew Jamieson, global chef för ETF-produkter på Citi.

Trots det hotande hotet från rivalerna, trodde han att det fanns utrymme för alla blivande deltagare, särskilt som bara cirka 10 procent av europeiska kapitalförvaltare för närvarande erbjuder ETFer, jämfört med ”närmare 50 procent av meningsfulla förvaltare” i USA.

Det finns inget monopol på bra idéer. Imitation är den bästa formen av smicker. Det är en validering för branschen och segmentet. White labelling är mer avancerad i USA, där sådana som Tidal Financial Group, Exchange Traded Concepts och ETF Architect är aktiva.

Goldman är dock långt ifrån ensam om att se denna möjlighet. Asset Management Service Group Waystone, Luxemburg-baserade Axxion, börshandlade produktutgivaren Leverage Shares och kryptospecialisten Ionic Funds har alla tillkännagivit planer på att ta sig in på den europeiska marknaden, såväl som Tidal, som redan har 55 ETFer och 6,5 miljarder dollar i tillgångar i USA.

Jamieson trodde att utvecklingen skulle vara särskilt attraktiv för värdepappersfondleverantörer som ännu inte har tagit en tå i ETF-vattnet. Han föreslog att en outsourcing av en mängd funktioner till en white-label-förvaltare ”kan hjälpa en förvaltare framåt med sex till 12 månader när det gäller deras [ETF] lanseringsbana och möjligen mer”.

För leverantörer med ”blygsamma” ambitioner på ETF-marknaden, skulle kostnaden för att bygga sin egen infrastruktur, snarare än white label ”plug and play-modell” också vara ”betydande”, tillade han, även om fem produkter borde vara minimum, varefter de kanske kan tänka sig att utveckla sin egen plattform.

Deborah Fuhr, vd för ETFGI, tonade ner rädslan för intressekonflikter och noterade att banker som JPMorgan, HSBC och Deutsche Bank erbjuder tjänster som ETF-marknadsskapande, förvaring och analys, vid sidan av sina egna ETFer. ”Det är inte ovanligt att banker har flera branscher” sa hon.

En annan kommentator, som begärde anonymitet, sa att han också hade ”allt förtroende” för att Goldmans ETF Accelerator ”kommer att vara fristående”, eftersom white-label-plattformen drivs i en ny division, snarare än utanför dess investeringsbank eller kapitalförvaltningsarm.

Goldman sa i ett uttalande att ”genom att utnyttja vår expertis och riskhanteringskapacitet skapade vi en skalbar lösning som ett svar på våra kunders behov.

”Vi har självständigt drivit vår egen kapitalförvaltningsverksamhet i decennier och oavsett om det är på köp- eller säljsidan är vi väl positionerade för att tillgodose de unika behoven hos våra institutionella kunder inom detta område.”

Den anonyma kommentatorn trodde att de nya white-label-erbjudandena sannolikt skulle locka intresse. ”De traditionella fondemittenterna är ofta förlamade av rädsla för det okända okända, därför är deras förmåga att lägga ut praktiskt taget allt utöver sin egen IP [immateriella rättigheter] helt klart mycket tilltalande”, sa han.

Fuhr var också optimistisk om Goldmans chanser. ”Det är troligt att de kommer att lyckas” sa hon. ”Många människor gillar Goldman och ser det som ett av de bästa Wall Street-företagen.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

QDVD ETF ger exponering mot amerikanska utdelningsaktier

Publicerad

den

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,35 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF har tillgångar på 387 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför QDVD?

  1. Exponering för företag med högre utdelnings- och kvalitetsegenskaper inom MSCI USA Index samtidigt som de försöker uppnå en koldioxidreduktion och förbättring av miljö-, social- och styrelseresultat (ESG)
  2. Exkluderar uttryckligen emittenter som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och de som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer eller är involverade i mycket allvarliga ESG-kontroverser
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för högre utdelning och kvalitetsinvesteringar

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, vilket återspeglar avkastningen från MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Den 1 juni 2022 ändrades riktmärket från MSCI USA High Dividend Yield Index till MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA High Dividend Yield-index spårar amerikanska aktier med hög utdelning.

Handla QDVD ETF

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXHDIQ
gettexEURQDVD
Stuttgart Stock ExchangeEURQDVD
London Stock ExchangeUSDQDIV
SIX Swiss ExchangeUSDQDIV
XETRAEURQDVD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology6.58US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.54US0378331005USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care3.48US4781601046USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary2.81US4370761029USD
VZVERIZON COMMUNICATIONS INCCommunication2.76US92343V1044USD
MRKMERCK & CO INCHealth Care2.72US58933Y1055USD
UPSUNITED PARCEL SERVICE INC CLASS BIndustrials2.64US9113121068USD
CSCOCISCO SYSTEMS INCInformation Technology2.63US17275R1023USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.58US1101221083USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.45US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Påminnelse om utdelning i Xact Sverige i juni 2023

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande:

• 12 juni Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

• 13 juni Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 14 juni Avstämningsdag

• 20 juni Utbetalningsdag

Fortsätt läsa

Nyheter

Positiva prisutsikter för uran

Publicerad

den

Klimatförändringar kan bara övervinnas med kärnkraft säger allt fler marknadsbedömare. Uranföretag bör vara bland vinnarna om detta stämmer och det bör leda till positiva prisutsikter för uran.

Koldioxidutsläppen har ännu inte förbättrats nämnvärt här i landet. 2022 minskade koldioxidutsläppen något, med 1,9 procent jämfört med föregående år. Den största CO2-utsläpparen är Kina, med cirka 30 procent av de globala utsläppen.

USA orsakar runt 13 procent och Tyskland runt knappt två procent. Tyskland ska bli CO2-neutralt 2045, ingen lätt bedrift. Men Kina gör också ansträngningar för att minska CO2-utsläppen under de kommande åren. De globala CO2-utsläppen ökar dock varje år. Tyvärr räcker det inte med sol- och vindenergi, särskilt i det här landet.

Ren energi måste köpas från Frankrike, som helt förlitar sig på kärnkraft. Priset på uran har stigit kraftigt. Idag kostar ett pound uran drygt 50 US-dollar. En av anledningarna till detta var den europeiska energikrisen, som har gjort kärnenergin mer attraktiv. Och det verkar som att de flesta experter inom uranindustrin förväntar sig att priset på uran fortsätter att stiga, till exempel till 70 dollar per pound uran 2024 (Bank of America).

Japan har precis antagit en lag som tillåter befintliga kärnreaktorer att fungera på obestämd tid, vilket eliminerar 60-årsgränsen. Återstarten av reaktorer och byggandet av nya anläggningar drivs på. Liksom Tyskland är Japan ett land som är fattigt på råvaror. Kina planerar de flesta nya kärnkraftverken, följt av Ryssland och Indien. Så för att övergången från fossila bränslen ska lyckas behövs uran.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära