Följ oss

Nyheter

De sämsta ETFerna 2014

Publicerad

den

De sämsta ETFerna 2014 När vi summerar 2014 ser vi att köparna satt i förarsätet hela året, trots frustrationen från säljare och blankare som hävdar att aktiemarknaderna

De sämsta ETFerna 2014 När vi summerar 2014 ser vi att köparna satt i förarsätet hela året, trots frustrationen från säljare och blankare som hävdar att aktiemarknaderna är övervärderade och att vi behöver se en korrigering av aktiekurserna. De större aktieindexen fortsatte emellertid att utvecklas positivt under året, bland annat tack vare en återhämtning på den amerikanska arbetsmarknaden och åtgärder från den amerikanska centralbanken FED, som också inkluderade löften om att upprätthålla en ackommoderande penningpolitik.

Trots rallyt på finansmarknaderna så var det emellertid ett antal större tillgångsslag som inte steg utan redovisade röda siffror när vi stängde böckerna för 2014.

Nedan lyfter vi fram de sämsta börshandlade produkterna från detta år. Observera denna lista utesluter hävstångsprodukter och inverterade fonder, så kallade hävstångs-ETFer, och avkastningen är framtagen per den 26 december 2014.

För andra året i rad var volatilitet det tillgångsslag som utvecklades allra sämst när en stor del av osäkerheten försvann bland aktiemarknadens aktörer och börsindexen steg. Bland de övriga börshandlade fonder som gick sämst under 2014 återfinns sådana med koppling till Ryssland och energirelaterade ETPer som styrs av olje- och gaspriserna. De geopolitiska spänningarna ledde till en massiv utförsäljning av för alla energirelaterade tillgångar runt om i världen.

Bland de övriga faktorer som bidrar till svaghet i energipriser var en stigande dollarkurs. Dollarn tog ledningen på valutasidan. Detta har fungerat som en motvind för råvarupriser över hela linjen, och därigenom sätta ytterligare press nedåt på de redan sönderfallande oljepriserna.

I tabellen nedan visas utvecklingen för varje ETF i ovanstående diagram:

De sämsta ETFerna 2014

ETFYTD Return
C-Tracks ETN Citi Volatility Index Total Return (CVOL)-72.06%
Market Vectors Russia Small-Cap ETF (RSXJ)-50.68%
United States Brent Oil Fund (BNO)-47.75%
Market Vectors Russia ETF (RSX)-44.51%
S&P GSCI Crude Oil Tot Ret Idx ETN (OIL)-44.33%
DB Oil Fund (DBO)-42.02%
United States Gasoline Fund LP (UGA)-41.47%
ISE-Revere Natural Gas Index Fund (FCG)-41.21%
United States Oil Fund (USO)-41.17%
SPDR S&P Russia ETF (RBL)-41.07%

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: De bästa ETFerna 2014 - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.